Di Weekend NYHETER

God affär att rida åt andra

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

FRAMTIDSHOPP. Karin Martinsen fick var bara 13 år när hon fick ansvaret för att rida en stjärnhäst åt en uppfödare. I dag livnär hon sig på att både rida och tävla andras hästar, och debuterar i helgen som senior på Sweden International Horse Show.

Foto: Magnus Gotander

När Sweden International Horse Show drar i gång på Friends arena i Stockholm har den svenska talangen Karin Martinsen för första gången
blivit uttagen att representera Sverige som senior.
”Det ska verkligen bli jättekul, men det är ett stort steg”, säger hon.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Karin Martinsen, som så sent som i helgen knep dubbla silver när SM avgjordes på Strömsholm, har tagit det ganska lugnt med hästarna i veckan.

”Det är inte så ofta man tar dubbla medaljer”, säger hon.

Hon har flera gånger tidigare belönats med ädla medaljer. I de svenska mästerskap som anordnas för unga ryttare, det vill säga mellan 18 och 21 år, har hon tagit guld två gånger, inomhus i Borås 2015 och utomhus i Sundbyholm 2016. Det är dock första gången hon även kniper en seniormedalj.

Eftersom hon är 21 år i år är detta hennes sista år som ung ryttare. Sedan måste hon hitta sin plats bland seniorerna.

”Jag har varit uppe och känt på klasserna så jag vet lite om vad som väntar. Sedan är det ändå mycket kvar till att hoppa 1,60 meter på de största tävlingarna. Men det ska bli kul”, säger hon.

FAKTA
Sweden International Horse Show

Arrangeras den 24–27 november i Stockholm.

Sedan 2014 arrangeras tävlingarna till på Friends Arena. Innan dess brukade de äga rum i Globen. Förra året kom 89 318 besökare under hela helgen.

På lördagsmatinén 2015 kom 15 726 personer vilket var världsrekord för en inomhushästtävling.

I helgen blandas tävlingar i bland annat dressyr och hoppning med rena shownummer. Fransmannen Jean-François Pignon ger till exempel en uppvisning i frihetsdressyr. Dessutom kommer ukrainska kosacker att visa upp sina tricks.

På förra årets täv-lingar gick det åt tio ton hö och tio ton halm. Hela 372 rosetter delades ut.

VISA MER

Karin Martinsen berättar att hon blev både chockad och glad när förbundskaptenen Henrik Ankarcrona ringde och frågade om hon ville vara med och representera Sverige på Friends Arena. Hon har alltid betraktat den fyrstjärniga tävlingen som en där bara de allra bästa får vara med.

Utöver Karin Martinsen kommer Sverige att representeras av svenska stjärnor som Malin Baryard, Jens och Peder Fredricson och Douglas Lindelöw. Hon känner dem inte sedan innan.

”Nej, för mig är de stora förebilder”, säger hon och lyfter fram Peder Fredricson som hon tycker är stark mentalt.

Som främsta ideal framhåller hon den franska ryttaren Kevin Staut.

”För mig är han ett mellanting mellan det tyska hårda och den amerikanska stilen som är lite mer ’easy going’.”

De hästar hon tar med sig till Stockholm är de två största framtidshoppen Bella och Quantos, samt Järta som hon kommer att starta i klasserna för sju-åringar.

I övrigt under helgens hopptävlingar är hindren mellan 1,40 och 1,55 meter höga. Nio svenska ryttare tävlar mot nio internationella.

Karin Martinsen började rida på ridskola redan som treåring och fick sin första ponny när hon var fem, men kommer inte från någon ryttarfamilj.

”Det är mitt eget intresse som driver det här företaget och som driver mig. Nu har intresset växt fram även hos mina föräldrar och vi driver verksamheten tillsammans”, berättar Karin Martinsen.

Tillbaka i sadeln

Till Stall Bänatorp, där nu hela familjen bor i olika hus, har de flyttat för att kunna hålla de cirka 14 hästar som är i cirkulation hos Karin Martinsen. Hon äger ingen av dem själv utan arbetar tillsammans med olika hästägare och uppfödare.

Redan som tonåring kom hon i kontakt med uppfödarna Eva Olsson och Björn Lundgren.

”Det var de som upptäckte mig när jag var 13 eller 14 år. Då fick jag min första fyraåring av dem”, berättar hon.

Då, som nu, tränade hon för en annan framgångsrik hoppryttare från trakten, Anna Emanuelsson. Hon har spelat en väldigt stor roll under Karin Martinsens karriär.

”Eva Olsson var på en av träningarna och såg en hungrig tjej. I efterhand kan man undra hur hon tänkte som vågade sätta en av sina tänkta stjärnhästar i händerna på en 13-åring”, säger Karin Martinsen och fortsätter:

”Som så ung har man kanske inte allt klart för sig och vet precis vad man vill göra. Men hon satsade på mig.”

Det gjorde att hon slogs av tanken att det kanske faktiskt gick att driva ett företag på det sättet, att rida hästar åt andra.

Karin Martinsen rider inte bara för relativt okända hästägare. Hon har även tävlat andra tävlingsryttares hästar.

När Anna Emanuelssons syster Emma Emanuelsson fick en fraktur i nacken, kändes det till exempel självklart för Karin Martinsen att hjälpa till med att tävla hennes hästar. Hon har även bott en period hos familjen Zetterman i Skåne. När familjen var i USA på vinterhalvåret tävlade hon de hemmavarande hästarna.

Hästjobb att välja bilder

”Men det samarbetet är avslutat nu”, säger hon.

Som lovande ung ryttare är det viktigt för dig att hela tiden få tillgång till bra hästar. Hur gör du för att säkra framtiden?

”Jag har väldigt bra hästägare. Känner jag att jag vill ha kvar någon häst så har vi en konversation om att få lite mer tid tillsammans.”

Förutom att göra bra ifrån sig i helgen har Karin Martinsen några tydliga kortsiktiga mål: att hoppa i Göteborg på Gothenburg Horse Show, och att bli uttagen till U25-landslaget, så att hon får vara med när EM går på Ullevi i Göteborg i sommar.

”Men det långsiktiga målet är att slå sig in bland världseliten och känna att man är där och fajtas.”