Di Weekend NYHETER

Grand öppnar hotell i klassiska lokaler

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

ÖPPNAR INOM KORT. Elin Roquet, vd för The Sparrow, och Pia Djupmark, vd för Grand Hôtel, utanför entrén till Wallenbergarnas nya snart färdigrestaurerade lyxhotell vid Stureplan.

Martina Huber

Med nyöppnade Bank Hotel gjorde Stureplansgruppen en inbrytning på Blasieholmen där Grand Hôtel regerat ända sedan 1800-talet. Nu kommer Grands motdrag: ett nytt boutiquehotell på Stureplan, The Sparrow. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Grand Hôtel har stegvis expanderat längs kajen mitt emot Kungliga slottet, ändå fram till det nyligen återinvigda Nationalmuseum. Lydmar Hotel närmast museet ägs nämligen av Grand Hôtel, som i sin tur ägs av finansfamiljen Wallenberg genom investmentbolaget Investor.

”Vi har aldrig gått utanför Blasieholmen i modern tid, men det var en ren slump att det blev Stureplan”, förklarar Grand Hôtels vd Pia Djupmark. 

Granne med Investor på Arsenalsgatan öppnade på sensommaren Bank Hotel i en fastighet som ursprungligen var just ett bankpalats. Stureplansgruppens strategi är att expandera inom hotellsektorn, i första hand genom mindre, personligt utformade boutiquehotell. 

Grand Hôtel är inne på samma linje. The Sparrow, med 88 rum, öppnar den 1 februari på Birger Jarlsgatan i samma kvarter som Spy Bar, nattklubben som är ursprunget till restaurang- och hotellkoncernen Stureplansgruppen. 

”Vi har tittat på att expandera ett par år, men det ska ju vara rätt objekt också”, säger Pia Djupmark.

FAKTA
Grand Group

(siffrorna i miljoner kronor avser 2017)

Grand Hôtel

Antal rum: 273.

Omsättning: 557 Mkr.

Rörelse- resultat: 23 Mkr.

Lydmar

Antal rum: 86.

Omsättning: 77 Mkr.

Rörelse- resultat: 3 Mkr.

The Sparrow

Antal rum: 88.

Öppnar 1 februari 2019.

VISA MER

Det är ett befintligt hotell som Grand tagit över. Senast hette det Drottning Kristina, men är kanske mest känt under namnet Hotell Stureplan. På så sätt ökar inte antalet rum på Stockholms expanderade hotellmarknad.

”Vi minskar faktiskt antalet hotellrum”, säger Elin Roquet, nyutnämnd vd för The Sparrow.

”Hotellet som vi tog över hade 101 rum, men några saknade fönster och dessa har vi nu byggt om till gym.”

”Det är en otroligt vacker fastighet. Rummen har stuckaturen och högt i takt och det är parkettgolv överallt.”

Storleksmässigt står Grand Hôtel med sina 273 rum och 48 000 kvadratmeter i särklass. Lydmar, som prismässigt ligger i samma klass, har bara 46 rum. The Sparrow är alltså aningen större, men placerar sig vad beträffar standard och prisläge snäppet under systerhotellen på Blasieholmen. 

Grand Hôtel grundades av fransmannen Régis Cadier, vars namn lever vidare genom Cadierbaren. Koncernens nytillskott The Sparrow ska få en fransk prägel även om namnet inte antyder det.

”Vi var tidigt inne på ett namn som förknippas med småskalighet, något intimt. Arbetsnamnet var länge Le Petit Hôtel. Sedan blev det The Sparrow, sparven alltså”, säger Elin Roquet.

”Det visade sig att kvarteret intill hotellet heter sparven, men det som jag tycker är roligt är att Edith Piaff kallades ’Den lilla sparven’.”

Kommer det att märkas att The Sparrow hör ihop med Grand Hôtel?

”Nej, som gäst kommer man inte märka det”, säger Pia Djupmark.

”Gästerna har enorma förväntningar på ett sådant här hotell (intervjun görs på Grand, Di:s anm.). Vi vill att det ska vara så, Grand Hotel har funnits länge och har så mycket att leva upp till med sin historia. Men gästerna har kanske inte lika höga förväntningar på Lydmar fastän det är i samma prisklass.”

Elin Roquet fyller i:

”Grand Hôtel är för vissa en destination i sig. Bor man på boutiquehotell är det kanske för att uppleva staden i första hand.”

Trots detta är lyxkänslan på The Sparrow omedelbar för anländande gäster. Det första som möter gästen är nämligen bilmärket Rolls-Royce, vars showroom ligger mitt emellan hotellets bägge entréer, varav den ena går till restaurangen. 

Restaurationen kommer att utgöras av en bistro och en vinbar. Hur dessa ska profilera sig i de konkurrensutsatta kvarteren kring Stureplan har inte avslöjats.

Grand Hôtel har för övrigt bokstavligt talat just genomgått en ansiktslyftning. Byggställningarna togs ned i maj och nu har hotellet samma färg som när det var nybyggt. 

”Vi vet inte helt säkert om det är originalfärgen, men det är i alla fall så likt som det kan vara”, säger Pia Djupmark. 

Samtidigt renoverades hotellets lyxigaste sviter som fick ny design av den internationellt verksamma svenske inredningsarkitekten Martin Brudnizki. 

”Vi måste möta framtiden här också”, konstaterar Pia Djupmark, vars Grand Group nu består av tre hotell och drygt 400 rum.