Hoppa till innehållet

Hon är Ruter Dam

Den forna traineen och Siba-chefen går från klarhet till klarhet.

På onsdagen utsågs Susanne Ehnbåge, vd och koncernchef för Netonnet Group, till årets Ruter Dam.

KVINNA MED RUTER I. ”Utnämningen ger positiv energi till att ha modet att ständigt förändra oss till att bli bättre”, säger Susanne Ehnbåge, årets vinnare av Ruter Dam.
KVINNA MED RUTER I. ”Utnämningen ger positiv energi till att ha modet att ständigt förändra oss till att bli bättre”, säger Susanne Ehnbåge, årets vinnare av Ruter Dam.Foto: Joey Abrait

Susanne Ehnbåge ska ta hemelektronikkedjan Netonnet till börsen, men först tar hon emot hedersutmärkelsen årets Ruter Dam.

Med en omsättning på över 5 miljarder kronor, 900 anställda och 33 lagerbutiker i Sverige och Norge i en av de tuffaste branscherna kammade 38-åriga Susanne Ehnbåge hem titeln.

Hon är därmed den kvinna som befordrats till den mest inflytelserika chefsposten i svenskt näringsliv på senare tid, enligt chefsutvecklings- och mentorprogrammet Ruter Dam.

”Susanne Ehnbåge är koncernchef i en snabbrörlig bransch med låga marginaler. Teknik och konkurrens utvecklas i svindlande hastighet, liksom affärsmodeller i konkurrens och samarbete med näthandeln. Hon ska med styrelsens stöd leda Netonnet in på börsen”, säger Ruter Dams grundare Gunilla Arhén och tillägger:

”Susanne är klockren – en ung drivande vd som vi lär följa som förebild i många år framöver.”

Pristagaren själv är glad, stolt och en aning överrumplad:

”Superpepp, jag drivs som alla andra av att få feedback. Utnämningen ger positiv energi till att ha modet att ständigt förändra oss till att bli bättre” säger hon.

Susanne Ehnbåge jobbade backoffice på Nordeas aktiehandel när hon 2003 började som trainee på Siba i Göteborg.

Den energiska 24-åringen visade sig leverera både snabbt och över förväntan. 2008 utsågs hon till chef för Sibas nya affärsrörelse: e-handel, klättrade till marknadschef och därefter vice vd för att 2014 ta över som vd efter Fabian Bengtsson när han, som tredje generationen, tog över ordförandeklubban efter fadern Bengt Bengtson.

2011 köpte familjens investmentbolag Waldir ut Netonnet från börsen. 2015 sattes Siba och Netonnet i en gemensam koncern, Netonnet Group AB, som året därpå skrotade varumärket Siba och utsåg Susanne Ehnbåge till vd och koncernchef.

Från trainee till koncernchef på 13 år. Har du några karriärråd?

”Jag tror på det enkla i alla lägen: Prestera väl och var på en arbetsplats där du trivs. Jag har också haft turen att få arbeta med chefer som fått mig att tro på mig själv, även när jag själv känt oro i magen”, svarar Susanne Ehnbåge.

Hur går affärerna?

”Bra. Vi har lagt en tuff budget och det är tillväxt i båda kanalerna: e-handel och lagerbutikerna.”

Koncernchefen duckar elegant på frågan om tillväxten överträffar budget. Hon konstaterar att arbetet med bolagets transformation blev klart i maj, ett halvår tidigare än planerat, att det nya kassasystemet nu är på plats och det nya affärssystemet klart för start.

Du är mån om att hålla vad du lovar. Hur går det med börsnoteringen?

”Det är en ägarfråga. Med basen på plats kan vi lägga mycket mer fokus på att utveckla Netonnets kunderbjudande.”

Dina barn är 4 och 7 år. Hur återhämtar du dig?

”Jag laddar energi genom att springa utomhus. Jag yogar efteråt samtidigt som jag stretchar och så har jag börjat en crawlkurs.”

Crawlandet är mest för den personliga utvecklingens skull och mätbart resultatorienterad som Susanne Ehnbåge är, har hon redan målet klart för sig:

”Jag vill göra ett swimrun-lopp nästa sommar.”

Hedersutmärkelsen delades ut på onsdagen i samband med Ruter Dam-dagen, ett årligt seminarium för deltagare från nätverkets chefsutvecklings- och mentorprogram.

I år fyller Ruter Dam 30 år, vilket firas med seminarium på temat Kvinnliga förebilder, följt av ett jubileumsmingel på Grand Hôtel i Stockholm.

Susanne Ehnbåge är den hittills yngsta kvinnan som utsetts till årets Ruter Dam, men har själv inte gått chefsutvecklingsprogrammet.

Kan du tänka dig att bli mentor?

”Ja, men där är jag inte än. Jag har så mycket att göra själv först.”

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera