Di Weekend NYHETER

Högsäsong för heta fritidshus

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

EFTERFRÅGAT. Efter påsken tar marknaden för fritidshus fart.

Foto: Jessica Gow

Säsongen för fritidshus är nu i full gång men utbudet är än så länge relativ lågt. Flest fritidshus säljs det i Norrtälje kommun där priserna stigit med 29 procent de senaste fem åren.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Den svenska bostadsmarknaden har varit glödhet de senaste åren och även fritidshus har åkt med på tåget. I och med påskhelgen nu är över är det dags för en ny högsäsong på fritidshusmarknaden.

”Utbudet och efterfrågan är störst på våren då många vill köpa och sälja så man får tillträde till sommaren. Mitt i sommaren är det lugnare och sedan är det även en push i början av hösten”, säger Johan Vesterberg, presschef på Fastighetsbyrån.

Enligt färska siffror från Svensk Mäklarstatistik och Fastighetsbyrån har priserna på fritidshus stigit med 18 procent i Sverige de senaste fem åren.

På länsnivå har den största uppgången skett i Dalarna med 47 procent följt av Västerbotten med en uppgång på 45 procent.

”Det är väldigt lokala faktorer när det kommer till fritidshusmarknaden. Tittar man på Dalarna så är det framför allt fjällstugor i vissa områden som har blivit mer populära. Där drivs det mycket av intresset för längdskidåkning”, säger Johan Vesterberg.

FAKTA
Här ökar fritidshusen mest i pris

Prisutveckling på fem år, procent Medelpris, Mkr

Dalarna 47,0 1,3

Västerbotten 45,2 1,3

Stockholm 25,3 2,6

Norrbotten 22,1 1,0

Södermanland 21,7 1,5

Jämtland 21,0 1,5

Halland 20,6 2,1

Västra Götaland 20,6 1,8

Gotland 18,8 2,1

Gävleborg 15,4 0,9

Kronoberg 12,8 0,9

Östergötland 12,1 1,3

Skåne 11,9 1,7

Värmland 9,3 0,9

Kalmar 8,8 1,2

Uppsala 7,3 1,2

Örebro 5,7 0,7

Västernorrland 2,1 1,1

Jönköping –1,7 0,9

Västmanland –2,4 0,9

Blekinge –3,2 1,3

Källa: Fastighetsbyrån

VISA MER

Samtidigt som priserna ökat har dock utbudet av fritidshus minskat. Enligt statistik från Booli låg 2 295 fritidshus ute till försäljning under 1 till 19 april i år, vilket kan jämföras med 2 848 under samma period 2016.

Tittar man längre bakåt i tiden ser utbudsminskningen ännu mer dramatisk ut vilket enligt Svensk Mäklarstatistik huvudsakligen beror på att taxeringskoden för fritidshus avskaffats.

Tennis: Indrivare med rätt att stötta

Hur ser utbudet och intresset ut i år?

”Vi har frågat våra mäklare och det är lite svårt att veta då marknaden inte riktigt kommit igång än och varierar mycket från ort till ort. Tittar man generellt i hela landet så tror man att det kommer vara ett relativt lågt utbud och ganska stabil efterfrågan med stillastående eller svagt stigande priser”, säger Johan Vesterberg.

Flest fritidshus säljs det i Norrtälje kommun där priserna stigit med 29 procent de senaste fem åren och där snittpriset nu ligger på nästan 1,9 miljoner kronor.

”Norrtälje ligger relativt nära Stockholm och det finns en stor grupp potentiella köpare. Dessutom är det ett traditionellt fritidshusområde där det finns mycket fritidshus”, säger Johan Vestberg.

Barnpassare tar nya vägar

När det kommer till amorteringskravets påverkan på fritidshusmarknaden är bilden delad, vilket Di tidigare rapporterat om.

”De som redan omfattas av amorteringskravet eller planerar att byta permanentbostad får mindre utrymme till att köpa fritidshus vilket bör dämpa efterfrågan en aning. Samtidigt finns det en köpstark grupp som inte planerar att byta sin permanentbostad och har haft en ganska kraftig värdeökning och har utrymme för ett fritidshus”, säger Johan Vesterberg.