Di Weekend NYHETER

Grönkål på tallriken

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

MED NYTTA SOM MOROT. Alesso, Sebastian Ingrosso, och Vincent Pontare gör gemensam sak. De ger sig in i matindustrin och öppnar en hälsorestaurang längs restaurangstråket på Roslagsgatan. Barndomsvännen Serhan Stojanov, på huk, och kocken Viktor Hodell, i vit t-shirt, är också med.

Banfa Jawla

Dj-stjärnorna Sebastian Ingrosso och Alesso samarbetar igen. Men denna gång handlar det inte om musik, utan en restaurang där man sjunger grönkålens lov.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

En växtvägg och avskalad inredning i trä och sten. Lokalen där Kale & Crave ligger har genomgått en metamorfos efter att i tio års tid ha huserat en lågprisbar. Nu har den billiga ölen bytts mot nyttig mat, och från högtalarna strömmar lågmäld musik.

”Fast vi är inte riktigt nöjda med akustiken än, så det ska komma hit en kille från vår studio och hjälpa oss nästa vecka”, säger Alessandro Lindblad, mer känd under artistnamnet Alesso.

Restaurangen är hans senaste projekt tillsammans med dj-stjärnan Sebastian Ingrosso – känd från bland annat gruppen Swedish House Mafia, som nyligen meddelat att de ska återförenas – men det första samarbetet de gör på mat.

Tillsammans med Ingrossos barndomsvän Serhan Stojanov och kocken Viktor Hodell smygöppnade de restaurangen före sommaren. Men idén föddes långt tidigare, när den femte delägaren och låtskrivaren Vincent Pontare kom i kontakt med en näringsterapeut.

”Han pratade om vikten av balanserad kost, skillnaden på ekologisk och vanlig mat och hur gluten, laktos och socker påverkar kroppen. Så när jag började äta hälsosammare och kände att jag mådde mycket bättre, berättade jag om det för er”, säger Vincent Pontare och pekar på Ingrosso och Alesso, som fyller i:

”Det blev en kedjereaktion, kan man säga och i början blev vi helt maniska med att äta nyttigt. Vi hade en grupp där vi delade bilder på vad vi åt och utmanade varandra”, säger Alesso.

Men i ett yrke där man ständigt är på resa, visade det sig inte vara så lätt - eller gott. När hamburgare, pommes frites eller pizza, som brukar gå att hitta vart i världen man kommer, skulle bytas mot hälsotallrikar, blev det genast krångligare och tråkigare att äta.

”Med vår livsstil vill man kunna hitta bra ställen direkt, men då blev det ofta en trött sallad. Så i Los Angeles har vi nu en adressbok med våra favoritställen, men här i Stockholm tyckte vi fortfarande att det saknades något riktigt bra”, säger Sebastian Ingrosso.

Tillsammans har de investerat ”några miljoner” i restaurangen, och på sikt är planen att öppna fler och kanske skriva en kokbok.

Det är dock inte första gången musikkändisar ger sig in i restaurangbranschen. Eurodance-artisten E-Type öppnade för flera år sedan vikingarestaurangen Aifur, rapartisten Petter har hamburgerstället Käk och nyligen köptes konsertarenan Cirkus i Stockholm upp av Pop house, som ägs av Björn Ulvaeus och EQT-grundaren Conni Jonsson, för att moderniseras och förses med ny restaurang. Sebastian Ingrosso är dessutom redan delägare i en annan restaurang, italienaren Un Poco, som ligger på Östermalm i Stockholm.

Men på den nya restaurangen blir det ingen pasta. Varje dag serveras tre rätter, en med kött, en vegetarisk och en vegansk, och fokus ligger på ren mat och, som namnet antyder, särskilt på grönkål.

”Grundtanken är att det ska vara bra, näringsriktig mat som man mår bra av att äta. Vi lagar allt från grunden, så inget processat eller halvfabrikat, och ungefär 80 procent av ingredienserna är ekologiska”, säger kocken Viktor Hodell.

Har er näringsterapeut varit här? Vad säger han?

”Han säger inte så mycket, men han beställer mycket mat”, säger Serhan Stojanov och alla bryter ut i ett stort skratt.

Själva intygar grundarna att de äter här så mycket de kan. Vilket är ganska ofta eftersom musikstudion, där flera av dem arbetar, ligger i närheten. Inte sällan tar de dessutom med sig mat härifrån när de är på väg ut på resa, för att slippa flygplansmaten.

Hur kommer det att märkas på restaurangen att det är musiker som är delägare?

”Kanske på musiken vi spelar här inne”, försöker Alesso innan Sebastian Ingrosso fyller i:

”Och på maten! Eftersom vi har rest mycket och ätit på fantastiska restauranger världen över har vi fått känsla för vad som är bra mat av hög kvalitet.”

Något som kocken också ser som en fördel.

”De här grabbarna är de bästa att testa på. Funkar det jag lagar på dem vet jag att många andra också kommer att gilla det. Dessutom är det ganska ofta de själva kommer med idéer baserat på saker de ätit på sina resor”, säger Viktor Hodell.