Di Weekend NYHETER

Hennes smärta blev en roman

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

UTE MED NYTT. Clare Mackintosh arbetade som polis innan hon blev författare. Erfarenheter i polisyrket har inspirerat henne i hennes böcker. Men hennes nästa bok ”När allt är över” handlar om upplevelser ur hennes eget liv.

För 14 år sedan tvingades författaren Clare Mackintosh och hennes man bestämma om de skulle låta sitt barn leva eller dö. Efter tre thrillers och över två miljoner sålda exemplar, blev den femte boken en roman inspirerad av det traumatiska beslutet. Nu kommer ”När allt är över” på svenska.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

För två år sedan satte författaren Clare Mackintosh upp ”The secret library” i sin hemstad i norra Wales. I det lilla biblioteket i form av en trälåda lade hon in alla böcker som hon inte hade plats för. Under pandemin har det hemliga biblioteket blivit mer populärt än någonsin, eftersom både bokaffärer och vanliga bibliotek är stängda.

”Det är ganska tydligt att människor letar efter böcker som ska få dem att må bättre. Det blir ett slags eskapism. ”

Pandemin har inte påverkat Clare Mackintoshs yrke nämnvärt, just nu arbetar hon med redigeringen av sin nya thriller som kommer ut nästa år. Boken utspelar sig på en långflygning mellan Sydney och London, en klaustrofobisk thriller berättar Mackintosh över telefon. Hon har medvetet valt att inte ta med några referenser till covid-19. 

”Jag tror att det kommer komma referenser till pandemin i litteraturen nästa år, det ska bli intressant att följa. Jag ville inte nämna det i min roman, det är för tidigt att veta hur det kommer att påverka världen. Kriminalromaner har alltid varit en bra spegling av samtiden, och jag tror det kommer bli likadant med pandemin. Den här isoleringen påverkar människor, och det dyker också upp en annan typ av brott som kan begås i den här konstiga, nya världen som vi lever i.” 

Clare Mackintosh arbetade själv som polisofficer innan hon blev författare på heltid. Hennes första thriller ”Jag lät dig gå” blev en stor succé och har sålts i över en miljon exemplar världen över. Böckerna har blivit storsäljare och översatts till 35 språk. 

FAKTA
Clare Mackintosh

Ålder: 44 år.

Bor: I Wales.

Familj: Man och tre barn.

Bakgrund: Arbetade som polis i tolv år innan hon blev författare på heltid. Har skrivit tre thrillers: ”Jag lät dig gå” (2016), ”Jag ser dig” (2017) och ”Låt mig vara” (2019). Mackintosh har sålt över 100 000 exemplar i Sverige.

Aktuell: Med romanen ”När allt är över” (Lind & Co). Skriver på en ny bok.

VISA MER

”Jag har alltid velat skriva, men när jag växte upp kände jag inte någon som levde på ett kreativt yrke. Det kändes inte tillgängligt för mig.”

Har din yrkeserfarenhet som polis gjort dig till en bättre författare?

”Absolut. När du är polis är du en historieberättare på ett sätt, skillnaden är att det är verkliga berättelser. Du försöker hitta orden att beskriva vad som har hänt en människa när du förhör dem. De börjar sällan i kronologisk ordning och hoppar mycket fram och tillbaka. Det är din uppgift att försöka gå igenom deras historia och förstå den. Sedan ska du presentera den för rätten. Det är ganska likt det jag gör nu, men nu presenterar jag historier för mina läsare i stället.”

Mördande familjehemligheter Givet din bakgrund, var det ett självklart val att skriva thrillers och kriminalromaner?

”Jag visste att jag ville skriva bra berättelser om vanliga människor som hamnar i extraordinära situationer. Ibland är det brott, ibland är det moraliska dilemman.”

I romanen ”När allt är över”, som nu publiceras på svenska, ställs karaktärerna Max och Pip inför ett moraliskt dilemma. Parets son får en aggressiv cancer, som ger skador på hjärnan, och de tvingas besluta om de ska fortsätta ge honom livsuppehållande behandling.

”Jag var rädd att läsarna kanske skulle bli besvikna när det inte var en thriller. Men responsen har varit så bra. Jag har fått brev från hela världen av läsare som identifierar sig med storyn, även om de inte varit med om exakt samma sak.”

Dilemmat grundar sig i en traumatisk händelse i Clare Mackintoshs eget liv. Hösten 2006 fick hon tvillingarna Josh och Alex. Efter en tid på neonatalavdelningen fick Alex en infektion orsakad av en ovanlig bakterie som gjorde att han fick hjärnhinneinflammation. 

Hjärnan påverkades så pass kraftigt att Clare Mackintosh och hennes man ställdes inför ett val: låta sonen dö eller överleva. Han skulle eventuellt kunna andas själv med tiden, men chanserna att han någonsin skulle kunna gå eller prata var små. Till slut valde Mackintosh och hennes man att låta sonen somna in. 

»Min tid i skyddsväst är förbi«

”Den är inspirerad av en hemsk tid i mitt eget liv. Jag var tvungen att gå tillbaka till den tiden, det var fruktansvärt smärtsamt. Samtidigt var processen upplyftande. Boken handlar inte så mycket om själva valet, utan hur människor hanterar det. Att behöva välja om Alex skulle leva eller dö är det värsta som har hänt mig. Men livet tog inte slut där, det har gått vidare. Det tar inte bort smärtan, men det finns så mycket mer som kan hända efter slutet. Att skriva boken fick mig att inse det.”

Efter några månader väntade Clare Mackintosh tvillingar igen. 

”Det var svårt. Jag var väldigt rädd och övertygad att historien skulle upprepa sig själv. Det tog lång tid för mig att inse den inte skulle göra det.”