Di Weekend NYHETER

Här ska Italien flytta in

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

RENOVERING PÅGÅR. Pelle Lydmar ska bygga en italiensk restaurang i biografen Röda Kvarns gamla lokaler, som är väl bevarade.

Jack Mikrut

Snart öppnar ännu en jätterestaurang i centrala Stockholm.
Det är krögaren Pelle Lydmar och cykelkungen Salvatore Grimaldi som tar det italienska matkonceptet Eataly till Sverige.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Lokalen är spektakulär, före detta biografen Röda Kvarn på Biblioteksgatan. Det är drygt tio år sedan ridån gick ned för gott och klädkedjan Urban Outfitters flyttade in. Nu är lokalen tömd och den gamla biografkänslan är tillfälligt tillbaka. Lokalen är kuturminnesskyddad och interiören till stora delar bevarad.

Snart börjar ett komplex med saluhall och fyra restauranger att byggas här. En finns redan, Eataly ska nämligen ta över Zink Grill som ligger intill huvudentrén mot Biblioteksgatan.

Direkt ovanför Zink Grill byggs en trattoria i en lokal som tidigare var kontor. På samma våningsplan, i den gamla tesalongen, blir det en pasta- och pizzarestaurang.

I biografsalongen i markplanet ska det bli saluhall med tillhörande restaurang – och allt är italienskt. Eataly är en kedja som grundades i Turin, den närmaste ligger i Köpenhamn.

Det italienska kökets popularitet verkar aldrig svikta.

FAKTA
Matkedja i den gamla biografen
  • Matvaru- och restaurangkedjan Eataly grundades i Turin 2007.
  • Eataly Stockholm ägs till 60 procent av det italienska moderbolaget och till 40 procent av Pelle Lydmar och Salvatore Grimaldi.
  • Pelle Lydmar är också hälftenägare till restaurang Strandvägen 1.
  • Biograf Röda Kvarn på Biblioteksgatan inviges 1915 och lades ned 2006. Fastigheten ägdes då som nu av Hufvudstaden.
VISA MER

”Jag tror det beror på att vi rest till Italien under så lång tid. Maten är så enkel med få råvaror. Tomat och pasta, det är basalt. Dessutom uppfattas italiensk mat som hälsosamt”, säger Pelle Lydmar.

Rycker upp rötterna

Sammanlagt kommer det att finnas plats för 600 matgäster på en yta som uppgår till 2 800 kvadratmeter.

Så stora enheter är inte vad man förknippar Pelle Lydmar med. Hans namn är känt genom det hotell som bär hans efternamn. Lydmar sålde han för tre år sedan till grannen Grand Hôtel.

Tillsammans med Salvatore Grimaldi ger sig Pelle Lydmar nu in i två nya restaurangprojekt. Förutom Eataly är det Bianchi Café & Cycles, som nyligen öppnade i nya lokaler på Norrlandsgatan.

Bravissimo, La Bocca!

Nya Bianchi är mer än ett kafé, det är också en restaurang med 110 sittplatser och cykelaffär.

”Det är halva affärsidén, att man ska köpa en cykel”, säger Pelle Lydmar, som delar ägandet med Salvatore Grimaldi.