Di Weekend NYHETER

Hans Rosenfeldt: »Jag är värdelös på affärer«

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

PRODUKTIV. I dagarna släpps sjätte boken i Hans Rosenfeldts och Michael Hjorts kriminalserie och nästa år kommer tredje säsongen av ”Marcella” på Netflix.

Efter succén med ”Bron” har manusförfattaren Hans Rosenfeldt knappast slagit av på takten. Nu är han dubbelt aktuell med en tredje säsong av tv-serien ”Marcella” på Netflix och den sjätte boken i en deckarserie. Dessutom har han precis signat eget bokkontrakt och skriver på en ny tv-serie.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Skriver, skriver – och skriver lite till. Så sammanfattas bäst manusförfattaren Hans Rosenfeldts arbete. Han är nyss hemkommen från London där han bott och arbetat med tredje säsongen av tv-serien ”Marcella” (Netflix), som har planerad premiär 2019. Men i dagarna är det boksläpp som står på agendan.

”Jag jobbar mycket, men jag har ändå slagit ner lite på tempot”, säger Hans Rosenfeldt.

”En högre rättvisa” (Norstedts) är den sjätte boken i kriminalserien som han skriver tillsammans med Michael Hjorth. Serien om kriminalpsykologen Sebastian Bergman och kollegerna på Riksmord har sålts i över 4 miljoner exemplar i 30 olika länder.

”En högre rättvisa” beskrivs som både en relations- och kriminalroman. Boken handlar om en serie våldtäkter som sätter skräck i Uppsala, där en gärningsman smyger sig på sina offer bakifrån, söver dem med en spruta och placerar en säck över huvudet innan övergreppet fullbordas.

Hans Rosenfeldt och Michael Hjorth är båda manusförfattare i grunden.

”Eftersom vi båda kommer från tv-branschen är vi vana vid samarbeten och att folk har tydliga och ofta brutala åsikter. Vi är vana vid feedback, att skriva om. Helt ärligt skriver vi inte tillsammans, utan ringer varandra mycket och skickar texten fram och tillbaka. Jag är ju mycket mer av ett kontrollfreak, så det är jag som sitter med redaktören, tvättar det sista av texten, ändrar och korrekturläser.”

FAKTA
Hans Rosenfeldt

Ålder: 54 år.

Familj: Hustru och tre vuxna barn.

Bor: I Täby kyrkby.

Bakgrund: Har varit skådespelare, programledare i TV4 och nöjeschef på SVT. Programledare i P1:s ”På minuten”. Manusförfattare till ett flertal tv-serier, mest känd för ”Bron” och ”Marcella”. Har skrivit sex kriminalromaner tillsammans med Michael Hjorth.

Fritid: ”Antingen tränar jag eller är ute i skogen. Roligast är om det finns något att plocka.”

Tittar på: ”The haunting of Hill House”, ”Maniac”, ”Crazy ex-girlfriend”, ”Veep”, ”Game of thrones”.

VISA MER

Hans Rosenfeldt är kanske främst känd som upphovsmannen till succéserien ”Bron”. När den fjärde och sista säsongen sändes på SVT i februari i år satt han själv bänkad i tv-soffan.

”Jag hade ju sett det massor av gånger, och tittade med min familj som inte hade sett det. Det blev mer känslosamt än jag trodde när det tog slut. Det blev ett visst tomrum, jag hade levt med Bron i mer eller mindre i tio år. Det blev som det kan bli när man slutar gymnasiet: ’Jaha oj det här var jätteroligt, vad ska jag göra nu?’. Och jag tänkte att vi kanske skulle gjort en säsong till. Men det är jag glad att vi inte gjorde.”

Vad gör dig till en bra manusförfattare?

”Jag är duktig på handling, karaktärer och framåtrörelse. Jag är bra på att göra karaktärerna intressanta och trovärdiga även om de är lite skruvade, och få tittaren att känna med karaktärerna. Sedan tror jag att jag är förhållandevis lätt att arbeta med. Jag är ganska produktionsvänlig, kan stryka miljöer om det blir för dyrt och är ganska anpassningsbar.”

Det går onekligen bra för Hans Rosenfeldt AB. Förra året omsatte hans bolag över 7 miljoner, med en nettomarginal på nästan 64 procent.

Hur blir man så lönsam?

”Jag antar att det är att jag tjänar mer än vad jag gör av med. Jag är värdelös på affärer, jag har folk som sköter allt det där och en agent som förhandlar åt mig. Jag skriver bara på saker som folk redan gjort i ordning åt mig. Alltså, jag kan inte ens läsa en årsredovisning, vad är nettomarginal? Men ja, jag tjänar väl bra.”

Vad lägger du dina pengar på?

”Jag har inget direkt jag lägger pengarna på. Jag köpte ett sommarhus nyss och jag reser en del. Jag unnar mig det jag vill ha, inom vissa gränser.”

Investerar du i aktier?

”Jag har ingen aktieportfölj, det känns som att man måste ha ett genuint intresse för det. En del av mitt kapital har jag i fonder i stället för på bankkontot.”

Nästa år ska Hans Rosenfeldt arbeta med en ny tv-serie, och för några veckor sedan stod det klart att han har ett nytt bokprojekt på gång. Den första delen i thrillerserien ska släppas på Norstedts våren 2020 och är tänkt att bli en internationell storsatsning. Boken kommer utspela sig i norra Sverige, precis som tv-serien.

”Jag ville prova att skriva själv, jag och Micke har skrivit sex böcker som går jättebra, både arbetsmässigt och försäljningsmässigt, men det skulle vara roligt att äga historien helt ensam. Om det nu går, vilket jag hoppas.”

Vad läser du själv?

”Nästan bara faktaböcker. Det är intressant att lära sig saker, även om jag inte kommer ihåg allt. Jag har gått ifrån skönlitteratur, jag får nog av fantasivärldarna. Jag tillbringar ändå 80 procent av min tid i någon slags fiktiv polisvärld.”