Di Weekend NYHETER

Hästhopp för 120 miljoner

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Sara Johansson håller koll på när Stadion sadlar om till ridsportarena inför helgens tävlingar.

Joey Abrait

Enorma prissummor och en glamourös inramning ska locka både världseliten i ridsport och publiken till Stadion i helgen, när Stockholm får sin första stora utomhustävling på nästan 30 år.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Stadion håller på att sadla om till ridsportarena. När Stockholm Horse Week slår upp portarna på torsdagen kommer två stora ytor på planen att vara fyllda med sand och tvärs över löper en upphöjd yta med VIP-tält och restaurang.

Över 100 ryttare ur världseliten, och 200 hästar, kommer till Stockholm för att tävla under fyra dagar. Det är första gången staden har en stor utomhustävling i ridsport sedan VM 1990, och en av dem som längtar mest är tävlingsledaren Sara Johansson.

”Det känns som att folk har längtat efter det här och vi har fått starkt stöd av Stockholms Stad”, säger hon.

I tävlingarnas centrum står Global Champions Tour, den internationella hopptävlingen som startades 2006 och som gjort sig ett namn genom att locka världens bästa hoppryttare och de största prispengarna, liksom genom att förlägga de 20 tävlingarna till spektakulära platser, ofta mitt i stora städer som Paris, Miami Beach, Rom, Mexico City och New York. Tävlingarna pågår från februari till november varje år, och består sedan några år både av individuella tävlingar samt en lagtävling, Global Champions League, där internationella lag försöker kvala till finalomgången i Prag.

”Lagtävlingen har verkligen ökat i prestige. Det unika med den är att man tävlar i lag som är mixade över nationsgränserna och att det handlar om väldigt stora prispengar”, säger Sara Johansson.

FAKTA
Global Champions Tour och Stockholm Horse Week

GCT består av 20 tävlingar, med start i Doha i Qatar i februari. Deltävlingen i Stockholm 14–16 juni är säsongens åttonde.

Prissumman i de individuella tävlingarna i Stockholm är 9,3 miljoner kronor.

Utöver det gör 16 lag upp kvalseger i Global Champions League. Lagen består av sex ryttare, ofta från olika länder.

Finalerna hålls i Prag, 21–24 november.

Kringarrangemanget Stockholm Horse Week, med ytterligare tävlingar, pågår 13–16 juni och konceptet är nytt för i år.

VISA MER
FAKTA
Sara Johansson

Ålder: 36 år.

Bor: Norrköping.

Gör: Tävlingsledare Global Champions Tour & Stockholm Horse Week.

Bakgrund: Hästskötare åt tyske OS-guldmedaljören Ludger Beerbaum, stallchef hos Malin Baryard Johnsson 2006–2013. Olika roller som projektledare, koordinator och reporter för bland annat Svenska Ridsportförbundet, Elmia Scandinavian Horse Show och Gothenburg Horse Show.

VISA MER

Bara i Stockholm är prissumman för en individuell seger drygt 1 miljon kronor i sex olika klasser, men i lagtävlingen Global Champions League tävlar lagen om 120 miljoner kronor.

Global Champions Tour och League är även kända som flärdfulla, påkostade evenemang med stora VIP-områden. Även detta kommer att märkas i Stockholm, där VIP-läktaren har plats för 350 sittande.

”Vi försöker hålla väldigt hög standard mot ryttare och hästar när det gäller boende och annat, men vi lägger också mycket krut på att det ska finnas bra mat för publiken, och att inramningen på Stadion blir fin. Men det blir anpassat efter den svenska publiken, till exempel kommer det att finnas en stor läktare för allmänheten, det har inte alla deltävlingar. Och så har vi lagt till Stockholm Horse Week med fler tävlingar just för att skapa bredden”, säger Sara Johansson.

Utöver Global Champions Tour arrangeras tävlingar och clinics i dressyr, bland annat ett samarbete med Antonia Ax:son Johnsons Lövsta stuteri. I tävlingen Lövsta Future Challenge International tävlar unga ryttare från hela världen i dressyr.

Det kommer även att finnas en familjehörna med ponnyridning och ansiktsmålning för barn, hållas föreläsningar och en mässa.

Influencerns bästa stalltips

Men det är tävlingarna, och möjligheten att se hästar och ryttare i världsklass, som är det stora dragplåstret. Bland de tävlande med extra kändisfaktor finns Jennifer Gates, dotter till Bill och Melinda Gates, samt Jessica Springsteen, dotter till Bruce Springsteen och Patti Scialfa.

Sara Johansson har haft jobbet som tävlingsledare i drygt ett år, och ansvarar för allt som har med det sportsliga att göra, från hinder, underlag och foder till tävlingsprogram och logistik.

Hon har själv ridit sedan barnsben och hade en karriär som ryttare i Tyskland och Irland innan hon flyttade hem och blev hästskötare åt Malin Baryard Johnsson mellan åren 2006 och 2013.

Nu är Malin Baryard Johnsson en av de tävlande i Global Champions Tour.

”Det ska bli jättekul, men vi bor fortfarande grannar i Norrköping så vi ses nästan varje dag ändå”, säger Sara Johansson.

Vad ser du själv mest fram emot?

”Att se världens bästa ryttare här inne. Vi har ett fantastiskt startfält med stora delar av världseliten, så det kommer att bli riktigt bra sport. Sen hoppas jag också att det verkligen blir en publikfest så att man får den atmosfär som kan bli här inne.”

Ensam kvinna i en av världens farligaste sporter

Totalt tävlar åtta svenska ryttare i Stockholm. Tre av dem i Global Champions Tour: förutom Malin Baryard Johnsson även Evelina Tovek och Peder Fredricson.

Den sistnämndes lag, Shanghai Swans, leder lagtävlingen efter de sju första tävlingarna, samtidigt som han är rankad tvåa i världen individuellt.

”Vi håller tummarna nu för att Peder ska segla upp till förstaplatsen på världsrankingen. Han har siktet inställt på att bli bäst i världen, och han är inte långt därifrån”, säger Sara Johansson.