Hoppa till innehållet

Hon är årets Female Leader Engineer

Sju frågor till Cecilia Svennberg, 25 år, årets vinnare av Female Leader Engineer. Utmärkelsen tilldels varje år en kvinnlig nyexaminerad civilingenjörsstudent, med syftet är att skapa en jämn maktbalans mellan kvinnor och män i näringslivet.

Cecilia Svennberg.
Cecilia Svennberg.

Vari ligger din främsta kompetens?

”Jag har en lite blandad bakgrund, började på teknisk design med fokus på produktutveckling, men går nu sista året för en master i industriell ekonom. Jag är bra på produktutvecklingsprocesser och på att utveckla saker utifrån människors behov samtidigt som jag kan affärstänk kring analys, marknader och så vidare.”

Utmärkelsen framhåller potentialen till ledarskap. Vad gör dig till en bra ledare?

”Jag försöker förstå och känna in de som jag ska leda. Ju mer man förstår vad folk kämpar med, desto bättre kan man stötta och underlätta för dem. Det handlar också om att förstå vad som motiverar människor. Gör man det kan man tillsammans utföra stordåd.”

Vad tror du motiverar människor?

”Att känna mening i det man gör och känna sig behövd. Exakt hur det tar sig ut beror på bransch och hur man är som individ.”

Alla är barn av sin tid. Vad utmärker ditt sätt att leda andra?

”Jag har, i likhet med många 1990-talister, ganska stort fokus på meningsfullhet, att få göra skillnad och känna makt över sin egen situation. Mina föräldrar har gett mig verktyg för att påverka utifrån mina åsikter och värderingar och det vill jag ge vidare. Synsättet kan ibland ses som naivt av andra generationer. Man får då försöka vara ödmjuk – en visionär realist.”

Vilka kvinnliga förebilder har du?

”Maria Wetterstrand, som är fantastisk på att bygga förtroende bland både de som håller med henne och de som inte gör det, och Charlotte på SCA. Jag minns tyvärr inte hennes efternamn men hon var processingenjör på SCA när jag sommarjobbade där efter första året på Chalmers. Alla kände att hon verkligen brydde sig om dem.”

Hur då?

”Kartongmaskinen funkade inte riktigt, man var tvungen att putta till den var femte minut. Charlotte gick förbi maskinen på väg till kontoret och puttade till den varje gång hon passerade. Alla såg hur hon hjälpte till och brydde sig, vilket gjorde att folk också lyssnade på henne och tog till sig det hon sa.”

Ditt bästa råd till andra kvinnliga civilingenjörer?

”Tänk på en jäkligt grym killkompis du har, vad hade de gjort eller sagt och agera sedan lite mer så. Hade Kalle eller Anders sökt det där jobbet, som är på gränsen till för svårt men utmanande roligt, då ska du också göra det!”

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera