Hoppa till innehållet

Här är trenderna inför 2018

Asiatiskt på krogen, dystopiskt på duken, magen i balans och superfart i dataspelsbranschen.
Här skriver Göran Jonsson, Johanna Lundsgård, Annika Hellner och Peter Lundegårdh om nästa års stora livsstilstrender.

Dagens industri siar om nästa års trender.
Dagens industri siar om nästa års trender.Foto: Foto: TT
Dagens industri siar om nästa års trender.
Dagens industri siar om nästa års trender.Foto: TT
SUSHIN STANNAR. Asiatiska inslag breder ut sig på svenska krogtallrikar.Foto: Joey Abrait
ACTION UTLOVAS. Alicia Vikander tar sig an rollen som Lara Croft.Foto: TT
OBALANSERAT? En bra magkänsla är något som eftersträvas 2018.Foto: TT
I RAMPLJUSET. E-sporttävlingen Dreamhack Masters kommer till Globen i höst.
I RAMPLJUSET. E-sporttävlingen Dreamhack Masters kommer till Globen i höst.Foto: TT

KROG

Den asiatiska, men framför allt japanska trenden växer sig allt starkare i kroglivet.

I slutet av 2017 fick ny- öppnade Ichi i Stockholm höga poäng i Di Weekends krogtest och de Japan- inspirerade systerkrogarna Tak och Unn utsågs till Årets affärskrog.

Därtill belönades under året sushirestaurangen Imouto med en stjärna i den franska krogguiden Guide Michelin, där redan Sushi Sho fanns. Det senaste tillskottet i det här högsta segmentet av sushi är Soyokaze. Och i Göteborg finns Hoze.

Det finns all anledning att tro att denna trend kommer att växa sig än starkare. Utöver det rent japanska har Miss Voon expanderat till Uppsala och i Stockholm har just syster-, eller ska man säga brödrakrogen Mr Voon öppnat. Vid Stureplan finns dessutom Tako, ett av höstens nytillskott.

Blickar man framåt finns det en del som tyder på att haussen i restaurangbranschen håller på att mattas. En gryende känsla att antalet nyetableringar är på väg att avta har infunnit sig.

I Stockholm har det ibland upplevts som att det kan vara lika svårt att komma över ett bord på en attraktiv krog som en lägenhet i innerstan.

Från lägenhetsmarknaden rapporteras nu en påtaglig avkylning med svårsålda objekt och fallande priser. Detta är något som borde oroa krogbranschen, i synnerhet krögare som är i färd med att öppna nytt.

När ekonomisk oro får fäste och folk börjar hålla hårdare i slantarna är restaurangbesök något av det första som man drar in på. En viss bävan inför det nya året kan därför vara på sin plats.

Förutom det asiatiska kan man som restauranggäst räkna med att trenden med små- och mellanrätter håller i sig, liksom grönsakstrenden.

Mindre rätter passar bäst på vinbarer, en annan trend som kan väntas expandera ytterligare.

 

FILM OCH TV

En orolig omvärld gör att den dystopiska trenden bland både tv-serier och filmer fortsätter. Och i de stora Hollywoodproduktionerna är det späckat med svenska stjärnor.

Den andra säsongen av HBO:s ”Westworld” släpps någon gång under 2018. I den nya säsongen får vi se både Fares Fares och Gustaf Skarsgård, och Tarik Saleh har regisserat ett avsnitt. Under 2018 släpps också den andra säsongen av ”The handmaid’s tale”, en av 2017 års mest omtalade serier.

På Netflix gör bröderna Joel och Ethan Cohen sin seriepremiär med ”The ballad of Buster Scruggs”, en Westernantologi i sex delar med James Franco och Tim Blake.

Netflix storsatsning ”Altered carbon”, med Joel Kinnaman i huvudrollen, har premiär den 2 februari. Serien utspelar sig 300 år in i framtiden, där personligheter kan sparas ned och laddas upp i nya kroppar.

På bio axlar Alicia Vikander rollen som Lara Croft i nyfilmatiseringen av ”Tomb raider”, en roll som senast spelades av Angelina Jolie 2001. Vikanders nystartade produktionsbolag är också samproducent till långfilmen ”Euphoria”, med premiär i februari. Alicia Vikander spelar mot Eva Green, Lisa Langseth har skrivit manus och regisserar.

På den svenska bioduken går även filmen om Ted Gärdestad upp den 3 januari, Adam Pålsson spelar huvudrollen. Filip Hammar och Fredrik Wikingssons långfilm ”Tårtgeneralen”, med Mikael Persbrandt i huvudrollen, har premiär den 17 januari.

På nyårsdagen sänds det första avsnittet av den sista säsongen av ”Bron” på SVT.

 

HÄLSA

Bättre balans bör det bli under 2018 och då pratar vi inte om handel utan om magar och stress. Psykiatriska diagnoser är den vanligaste orsaken till sjukskrivning, och av dem består cirka hälften av reaktioner på svår stress, till exempel utmattningssyndrom. Nästan en miljon människor i Sverige äter antidepressiv medicin, 800 000 får medicin för att kunna sova.

Kanske kan åttan i 2018 verkligen få representera sin egen symbolik: stor lycka, pånyttfödelse, perfekt rytm och balans, och att det blir ett år där inte bara sjuktalen står i fokus, utan att fler granskar sin tillvaro och åtgärdar de obalanser som finns, oavsett om det handlar om tid, relationer eller arbetsbelastning.

Det finns många böcker, bloggar och poddar att inspireras av för att ta klivet till ett enklare och mer balanserat liv, en är trettiosjugrader.se.

Eller är det i magen din obalans sitter? Den hetaste hälsopotatisen fortsätter att vara mag- och tarmsystemet och det vi stoppar i oss för att må bra.

Att ta sitt bajs på allvar och hålla bakterierna i magen på gott humör har blivit en jättetrend, med böcker som ”Food pharmacy”, ”Happy food” och ”Charmen med tarmen”.

Att äta en ny grönsak i veckan och äta grönsaker med olika färger är två enkla tips för den som inte vill ta sig vatten över huvudet.

Eftersom det finns vetenskapliga bevis för att en mage i balans också kan motverka depression, finns det dubbla skäl att haka på trenden. Men som med allt annat – med måtta.

 

DATASPEL

Dataspelsbranschen befinner sig i hyperspeed. Någon inbromsning är inte i sikte. Fusionerna och företagsköpen duggade tätt i slutet av fjolåret. Räkna med fler affärer och fortsatt konsolidering liknande Mag Interactives köp av konkurrenten FEO Media och Stillfronts miljardaffär med tyska spelutvecklaren Goodgame Studios.

Samtidigt är det nu showtime för en rad nya bolag startade av veteraner från de stora studiorna. Snowprint Studios, Fall Damage, Strange Quest och Fast Travel Games är bara några att hålla ögonen på. Experiment 101, som nyligen köptes upp av THQ Nordic, är ett annat bolag vars äventyrsspel ”Biomutant” ser minst sagt lovande ut.

Att fler tunga kreatörer och utvecklare hoppar av jättarna och startar eget är ingen vild gissning. Det kan i sin tur få den svenska spelscenen att breddas ytterligare.

E-sporten fortsätter att växa, allt annat vore en skräll. Dreamhack Masters i Globen i höst är något för CS:GO-fans att se fram emot. MTG:s korståg i den här febriga delen av dataspelsvärlden har bara börjat.

VR har inte slagit igenom i spelvärlden på riktigt ännu. För Starbreeze är det nu upp till bevis om dess virtuella ösning för upplevelsecenter, där flera spelar tillsammans med VR-masker, kommer att flyga eller inte.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera