Hoppa till innehållet

Han ska få Djurgårdsstadens gamla gasklockor att grönska

Trädgårdsdesignern Piet Oudolf återvänder till Sverige.
Nederländaren står bakom flera svenska parker och bland annat växtligheten på New Yorks High Line.
Nu planerar han en ny trädgård vid norra Djurgårdsstadens gamla gasklockor i Stockholm.

Marken runt gasklocka 4 i grå plåt består mest av brun jord och grått grus, men om några år är det grönt. Lyxbostadsutvecklaren Oscar Properties ska bygga en 90 meter hög byggnad i glastegel och nedanför den planerar trädgårdsdesignern Piet Oudolf en ny trädgård.

Tillsammans med landskapsarkitekterna Lola, också från Nederländerna, ska han plantera buskar, blommor och träd för Sveriges olika årstider.

”Varje stund i en trädgård är intressant, det är alltid lite annorlunda. Även när blommorna dör och de ser ledsna och bruna ut är det vackert på sitt sätt. Sedan återstår bara växtskelett och fröhuvuden. Man har hela livets cirkel under alla årstider”, säger Piet Oudolf.

Hans arbete präglas ofta av ett naturligt intryck, där noga planerade trädgårdar ser nästan vilda ut.

”Jag gillar inte perfektion i trädgårdsarbete”, säger han.

Nederländaren upptäckte trädgårdsarbete när han var i 20-årsåldern. Han lämnade familjens affärsverksamhet och hamnade på ett trädgårdscenter, där han egentligen bara skulle arbeta några veckor. Idag, 50 år senare, planterar han fortfarande. Han har en privat trädgård på 4 000 kvadratmeter i Nederländerna och har arbetat fram flera parker runtom i världen, bland annat den omskrivna High Line i New York.

När han fick frågan om han ville göra trädgården i norra Djurgårdsstaden sa han ja. Han tyckte att hans arbete passade Oscar Properties nya bostadsbyggnad, vilket inte alltid är fallet.

”Jag gillar att samarbeta med folk som inte ser mig som en produkt och bara vill använda sig av mitt namn. Jag kan se i ett projekt eller hus om de anlitar mig för att de faktiskt gillar mitt arbete eller inte.”

Än är det inte klart när bostadshuset eller parken står färdiga, men trädgården ska omges av skelettstommen från gasklocka 3, få en rundad form med slingrande vägar och ska vara öppen för alla. Det är inte den första parken som Piet Oudolf planterar i Sverige.

Han har tidigare skapat bland annat Drömparken i Enköping och Fyra årstiders park i Sölvesborg. Efter flera svenska parker har han lärt sig vad som fungerar och vad som inte gör det. Till skillnad från vad man kan tro är det sällan kylan som är det största problemet.

”99 procent av växterna kan överleva i ett kallt klimat, det är värre med väta”, säger Piet Oudolf som också poängterar att han måste ta hänsyn till Sveriges få soltimmar och välja rätt växter.

”Man måste arbeta med växter som trivs ihop och kan samarbeta med varandra och se till hur de växer tillsammans. Ett träd blir 300 år och ett annat bara 75. Det ena blir två meter på tre år, det andra bara en meter på samma tid”.

Under de 50 år som han har varit i trädgårdsbranschen har det hänt mycket. Fler intresserar sig för natur och trädgårdar, speciellt den yngre generationen.

”Folk är mer medvetna om miljöns tillstånd och fler blir då uppmärksammade på mitt arbete”, säger Piet Oudolf.

För att kunna arbeta så miljövänligt som möjligt undviker han ettåriga växter som man behöver byta ut en gång om året, ger mer avfall och kräver mycket arbete. I stället försöker han använda växter som man inte behöver ersätta och använder så lite bekämpningsmedel som möjligt.

”Vi använder inte så mycket sprej mot sjukdomar. Växter drar även till sig insekter och ibland inte rätt sorts insekter. Men vi bryr oss inte så mycket om löven har hål i sig. Det struntar vi i.”

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera