Di Weekend NYHETER

Här är världens äckligaste mat

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

MUSVIN. Samuel West med en flaska risvin innehållande musungar. Musvinet lagras upp till ett år innan det konsumeras som en hälsodryck.

Lars Jansson

MALMÖ Vilken är världens äckligaste mat? Svaret beror på vad du programmerats till. Disgusting Food Museum vill skapa tuggmotstånd för smaklökar, fördomar – och våra idéer om bra och dålig mat.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Doften, eller möjligen stanken, avslöjar redan på långt håll att tilltuggen på bordet inte tillhör de mer lättsmälta. Museet bjuder bland annat på insekter och durian – korad till världens mest illaluktande frukt – samt brungröna och geléaktiga ”Century Eggs” från Kina. Klart tuffast motstånd bjuder den isländska surhajen på, fisk som fermenteras i en grop i marken och nu levererar en tydlig odör av ammoniak och rengöringsmedel.

Hur det smakar? Disgusting.

”Äckel är bastarden bland alla våra känslor. Ingen bryr sig om den, inte forskningen heller. Det är därför jag tycker att den är så otroligt intressant”, säger Samuel West, kurator för Disgusting Food Museum, som öppnar på Slagthuset MMX i Malmö på onsdagen.

”Evolutionärt är äckel till för att skydda oss från att äta farlig och rutten mat. Men det intressanta är ju att vi lär oss av vår omgivning vad som är äckligt, vi programmeras. Kultur, historia och uppväxt bestämmer till stor del vad vi gillar och inte. Här i Sverige gör vi smoothie på yoghurt och bär, i Peru stoppar man en groda i blendern och gör en frog juice.”

I utställningshallen finns ett åttiotal exempel på hyfsat utmanande rätter, som alla finns i verkligheten och som i många fall både går att peta och lukta på. I en pecorinoost krälar levande larver omkring, en välkänd delikatess på Sardinien. I maträtten Balut har ett ankfoster utvecklats inuti ägget och drinken Mongolisk Mary består av tomatjuice och ett marinerat fåröga. Genom att lägga musungar i risvin får man, logiskt nog, ett musvin som enligt uppgift smakar ”som bensin med en eftersmak av ruttnande djur.” Men så kommer då kulturkrockarna. När illamåendet börjat stiga till osunda nivåer syns svenska självklarheter som saltlakrits och kaviar – oätliga på andra håll i världen – liksom den amerikanska klassikern Root Beer.

FAKTA
Disgusting Food Museum

Ägare: Samuel West, grundare och huvudägare. Ekonomen Andreas Ahrens är delägare och museidirektör. Verksamheten drivs genom det nystartade bolaget Disgusting AB.

När: Onsdag–söndag fram till den 27 januari 2019.

Var: Slagthuset MMX, Malmö.

Vad: Ett åttiotal (äckliga) maträtter från hela världen visas. En hel del går att lukta och känna på och varje dag finns dessutom 5–10 (äckliga) råvaror för provsmakning.

VISA MER

”En kvinna från USA undrade just hur vi kan ha med Root Beer här, det som är så gott. Men för mig är det ju som att dricka tandkräm. Det är precis den typen av mindfuck jag vill skapa, att man först förfäras och sedan får ifrågasätta det man själv tycker om.”

På tallriken 2030

Forskaren Samuel West är psykolog och doktor i organisationspsykologi, och ligger även bakom uppmärksammande Museum of Failure. Där lyfter han fram världens främsta fiaskon och vad man kan lära av dem. Den utställningen visas fortfarande, nu på Dunkers Kulturhus i Helsingborg, och det fanns absolut inga planer på att starta ytterligare ett museum. Tills för ett år sedan.

”Jag läste en lång artikelserie i The Guardian om hur fruktansvärt dålig nötköttsproduktionen är för miljön. Jag är själv köttätare, men då sattes tankarna i gång. Hur kan vi skapa intresse för alternativa proteinkällor, utan att vara fördömande? Med Failure har jag redan sett hur man på ett kul sätt faktiskt kan förändra människors föreställningar och attityder.”

Att idéerna kring vad som är gott eller äckligt också förändras över tid är hummern ett bra exempel på. Under 1600-talet, när européerna anlände till Amerika, användes hummern enbart som fiskbete eller föda till slavar och fängelsefångar. Kanske är insekter just nu på väg att göra den omvända resan – från otänkbar föda till framtidens mat? Det hoppas åtminstone Samuel West på.

Framtiden – så ser den ut

”Vi kan stoppa i oss ostar som luktar toalett, men när det kommer till att äta insekter är vi ett u-land. Sverige är ett av få länder i världen där det inte ens är godkänt som mat. Det hoppas jag att Livsmedelsverket ändrar på nu”, säger han och fortsätter:

”Prislappen för biffen är ett förstört klimat och här i utställningen har grisen 24 sprutor antibiotika i sig. När man börjar fundera på det blir det goda kanske inte lika gott längre. Moral är också med och skapar ett element av äckel.”

Disgusting Food Museum pågår fram till den 27 januari 2019 och det finns även planer på att ta ut museet på en turné genom landet.