Hoppa till innehållet

Hjälper barn på flykt

Den kambodjanska läkaren Sam Sovannarith är en av tio barnrättsaktivister som på tisdagen prisas vid galan Child 10 Awards i Stockholm.

”Näringslivet måste också ta ansvar och säkerställa att barn inte utnyttjas”, säger Sophie Stenbeck, som står bakom priset.

DELAR UT PRIS. ”Företag kan bidra genom att säkerställa att barnarbete inte förekommer i leverantörsleden”, säger Sophie Stenbeck.
DELAR UT PRIS. ”Företag kan bidra genom att säkerställa att barnarbete inte förekommer i leverantörsleden”, säger Sophie Stenbeck.Foto: Foto: Jack Mikrut

Det är fjärde året i rad som Child 10 Awards delas ut vid en ceremoni på Grand Hôtel i Stockholm.

Årets tema är ”Barn på flykt” och tio barnrättsentreprenörer får vardera 10 000 dollar, eller drygt 80 000 kronor, för sitt arbete med att stärka barns rättigheter och uppväxtvillkor.

Sophie Stenbeck, som är dotter den framlidna mediepionjären Jan Stenbeck, står bakom priset via de ideella stiftelserna Sophie Stenbeck Foundation och Reach for Change.

”Företag kan bidra genom att säkerställa att barnarbete inte förekommer i leverantörsleden, skapa praktikplatser för unga och genom att stötta sociala entreprenörer på plats i de länder de verkar. Allt fler konsumenter kräver dessutom att företag står för någonting mer än bara de varor och tjänster som de erbjuder”, säger hon.

Antalet barn som flyr sina hemländer på grund av krig och konflikter ökar, och under 2017 har mer än 50 miljoner barn tvingats lämna sina hem.

Bland årets pristagare av Child 10 Awards finns gräsrotsaktivister från bland annat Sverige, Grekland, Palestina, Uganda, Jordanien och Kambodja.

Sam Sovannarith är chef för den ideella organisationen Damnok Toek, som arbetar med utsatta barn i Kambodja.

Många barn som försöker ta sig till grannlandet Thailand för att söka jobb och bidra till familjeförsörjningen faller offer för människohandlare, som tvingar barnen att tigga eller sälja sexuella tjänster.

En del föräldrar blir också lurade av människohandlare som utger sig för att förmedla jobb åt barnen.

”Det kan vara en granne eller en släkting som kommer med ett jobberbjudande, men i själva verket skickas barnen rakt in i trafficking. Ofta ser människohandlaren till att föräldrarna får en första löneutbetalning, men efter det försvinner barnen spårlöst, säger Sam Sovannarith, som har jobbat för Damnok Toek sedan starten 1997.

Just nu tar organisationen hand om 900 barn i åldrarna 0–18 år i Kambodja via egna barnhem och skolor.

”Vi arbetar med rehabilitering och återintegration av traumatiserade barn i samhället. Om möjligt försöker vi också bidra till att de återförenas med sina familjer. Sedan förra året har vi dessutom wsen, där vi försöker fånga upp ensamkommande barn”, säger Sam Sovannarith.

Stiftelsen Reach for Change är enbart inriktad på barn, medan Sophie Stenbeck Foundation även stöttar utsatta kvinnor.

Sophie Stenbeck följer med intresse den globala nätkampanjen #metoo, där kvinnor vittnar om sexuella övergrepp och trakasserier.

”Jag hyllar de kvinnor som träder fram och delar med sig av sina historier. Jag hoppas att kampanjen leder till verkliga förändringar i mäns beteende och en umgängeskultur som präglas av större empati. Ett första, viktigt steg har tagits och det finns en enorm kraft i att vittnesmålen är så många”, säger hon.

Innehåll från EKNAnnons

Vändningen: Rekordhög framtidstro bland många exportföretag

Carl-Johan Karlsson, chef för affärsområdet SME & Midcorp på EKN.
Carl-Johan Karlsson, chef för affärsområdet SME & Midcorp på EKN.

Så sent som i november i fjol visade en undersökning från EKN på rekordlåga exportförväntningar bland små och medelstora företag. Nu är det precis tvärtom.

– De här företagen är viktiga för ekonomin, så det är goda nyheter för Sverige, säger Carl-Johan Karlsson på EKN.

EKN:s garantier kan vara det som behövs för att en satsning ska bli av 

Optimismen har återvänt bland Sveriges små och medelstora bolag, SME – åtminstone om man ser till en ny undersökning från Exportkreditnämnden, EKN.

Vid sex tillfällen med start i november 2021 har EKN ställt samma frågor till exporterande små och medelstora företag.

I november 2023 låg exportörernas förväntningar i botten. Bara 43 procent av företagarna trodde då på ökad export det kommande året medan 23 procent i stället väntade sig att exporten skulle minska. I den senaste undersökningen är läget ett helt annat: Nu tror 68 procent på ökad export – och bara 7 procent på en minskad sådan.

– Det är inte så ofta man kan säga att siffrorna talar sitt tydliga språk, men så är det nu: Framtidstron är tillbaka. Sedan bottennoteringen under senhösten har vi fått lägre inflation och signaler om en ny räntebana från Riksbanken – och SME reagerar direkt, säger Carl-Johan Karlsson, chef för affärsområdet SME på EKN.

40 procent av exporten

Enligt SCB fanns det i Sverige vid årsskiftet drygt 45 000 exporterande SME, det vill säga företag med 1 till 249 anställda. Det kan jämföras med de drygt 1 000 exporterande företag som har 250 anställda eller fler.

– SME är så många att de står för hela 40 procent av Sveriges totala export. Det gör den här sektorn mycket viktig för ekonomin och sysselsättningen i landet. Alla orter har inte storföretag, men de har små eller medelstora företag. Därför betyder det något när SME tror på ökad export, säger Carl-Johan Karlsson och fortsätter:

– Förenklat kan man säga att när större företag ökar sin produktion kan det innebära en rad saker, som att de flyttar sin produktion utomlands eller köper in fler robotar. När små företag ökar sin produktion så anställer de lokalt.

Röda havet påverkar kortsiktigt

Ser man till förväntningarna som enbart rör det kommande kvartalet och inte helåret visar EKN:s senaste undersökning också på stärkt optimism. Här ligger exportförväntningarna nära toppnoteringen i slutet av 2021. Då hade effekterna av pandemin klingat av och Ryssland hade inte ännu invaderat Ukraina.

– Vi hade nog sett ännu högre förväntningar för det kommande kvartalet om det inte varit för situationen i Röda havet. På kort sikt påverkar det företagens transporter i och med att de nu måste gå runt Afrikas horn, vilket innebär minst tolv dagar längre färd till och från Asien. Men på lite längre sikt ser det ut som om företagen räknar med att det är löst, säger Carl-Johan Karlsson.

Exporten avgörande

I EKN:s undersökning säger 42 procent av de tillfrågade företagen att de troligen eller absolut inte skulle överleva utan sin export.

– Vår undersökning visar hur avgörande exporten är för de här bolagen. Därför är det av största vikt att de får den finansiering de behöver för att fortsätta växa, oavsett om de exporterar lingonsylt eller enormt avancerade styrsystem till gruvindustrin. Och där har vi på EKN en viktig roll att spela, säger Carl-Johan Karlsson.

EKN kan försäkra upp till 80 procent av bankens risk vid exportaffärer 

 

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera