Di Weekend NYHETER

Gör misstag till designklassiker

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

DESIGNIKON. ”Att jag blev designer var bara en slump, precis som allt jag gör och formger. Det bara blir”, säger Paola Navone som är hedersgäst på årets designvecka.

Foto: Jonas Eng

Det är en legendarisk formgivare som bjudits in som hedersgäst till årets designvecka. Mitt bland hennes färgspäckade mönster och former i ett provisoriskt atrium möter Di den italienska designern Paola Navone.

”Inget jag gör är avsiktligt. Man skulle kunna säga att det är en samling av olyckshändelser”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Besökarna på årets designvecka möts redan i entréhallen på Stockholmsmässan av en färgexplosion. Det är hedersgästen, den näst intill ikoniska formgivaren, Paola Navones eklektiska kreativitet som ligger bakom fyrverkeriet.

För femtonde året i rad har världens största och viktigaste mötesplats för skandinavisk design bjudit in en internationellt välrenommerad designer som hedersgäst.

”Det är jättekul att vara här. Att få fly kontorslivet en stund. Alla är väldigt snälla, det känns som att komma hem till vänner”, säger Paola Navone som lutar sig tillbaka i en av sina allra brokigaste fåtöljer som ställs ut på mässan.

Under 1980-talet tillhörde Paola Navone den avantgardiska designrörelsen Alchimia och Memphis och under samma årtionde startade hon tillsammans med formgivaren och arkitekten Giulio Cappellini Mondo-varumärket. Sedan dess har hon gett form åt alltifrån smycken och kläder till belysning och inredning. På den imponerande kundlistan står märken som Armani, Knoll International, Natuzzi, Alessi, Abet Laminati, Motteni och många fler.

Atriet med flera meter höga textilväggar i mässan är en installation som hon fått i uppdrag att bygga. En mjuk värld i runda former och lekfulla mönster med ett storskaligt innehåll. Soffor som ledigt rymmer närmare 20 personer omringar meterhöga blommor utformade i material som plast, tyg och papper.

FAKTA
Paola Navone

Född: 1950 i Turin.

Bor: Milano.

Bakgrund: Tog examen i arkitektur 1973 vid Turin Politecnico. Under 1980-talet aktiv i avantgardistiska designrörelserna Alchimia och Memphis. 1988 skapade hon Mondo-varumärket tillsammans med Giulio Cappellini. Hon har vunnit flera priser och utmärkelser och arbetat som arkitekt, designer, konstnärlig ledare, inredare, kritiker, lärare och organisatör av utställningar.

Aktuell: Bland annat som årets hedersgäst på Stockholms möbel och belysningsmässa.

VISA MER

Paola Navone är rustad i ull från topp till tå, beredd att möta de svenska minusgraderna. Om bara några dagar byts de ut mot tunnare tunikor när kosan styrs mot den grekiska huvudstaden Aten där nya uppdrag väntar. Att ständigt vara på resande fot har varit hennes verklighet de senaste 40 åren. I dag, trots att hemmet i Milano, ser hon sig som en världsmedborgare.

”Redan när jag var fyra år försökte jag fly min hemstad Turin för första gången. Min dröm var att köpa en Harley Davidson och köra runt i världen. Att jag blev designer var bara en slump, precis som allt jag gör och formger. Det bara blir”, säger Paola Navone.

Fram till 1973 studerade Paola Navone arkitektur vid Italiens äldsta tekniska högskola, Turin Politecnico grundad 1859. Under hela 1970-talet var hon med och skapade en av Italiens mest progressiva designuppsättningar vilket ledde till att hon 1983 var den första att tilldelas det mycket prestigefyllda priset Osaka International Design Award.

Karriären har gett henne titlar som arkitekt, designer, konstnärlig ledare, inredare, kritiker, lärare och organisatör av utställningar. Intresset för estetiska hybrider, så som att förena modern design och klassiskt konsthantverk, har präglat hennes dynamiska formspråk.

Att svara på var inspirationen kommer ifrån hävdar hon är väldigt enkelt; en process som pågår 24 timmar om dygnet, 365 dagar om året.

”Var jag än befinner mig fångar jag intryck, smaker, dofter, former och så vidare. Allt lägger jag i en stor mental låda. Och när jag ska påbörja ett nytt projekt plockar jag slumpvis fram saker ur den.”

Paola Navone ses som en pionjär vad gäller både inredandet med stora möbler i vardagsrummen och inredningsstilen shabby chiq. Något hon rycker på axlarna åt.

”Återigen, inget jag gör är avsiktligt. Man skulle kunna säga att det är en samling av olyckshändelser. En filmskapare gör aldrig samma film två gånger. Man börjar alltid från början och skapar något nytt, detsamma gäller min design.”

Just nu fokuserar den italienska designikonen på Singapore där hon tillsammans med sina kollegor arbetar på ett komplext projekt som innefattar ett center för mat och mode. Själv åker Paola Navone dit var och varannan månad och resandet lär inte sluta efter det. Barndomsdrömmen har slagit in, om än inte på två hjul.

”Jag har varit över hela världen, men däremot har jag aldrig haft en Harley Davidson. Kanske blir även den drömmen verklighet en vacker dag.”