Di Weekend NYHETER

Glasskulorna rullar in

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Jack Mikrut

2016 fick Grinda Säteri utanför Malmköping 2,35 kronor per liter mjölk, som kostade 4 kronor att producera genom bland annat daglig mjölkning i arla morgonstund. Som tur var hade man två år tidigare börjat med något till synes betydligt glassigare.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Under depressionen på 1930-talet köpte Claes Lundblads farfar Elis säteriet Grinda, med en flera hundra år lång historia av adligt ägande.

Godset, i dag 1 500 hektar stort, ärvdes av son och två sonsöner och mjölkdriften pågick parallellt med spannmålsodling och skogsbruk i den i dag 57-årige Claes Lundblads och hans lillebror Magnus Lundblads regi.

Men mjölkdrift blev allt mindre lönsamt och liksom andra gårdar i Sörmland såg sig familjen Lundblad om efter något som kunde komplettera lantbruket.

Claes Lundblads hustru, Elisabeth ”Bettan” Lundblad, hade erfarenhet av detaljhandel från sin skoaffär i Malmköping och från att arbeta med människor sedan arbete i vården. Samtidigt blev närproducerad mat och dryck alltmer populärt.

Erfarenheterna, trenden, gårdens mjölk och det faktum att två av Sörmlands riksvägar, nummer 53 och 55, korsar varandra på gårdens marker ledde till slutsatsen: ett glasskafé med hemgjord glass.

En rejäl byggnad i ladugårdsstorlek med konferensanläggning uppfördes med raska hammarslag med start i mars 2014, och en glassmaskin stor som en större tvättmaskin köptes in för 700 000 kronor från holländska Ice Delite. Invigningen av kaféet skedde redan den 11 juli samma år.

”Vi startade så sent eftersom vi på grund av vägbygge här intill inte fick använda vår egen mark”, minns Claes Lundblad byggstressen.

Beslutet skulle dock visa sig allt annat än förhastat. I dag säljs glass både styckvis och i paket för hemtagning på gården, och därutöver står kringliggande butiker, kaféer och hotell för 40 procent av omsättningen på omkring 2 miljoner kronor per år.

Unik gårdskrog bäst i Visby

Det kan ställas mot Grindas totala omsättning på drygt 12 miljoner och årstakten är uppe i 12 000 liter glass – 1 200 satser à 10 liter.

Vid Di:s besök en varm och solig julieftermiddag står ett tiotal bilar på parkeringsplatsen och vid borden sitter människor som tycks kunna stämma in på Claes Lundblads beskrivning av vilka det är som besöker glasskaféet: förbipasserande och stamgäster med sommarhus i närheten.

Di väljer tre kulor glass för 45 kronor med choklad, pistage och vinbär bland de tolv för dagen tillgängliga smakerna. Till storsäljarna hör annars madagaskarvanilj och mässpunsch.

”De mest bestämda kunderna är de som vill ha lakritsglass”, berättar Elisabeth Lundblad och tillägger att finns inte det för dagen uppstår besvikelse.

”Man behöver visserligen inte gå upp så tidigt som när man mjölkar kor, men det är ändå ganska tungt att hälla smet när man gör glass”, säger Claes Lundblad om glassighetsfaktorn, men tillägger sedan att det vägs upp av mötet med glada kunder.

Till framgångsfaktorerna räknar familjen Lundblad framför allt att glassen är närproducerad. Råvarorna är sånär som på socker och vissa smaker uteslutande sörmländska.

Krogtest: Vilt och spännande i Luleås vardagsrum

Mjölken kommer från Stora Dahl i Dunker en bit bort, äggen från Valsberga i Åkers Styckebruk, och frukt och bär från folk i grannskapet.

Till dem som nappat på det sörmländska hör tv-profilen Peter Siepen och kungen, som serverats Grinda Gårdsglass ute i fält under den så kallade Stenhammarsdagen som årligen hålls vid slottet Stenhammar en bit bort i Flens kommun. Sonen prins Carl-Philip har besökt själva kaféet.

Och sist men inte minst: både ledningen för GB-glassfabriken i Flen och italienarna i GB:s ägare Unilevers glassledning har besökt kaféet och avnjutit glassen under intensiva hedersbetygelser.

”Vi ser dem inte som en konkurrent, de jobbar ju på ett helt annat sätt och i en helt annan skala”, säger Elisabeth Lundblad.