Di Weekend NYHETER

H&M:s historia inifrån

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

”Först var det Erling som bestämde, sedan var det Stefan och nu är det Stefan och Karl-Johan som tillsammans bestämmer” säger författaren Staffan Thorsell

I höst ges en släktkrönika om familjen Persson och klädjätten H&M ut, skriven av den förre chefredaktören för Expressen, Staffan Thorsell.
Men det blir ingen granskning av nuläget i H&M.
”Det blir en berättelse om ett unikt familjeföretags framväxt”, säger han.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

I höst är det 70 år sedan Erling Persson öppnade sin första Hennes-butik i en före detta fiskaffär i Västerås.

Han hade varit i USA och blivit inspirerad av klädkedjor som sålde mode snabbare och billigare än sina konkurrenter.

För knappt 50 år sedan köpte han även jakt- och fiskeaffären Mauritz Widforss och döpte om bolaget till Hennes & Mauritz, som i dag förkortas H&M.

1974 noterades företaget på Stockholmsbörsen. I dag finns bolaget på 65 marknader och sysselsätter över 160 000 anställda.

”Utan kapital och med sju års folkskola som grund lade Erling Persson grunden till ett blivande världsföretag. Berättelsen om H&M är som en saga, där familjen Persson sedan har behållit ett fast grepp om verksamheten hela tiden”, säger Staffan Thorsell.

Egentligen är det ganska enkelt att genomlysa H&M, säger han.

FAKTA
Staffan Thorsell

Ålder: 74 år.

Familj: Gift med Solveig. En son, Tobias, i USA och en son, Henrik, i Bromma. Tre barnbarn.

Bor: I Stockholm.

Bakgrund: Journalist på Expressen 1969–2001, bland annat som redaktionschef, USA-korrespondent och chefredaktör. Har tidigare utkommit med böckerna Sverige i Vita huset (2004), Mein lieber Reichskanzler (2006), I hans majestäts tjänst (2009) och Warszawasvenskarna (2015).

VISA MER
FAKTA
H&M 2016

Omsättning: 223 miljarder kronor.

Resultat före skatt: 24 miljarder kronor.

Antal anställda: 161 000.

Antal butiker: Över 4 300.

VISA MER

”Först var det Erling Persson som bestämde, sedan var det sonen Stefan som bestämde och nu är det Stefan och hans son Karl-Johan som tillsammans bestämmer när det verkligen gäller. Allt annat är på låtsas”, fortsätter han och skrattar.

Men det tog Staffan Thorsell och hans förläggare Albert Bonnier över fem år att få Stefan Perssons samtycke.

Jätten laddar för nya affärer

”Att vara medial är mot familjen Perssons instinkter, och jag ville inte skriva den här berättelsen utan deras medverkan. När de väl tackade ja spelade det nog stor roll att de firar 70-årsjubileum i höst”, säger Staffan Thorsell.

”Jag har haft H&M på kartan i många år, eftersom jag tycker att deras historia är så spännande. När jag jobbade på Expressen hade vi många artikelserier om dem, den första kom nog redan 1977.”

Författaren och den tidigare Di-journalisten Bo Pettersson har skrivit boken ”Handelsmännen” om familjen Persson och H&M. Staffan Thorsells bok ska heta ”Hennes, Mauritz & familjen Persson – så erövrade H&M världen”.

”Den största skillnaden på våra böcker är väl att det är 16 år sedan ’Handelsmännen’ kom, så det har hänt mycket i H&M sedan dess. Sedan tror jag också att tiden har gjort att nya delar av historien kan berättas, på 16 år har fler gamla motsättningar klingat av och fler är beredda att berätta mer”, säger Staffan Thorsell.

Han har stor nytta av H&M:s eget arkiv, och han intervjuar släktingar och medarbetare som har haft betydelse för bolagets utveckling. Dit hör den i dag 95-årige Inge Stjernquist, legendarisk ekonomichef i H&M som var Erling Perssons högra hand i 40 år.

Staffan Thorsell har inte tidigare skrivit om näringslivet, med undantag för boken ”Warszawasvenskarna” som gavs ut 2015.

Lekfullt steg för H&M

”Den handlar om fyra svenska direktörer som dömdes till döden av Hitler. De spelade stor roll för omvärldens kunskap om Förintelsen en gång i tiden. Under arbetet med den boken grävde jag mycket i Ericssons och gamla Aseas och Tändsticksbolagets arkiv. Det gav mig en levande bild av hur storföretag agerar under extrem politisk press, som det ju är när krig pågår.”

I den tidigare börskometen H&M har aktiekursen fallit kraftigt det senaste året, och marknaden vill veta om den rekordhöga försäljningstillväxten i bolaget kommer tillbaka igen.

”Jag kommer inte att spekulera i hur affärerna kommer att gå i framtiden, det ligger utanför mitt område. Jag vill göra läsarna lite klokare genom att berätta historien om H&M, och förklara hur starkt förankrad familjen är i vad den har lärt av tidigare erfarenheter”, säger Staffan Thorsell.