Hoppa till innehållet

Hårdkokt guldhopp

Svensk curling prenumererar på OS-medaljer. Bakom framgångarna står en oväntad trio näringslivsprofiler, som på senare år har bidragit med mångmiljonbelopp till sporten.

En av dem är en 71-årig äggmagnat från Linköping.

GULDCHANS. Båda de svenska curlinglagen – Lag Hasselborg och Lag Edin, bilden – har bra chanser till medalj på OS i Pyeongchang.
GULDCHANS. Båda de svenska curlinglagen – Lag Hasselborg och Lag Edin, bilden – har bra chanser till medalj på OS i Pyeongchang.Foto: ERIK MÅRTENSSON / TT

När herrarna i Lag Edin kliver ut på OS-isen på onsdagen i Pyeongchang vilar ett tungt ansvar på dem. Förväntningarna om medalj – allra helst av gyllene snitt – är stora. Både herrarna i Lag Edin och damernas Lag Hasselborg rankas i världstoppen.

Åtminstone tre näringslivsprofiler lär följa matcherna med lupp. De är finansmannen och miljardären Fredrik Lundberg, byggleverantören Swerocks vd Håkan Wifvesson samt en av de kanske allra mest aktiva entusiasterna: en 71-årig storägare i äggpackeribolaget KG:s Ägg, som bland annat äger Stjärnägg.

Karl-Gustav Pettersson, eller KG som han kallas, är sponsornestor inom curlingen och har sopat in betydande summor i flera svenska lag och klubbar i snart femton år.

”Jag har inte räknat efter hur mycket det blivit, men vi lägger säkert 250 000 till 300 000 om året i sponsring”, säger han på telefon under pågående elitseriematch i Jönköping där hans lag KG:s Ägg kämpar för att hålla sig kvar i högsta divisionen.

Han sitter dock på läktaren, stukad av ett skadat muskelfäste och måste vila ett antal veckor innan han kan gå på is igen.

”Jag är nog den äldste som spelat i elitserien. Det här är min 50:e säsong som curlingspelare. Vi var i semifinal i SM för fyra år sedan men förlorade i sista stenen mot Lag Edin.”

Linköpingsbon Karl-Gustav Pettersson vill tona ned sin betydelse som mecenat.

I absoluta tal bleknar hans bidrag möjligen i jämförelse med de miljoner Fredrik Lundberg pumpat in i sporten via hallbyggen i såväl Norrköping som Danderyd.

”Men procentuellt sett har jag kanske lagt lite mer pengar – han tjänar ju lite mer än vad jag gör.”

Utöver löpande sponsring till tre till fyra lag samt pengar till förbundet har det även blivit större punktinsatser genom åren. När Curlingförbundet firade 100 år 2016 kom Karl-Gustav Pettersson med en klirrande gåva.

”Jag har gett bort halva företaget till mina barn och de hade inget emot att jag donerade 500 000 kronor till förbundet. Curlingen har gett mig så mycket att jag tycker att jag kan ge tillbaka.”

Några tankar på att minska sponsorinsatserna finns inte.

”Det beror på hur företaget går och vi ökar hela tiden. I koncernen kommer vi upp i 1 miljard i omsättning nu. Vi skalar och kokar 50 ton ägg i veckan. Veckorna före jul är det 100 ton.”

Curlingsporten har drygt 4 000 utövare i Sverige. Antalet aktiva har stått och stampat på samma nivå ett antal år.

Att försörja sig som spelare är tufft. Förstapris i svenska tävlingar kan vara några tusenlappar och 50 000 kronor som högst.

”Proffs som Lag Edin kan maximalt dra in 2 miljoner kronor om året och större delen av de pengarna hämtar de i tävlingar i Kanada. Det finns en handfull Grand Slam-tävlingar där prispotten för vinnarna ligger på 200 000 kronor. Men kostnaderna för resor och boende är stora.”

Isens schack ser dock en spirande möjlighet att växa och få in pengar på ett nytt sätt. Bland förbundets större sponsorer finns förutom Swerock och KG:s Ägg även kinesiska klädföretaget 361.

Men om tonvikten tidigare låg på att sälja reklamplats på tröjor och byxor och reklamskyltar vid tävlingar har nu företagsevent blivit allt populärare för klubbarna.

”Den delen växer stadigt och under en säsong är det cirka 80 000 personer som testar curling. Alla kan spela och alla kan vara med på en curlingbana. Event av det slaget har blivit allt vanligare. Många av våra hallar har högsäsong för just sådana evenemang nu”, säger Stefan Lund, generalsekreterare för Curlingförbundet.

För de professionella spelarna är sponsringen avgörande och Karl-Gustav Pettersson hoppas att fler följer hans exempel.

”Det är en trevlig sport. Man kan vara med från tio år. Den äldste jag sett var en 95-åring som hade med sig syrgastub ut på isen”, säger han.

Hur går det för svenskarna i OS?

”Som Lag Edin har spelat den senaste tiden blir jag inte ett dugg förvånad om de får guldmedalj runt halsen, men Schweiz, Kanada och Norge har bra lag. Tillfälligheter kan avgöra.”

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera