Di Weekend NYHETER

»Har aldrig varit rädd«

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

FAST. Annie Seel, som också kallas ”Rallyprinsessan”, tränar i öknen inför sitt första Paris-Dakar-rally år 2001. Bildreportaget av Di:s fotograf Jack Mikrut, utsågs till Årets sportreportage i Sverige samma år.

Foto: Jack Mikrut

Annie Seel har åkt världens farligaste rally hela åtta gånger.

På kuppen har hon brutit nästan varje ben i kroppen.

Nu är hon aktuell med en bok om sin fartfyllda karriär som tog avstamp i en stenhård träningsvecka i den marockanska öknen för 16 år sedan.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Det mytomspunna Dakarrallyt har blivit känt som världens farligaste idrottsevenemang. Sedan starten på 1970-talet har ett sextiotal personer dött i samband med tävlingen. Det är heller inte ovanligt att omkring hälften av deltagarna årligen tvingas bryta loppet.

Ändå har Annie Seel, även kallad ”Rallyprinssessan”, blivit en riktig veteran i sammanhanget.

”Det har alltid funnits någon sorts kompass i mitt liv, även om den har snurrat åt olika håll. Jag har hela tiden känt mig mer som en äventyrare och upptäckare än en idrottsstjärna”, säger hon.

Hösten 2001 följde Di:s fotograf Jack Mikrut med Annie Seel till Marocko. På en lånad tävlingsmotorcykel skulle hon träna intensivt inför sitt allra första Dakarrally. Då var de flera hundra meter höga sanddynorna i Saharaöknen fortfarande obekanta hinder för ”Rallyprinsessan”.

”Jag hade ingen stor plan, utan drog ned till Afrika lite på chans för att se vad som kunde hända. Jag tog mina besparingar och betalade startavgiften på 250 000 kronor”, säger Annie Seel.

Bildreportaget utsågs till årets sportreportage i Sverige och Jack Mikrut tilldelades även priset som årets sportfotograf i Europa. Själva rallyt blev en succé, debutanten Annie Seel kom i mål och vann dessutom sin tävlingsklass.

FAKTA
Annie Seel

Ålder: 49 år.

Gör: Äventyrare, föreläsare, marknadsekonom och formgivare.

Bakgrund: En av världens mest meriterade motorkvinnor, tävlar både med MC och bil. Hon har genomfört fem Dakarrallyn, vunnit VM-guld i MC och är den enda kvinnan i världen som med MC kört alla de största offroad-tävlingarna på alla kontinenter.

Aktuell: Med boken ”Annie Seel – Ingen minns en fegis” som ges ut på Annemo förlag.

VISA MER

”Det är nog det jag är mest stolt över i dag. Redan dag fyra bröt jag handleden. Det var svinkallt om nätterna och jag fick hög feber. Ingenting blev som jag hade tänkt mig, men jag gav inte upp”, säger hon.

Sedan dess har hon fortsatt. I karriären har Annie Seel hittills inte brutit ett enda av sina 22 långlopp på motorcykel – trots att hon har drabbats av ett trettiotal skador i form av bland annat svåra frakturer och hjärnskakningar.

»Jag vill inte bli gammal«

”Det har varit tungt i bland, bland annat när jag slog sönder axeln 2012 och drabbades av en depression under ett år. Till slut fick jag opereras och när jag kunde börja tävla igen försvann all ångest.”

Trots att Annie Seel har blivit en pionjär inom motorsporten, med guldmedaljer på världscupen och flera slagna världsrekord, har hon bekostat sitt tävlande på egen hand. På senare år har hon bland annat börja hålla föreläsningar för att finansiera sin extraordinära livsstil.

Till vardags arbetar hon som grafisk formgivare och marknadsekonom i Stockholm. Konstrasten mellan kontorsjobbet på hemmaplan och rallykarriären på kontinenten är tydlig, medger Annie Seel.

”I mitt vanliga liv är jag ofta stressad. Men när jag åker rally på liv och död förvandlas jag till världens lugnaste människa. Mina talanger kommer till rätta när det är som allra jävligast.”

Den 30 juni släpptes hennes biografi ”Ingen minns en fegis”, som är skriven tillsammans med journalisten Annemo Friberg. I boken berättar Annie Seel bland annat om hur hon har lyckats övervinna Dakarrallyts prövningar gång efter annan.

”Jag älskar tävlingen eftersom att den är så komplex. Det handlar inte bara om att köra så fort som möjligt, utan du ska hitta vägen och tolka kartorna rätt. Sedan prövas din ork både mentalt och psykiskt. I slutändan hänger resultatet på hur väl du kontrollerar riskerna. Men jag har aldrig varit rädd, eftersom att jag tror på min förmåga.”

Segling: Äventyraren som brädar alla

Drivkraften att fortsätta tävla har i stället stärkts efter varje lyckad målgång, berättar hon.

”Jag har fått uppleva så många olika kulturer under dessa år. Människorna jag lärt känna är helt fantastiska. Därför känner jag mig inte färdig än.”

Redan nu har Annie Seel börjat planera för att delta i ett ökenlopp i Afrika nästa år. Numera tar hon dock bilen genom terrängen. Motorcykeln är permanent parkerad i garaget sedan några år tillbaka.

”Några rallyn finns det allt kvar i den här kroppen. Jag har ju inte ens fyllt 50 år än”, säger hon.