Di Weekend NYHETER

Golfhålets par: 14 000

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

LÅNG VÄGS FÄRD MOT HÅL. Adam Rolston och Ron Rutland slog den 28 juni ut på en golfexpedition som tar dem genom Mongoliet.

82 dagar. 1 850 kilometer. 180 slag om dagen.
Adam Rolston och caddien Ron Rutland spelar nu världens längsta golfhål med par 14 000.
”Det kommer bli brutalt”, säger Adam Rolston.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Europatouren i golf har sanktionerat projektet vilket i sin tur har gjort att Guinness World Records har godkänt det som en ny kategori: världens längsta golfhål.

Bagen är laddad med bara sex klubbor. En trätrea som driver, en järnfyra, en järnsjua, järnåtta, en wedge samt en putter.

Adam Rolston har 1 i handicap. Efter att ha varit och provspelat några dagar på plats har han insett att väldigt långa slag inte lönar sig längden.

”Jag kommer framför allt att använda sjuan och åttan. Då har man bäst möjlighet att hitta bollen igen.”

Tee off var den 28 juni från baslägret vid Khüiten Peak i landets västra hörn.

FAKTA
Adam Rolston

Ålder: 28 år.

Bor: Hongkong, ursprungligen från Nordirland.

Familj: Flickvän.

Bakgrund: Utbildad industridesigner. Tidigare rugbyproffs.

VISA MER
FAKTA
Ron Rutland

Ålder: 42 år.

Bor: Kapstaden.

Familj: Singel.

Bakgrund: Bankanställd i Hongkong, nu motivationsföreläsare.

VISA MER

Målet är 18:e hålets green på Mt Bogd Golf Club i utkanten av huvudstaden Ulaanbaatar, som de hoppas nå den 17 september.

För att hinna med expeditionen inom den tid deras visum sträcker sig är det tidig revelj. Tanken är att tillryggalägga omkring två mil om dagen.

”Solen går upp vid sextiden och vi räknar med att kunna spela fram till tio på förmiddagen. Därefter blir det för varmt. På eftermiddagen siktar vi på att börja spela vid tretiden och hålla på till solnedgången runt klockan nio.”

En rätt rejäl sandbunker är i spel: Gobiöknen.

”Vi kommer att passera den i dess norra ände, vid sidan om sanddynerna. Bara den delen av resan kommer att ta två veckor”, säger Adam Rolston.

Bland sponsorerna finns golfutrustningsjätten Taylor Made och sportutrustningskoncernen Salomon.

»Jag kan hata mig själv när jag spelar dåligt«

”Rundan” registreras av Dimension Data, ett sydafrikanskt it-bolag, som har erfarenhet som teknikpartner till cykelloppet Tour de France.

Det något omaka paret träffades i Kenya i fjol när Adam Rolston var där med sitt rugbylag och fick lyssna på en inspirationsföreläsning med Ron Rutland.

Ron Rutland jobbade tidigare i finansbranschen i Hongkong innan han sålde alla ägodelar för att göra något helt annat. Han gjorde sig känd efter att på tre år ha cyklat genom alla länder i Afrika på vägen till Rugby-VM 2015 i England för att se matchen mellan Sydafrika och Japan.

En match som hans favorittippade ”Springboks” osannolikt nog förlorade mot japanerna. Samtidigt gjorde det hans uppoffring viral: Att cykla så långt för att se det största fiaskot i rugbyhistorien.

Föreläsningen tände en idé hos Adam Rolston att genomföra ett äventyr i samma klass. De pratade ihop sig och enades om att spela golf genom Mongoliet. Planeringen av golfvandringen har tagit flera månader. Bara att hitta en sträcka som går att slå sig igenom har varit knepig.

Rutten är lagd så att de passerar områden med så lågt gräs som möjligt. Mongoliets stäpper kan med lite fantasi ses som en väldigt, väldigt bred fairway.

”Överraskande nog kommer vi hälften av tiden att ha 3G-uppkoppling eftersom mycket av Mongoliet faktiskt är platt. Det blir mycket spel där underlaget är fullt av småsten och mycket ogräs. Det är väldigt hårt. Klubborna kommer att bli fullständigt fördärvade. Men vi är sponsrade av DHL som ska släppa ned utrustning längs vägen ett par tre gånger.”

Adam Rolston räknade före start med att göra av med 150 bollar enbart de första tre veckorna, och helt enligt reglerna bokföra pliktslag och droppa ny för varje förlorad boll. Totalt har de 400 bollar med sig. Varje slag registreras via gps och en mobilapp.

»Vips hade jag hivat en klubba«

Golfspelarnas framsteg kan följas i realtid, slag för slag, för dem som har sponsrat en viss boll på sajten Thelongesthole.com.

Caddien Ron Rutland slipper dock bära golfbagen. Han drar i stället en specialtillverkad vagn med 100 kilo utrustning och förnödenheter, inte minst vatten. Vagnen har solceller för att kunna ladda all teknisk utrustning på vägen.

Ett sydafrikanskt filmteam, som normalt jobbar med Red Bull och Salomon, kommer att följa dem sex av tolv veckor.

Duon hoppas kunna samla in 100 000 dollar som ska gå till välgörenhet. Men det är definitivt inte huvudsaken för Adam Rolston.

”Jag gör det här för äventyrets skull. Jag räknar med att endast slå med drivern en gång och helst bara använda puttern vid det sista slaget. Det får bara inte bli en fyrputt när vi går i mål.”