Hoppa till innehållet

Guldmedalj till ”vinbiten”

Tina Johansson tog intresset för att kombinera smak och dryck till nästa nivå.

Efter att ha utsetts till Årets Lily Bollinger 2017 är hon nu ansiktet för kvinnliga sommelierer i Sverige.

VINNARE. Tina Johansson, Årets Lily Bollinger, talar sig varm för te, sake och äppelmust.
VINNARE. Tina Johansson, Årets Lily Bollinger, talar sig varm för te, sake och äppelmust.

Efter att ha kommit tvåa i förra årets Lily Bollinger- tävling och trea i sommelier-SM 2017 var det äntligen dags för Tina Johansson att ställa sig högst upp på pallen.

”Det är ett kvitto på att alla ansträngningar har gett resultat. Det är en väldigt inspirerande tävling med mycket passion och engagemang för yrket”, säger hon.

Tävlingen, som arrangeras av champagnetillverkaren Bollinger och importören Arvid Nordquist, startade 2002 för att främja kvinnliga sommelierer.

Inspirationen kommer från Lily Bollinger som under 1900-talets mitt verkade för att etablera champagnehuset Bollinger efter sin mans bortgång.

För årets Lily Bollinger började allt hemma i Umeå och ett intresse för kombinera smaker. Från matlagning och bakning, flyttades fokus till dryck.

Det resulterade i en flytt till Stockholm för sommelierstudier vid Vinkällans Dryckesutbildning, där Tina Johansson jobbar i dag.

Hon blev ”vinbiten”, säger hon själv.

Tävlandet hävdar hon har stor betydelse för att lyfta yrkets status, men den är även ett svar på det ökade intresset från allmänheten.

”Folk kan allt mer om mat och dryck. Då är det roligt med ett sådant här arrangemang som visar hur bra vi är på vin i Sverige”, säger hon.

Tina Johansson kvalade i våras till finalen tillsammans med sommeliererna Erika Eriksson och Hanna Eriksson. Under tävlingsmomenten fick de visa prov på teoretiska kunskaper, blindprovning och praktiska färdigheter så som att servera ett vin och ge matrekommendationer.

Vad är det bästa med yrket sommelier?

”Det är väldigt roligt med mötet mellan mat och dryck – att ta två så bra saker och göra dem ännu bättre. Det handlar om så mycket mer än bara vin. Jag tycker väldigt mycket om te och sake. Det finns mycket att fördjupa sig inom.”

Vilka dryckestrender är störst i höst?

”Trenden går år två håll. Det finns en dragning till det klassiska, som Bordeaux, Bourgogne och Champagne, men vi ser även en lust att experimentera och testa nya saker.”

”Äppelmust är supertrendigt just nu. Den har en härlig syra och lite rundare kropp i smaken, men med en bitterhet som gör att den går jättebra att matcha till mat.”

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera