Hoppa till innehållet

Hemodling löser fiskbristen

Stadsjord i Göteborg stadsodlar på ett sätt som överstiger pallkragen på balkongen eller hustaket. Men tekniken ska inte stanna där.

Nu planerar arkitekter in fisk- och växtodling i svenska städers framtidsboenden.

FISK- OCH VÄXTODLING. Niklas Wennberg, verksamhetsledare på Stadsjord, driver en akvaponikanläggning i gamla Slakthuset i Göteborg. Det innebär att man odlar fisk och grönsaker under samma tak i ett kretslopp.
FISK- OCH VÄXTODLING. Niklas Wennberg, verksamhetsledare på Stadsjord, driver en akvaponikanläggning i gamla Slakthuset i Göteborg. Det innebär att man odlar fisk och grönsaker under samma tak i ett kretslopp.Foto: Foto: Sofia Sabel

Trots att växter är det första som möter besökaren på Stadsjords akvaponiska anläggning berättar Niklas Wennberg, verksamhetsledare, att odlingen har stannat upp den senaste månaden.

”För en månad sedan hade vi inbrott. De tog allt, våra lampor, verktyg, datorer, arbetskläder, bilar och de tömde våra frysar”, säger han.

Lamporna som vanligtvis sitter över plantorna lämpar sig nämligen även för att odla hasch. Men det är inte bara cannabisodlande tjuvar som intresserar sig för anläggningen på Slakthusområdet i Göteborg och närodlad fisk och grönt.

I Lunds kommun blev det i slutet av sommaren klart att 180 nya bostäder ska byggas tillsammans med lokal produktion av fisk och växter. Dessutom har Malmö stad precis utnämnt Wingårdhs arkitekter och fastighetsutvecklaren Midroc till vinnare av den sista centrumtomten i stadsdelen Hyllie. Till de hus som ska uppföras på tomten levererar Stadsjord teknik för odlingssystem som är inplanerade i fastigheterna.

Stadsjords anläggning har funnits sedan tre år tillbaka och har 50 kvadratmeter växtodling och 50 kvadratmeter fiskodling. På ett år kan de odla två ton matfisk, men Niklas Wennberg menar att med lite högre takhöjd hade de kunnat odla fyra ton. Just nu säljer de sin mat till främst finare krogar, där färsk filé från malål går för 350 kronor per kilo.

Framtidsdrömmen är däremot att bygga in liknande odlingar i städernas bostadshus för att försörja de boende med mat. I fastigheternas egna akvaponiska anläggningar ska anställda odla fisk och grönsaker som sedan säljs i en kvartersbutik på bottenplan i lägenhetshuset. Niklas Wennberg menar att det dels kan försörja hundra boende eller fler per hus med närodlad mat men även skapa nya jobb för de som driver odlingen.

”Det är professionella som kör det, men med utrymme för deltagande från de boende och från kvarteret”, säger han.

Han hoppas att konceptet skapar ett odlarcommunity där de boende, som till vardags kanske arbetar med annat, kan dra på sig gummistövlarna och odla sin egen mat, i sin egen byggnad.

”Det är inte ett hippiekollektiv utan en ekoby som vi ställer i ett urbant kvarter i stället. Det är nog mysigt för folk och inte bara för pretentiösa akademiker på Söder och i Majorna. Att ha kontakt med mat och grönska är rätt bra.”

Niklas Wennberg visar en veckomeny från en av krogarna på Avenyn där det serveras fisk flera dagar i veckan. Kokt kolja från Norge, karibisk malfisk och röd snapper som främst lever i Mexikanska golfen och runt Centralamerikas fastland.

”Ungefär 80 procent av svensk fisk är importerad. Vi har knappt någon fisk. 95 000 sjöar och 225 mil kust och vi har ingen fisk.”

En stadsodlad fisk blir i stället närproducerad och den kan även leva på mat från stadens egna resurser i stället för havets. Det så kallade ”kvartersfodret” kan bestå av egenodlade insekter, hushållens matavfall och fiskrens från torget. Niklas Wennberg trycker även på att det är viktigt för en stad att inte vara helt beroende på maten som kommer utifrån.

”Vi är inte immuna mot kris. Om våra städer hamnar i en dålig situation så har vi ingen mat efter fyra dagar och det börjar folk begripa. Det undergräver känslan av trygghet.”

Det har dykt upp förslag på andra platser än bostadshus i Hyllie där akvaponiska anläggningar kan integreras. Sjukhus, konferensanläggningar och även Dadaab i Kenya. Det kallas ett av världens största flyktingläger där över 200 000 människor bor och där det finns stora mängder avfall som kan bli fiskfoder. Niklas Wennberg har även fått besök från Nasa. Rymdorganisationen intresserar sig för olika sätt att bygga livsmedelsförsörjning på både Mars och rymdstationer.

”Det är inte så galet som det verkar. Han pratar Mars, jag pratar Slakthuset. Det är samma sak, gravitation eller inte, där vi måste försörja en utsatt mänsklighet med käk.”

Innehåll från RiksbyggenAnnons

Nu kan AI hjälpa din BRF att spara tid och kapa kostnader

Anna Rosén som är affärsutvecklare på Riksbyggen.
Anna Rosén som är affärsutvecklare på Riksbyggen.

Debatten går het om huruvida AI kommer att ta våra jobb. Men de flesta av Sveriges BRF-styrelser skulle nog uppskatta lite avlastning. Genom en ny tjänst från Riksbyggen kan du med bara några knapptryck skapa en skräddarsydd underhållsplan för din fastighet – komplett med uppskattade kostnader för de kommande 50 åren.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Replano från Riksbyggen

En välskött underhållsplanering är många bostadsrättsföreningars dåliga samvete. Stammar, rörledningar, fönster, fasad, tvättstugan: att hålla koll på fastighetens alla delar tar mycket tid i anspråk. Samtidigt förstår de flesta fördelarna med att planera i förväg, snarare än att behöva släcka bränder.

– En bra underhållsplanering ger styrelsen större möjligheter att konkurrensutsätta och upphandla leverantörer. Dessutom kan föreningen samordna insatser, vilket både sparar pengar och minskar störningarna för alla som bor och verkar i fastigheten. Men framför allt handlar underhållsplaneringen om att kunna lägga en långsiktigt hållbar budget, säger Anna Rosén som är affärsutvecklare på Riksbyggen.

Underlättar för mindre föreningar

Större bostadsrättsföreningar tar ofta in hjälp med underhållsplaneringen, medan mindre föreningar hanterar den själv för att spara tid och pengar. Men risken då är att planen blir för kortsiktig och för oprecis, konstaterar Anna Rosén.

För att hjälpa mindre föreningar har Riksbyggen därför lanserat en ny digital prenumerationstjänst, Replano, som gör det möjligt att ta fram en skräddarsydd underhållsplanering på bara några minuter.

Replano – som främst är utvecklad för föreningar med upp till 50 lägenheter – bygger på AI-teknik, automatiserad datainhämtning från tredje part och Riksbyggens samlade data och kunskap från de 3 000 BRF:er som de hjälper med teknisk och ekonomisk förvaltning.

Det som också är speciellt är att användarna får tillgång till tjänsten månadsvis, där första månaden är kostnadsfri och möjligheten finns att säga upp när som helst.

Snabbt och enkelt att göra sin egen plan

Underhållsplanen skapas i tre steg, förklarar Anna Rosén. Det första är att Replano samlar in den externa data som behövs.

– Tjänsten hämtar in data från bland annat Lantmäteriet och föreningens årsredovisning, och under de få minuter som detta tar så får ni också svara på några frågor om det underhåll som skett hittills. Kan ni inte svaret på de frågorna så gör tjänsten i stället en uppskattning baserat på byggår och en rad andra faktorer.

I nästa steg tar Replano hjälp av karttjänster och AI för att göra så kallad mängdmätning.

– Vi har lärt AI:n att med hjälp av publika karttjänster mäta storleken på bland annat tak och fasader, vilket är väldigt viktigt för att kunna uppskatta kostnaderna som är förknippade med olika åtgärder, säger Anna Rosén.

Det sista steget är att göra en kostnadsberäkning. Replano beräknar underhållsbehovet utefter modern branschstandard – ett stambyte ska till exempel göras var 45 år. Sedan presenteras en underhållsbudget.

– Replano bevakar priser på material och entreprenadtjänster, och kan baserat på det uppskatta föreningens underhållskostnader, både per år och per kvadratmeter. Dessutom ger tjänsten en rekommendation på hur stort årligt sparande som krävs för att ligga i fas, förklarar Anna Rosén.

Rådgivning ger extra stöd

Genom verktyget uppdateras underhållsplan och kostnader löpande. Men ibland behöver man mer hjälp och rådgivning och då erbjuder Replano tillgång till Riksbyggens fulla tjänsteutbud, framhåller Anna Rosén:

– Vi har stor kompetens och erfarenhet inom teknik, juridik och ekonomi – och jag vet att rådgivningen ger ett viktigt extra stöd till våra föreningar. I Replano kan man boka ett videosamtal med en expert direkt i tjänsten och få hjälp, säger hon.

EXTERN LÄNK: Passar Replano er BRF? Gör ett quiz

 

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera