Di Weekend NYHETER

Han är favorit när kockarna får välja

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I TOPP. Daniel Berlin, som driver en krog i Skåne Tranås, har röstats fram till ”Kockarnas kock”.

Jesper Frisk

När kockarna själva får välja vilken kock som är Sveriges bästa är svaret Daniel Berlin, som driver den tvåstjärniga krog som bär hans namn i lilla Skåne Tranås. Det är tredje gången på fyra år som Daniel Berlin röstas fram som Kockarnas kock. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

När det gäller titeln Kockarnas krog 2019 fick han däremot, precis som året före, se sig slagen av Björn Frantzéns trestjärniga Restaurang Frantzén i Stockholm. 

Björn Frantzén själv kom på andra plats i omröstningen om Kockarnas kock, där hans kökschef Marcus Jernmark hamnade på fjärde plats. Trea på listan är Magnus Nilsson, som strax före jul stängde sin tvåstjärniga restaurang Fäviken Magasinet i Jämtland. Restaurangen rankas på 2019 års topplista som Sveriges tredje bästa. 

Pristagarna utses genom att ett hundratal kockar röstar på de fem kockar och de fem restauranger som de anser vara bäst i Sverige. Den som får flest röster vinner helt enkelt, ingen jury är inblandad. Listan över de 20 bästa publiceras, dock utan angivande av antal poäng för var och en. 

En kvinna återfinns bland de tio bästa kockarna, nämligen Sofia B Olsson på Vrå i Göteborg. Florencia Abella på stjärnkrogen Ekstedt i Stockholm hamnade på 13:e plats medan Frida Nilsson på MJ:s i Malmö ligger på 18:e. 

Fäviken knep White Guides mästartitel

15 av de 20 bästa restaurangerna i Sverige återfinns i Stockholm. Två ligger i Malmö (Vollmers och Mutantur), men bara en i Göteborg (Vrå). De två återstående är alltså Fäviken Magasinet i Järpen och Daniel Berlin Krog i Skåne Tranås.

Värt att notera är att PM & Vänner i Växjö inte längre återfinns bland de 20 bästa. Det är anmärkningsvärt mot bakgrund av att PM fortsätter att dominera stort på vinsidan. Rubén Sanz Ramiro utsågs för fjärde gången till Sommelierernas sommelier och restaurang PM & Vänner vann återigen kategorin Sommelierernas dryckesupplevelse. 

Talldungens Gårdshotell, som av Di Weekend utsågs till Årets resmål 2018, kom på andra plats efter PM & Vänner medan Emma Höök på Talldungen rankas som landets näst bästa sommelier. Drygt en tredjedel av de 20 listade sommeliererna är kvinnor.

Spansk stjärna gör comeback i Årets kock-juryn

Utöver omröstningar i flera kategorier presenterades också vinnarna av Årets Werner, ett pris uppkallat efter Operakällarens legendariske kökschef Werner Vögeli och där vinnarna utses av en jury. Prisutdelningen skedde just på Operakällaren under galan Svenska Gastronomipriset och mottagare av Årets Werner är båda kvinnor. Inom offentlig sektor vann Anna-Karin Quetel på Livsmedelsverket och inom den privata sektorn gick utmärkelsen till den kända kocken Ulrika Brydling med motiveringen:

”Kock och krögare, som under många år använt sina erfarenheter och sin breda kompetens till att stötta den kommande generationen i restaurangbranschen. Inte minst genom tävlingar för unga kockelever där hon på ett mycket ambitiöst, uppmuntrande och klokt sätt puffat ungdomar i rätt riktning i sann Werner Vögeli-anda.”