Di Weekend NYHETER

Ger pris till matforskning

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Leif R Jansson/SCANPIX

Curt Bergfors, grundare och huvudägare av hamburgerkedjan Max, har avsatt en halv miljard kronor av sin privata förmögenhet till en stiftelse.  Syftet är att bidra till att skapa en hållbar livsmedelsförsörjning. Stiftelsens första initiativ är att donera 20 miljoner kronor till en ny professur vid Stockholms universitet. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Curt Bergfors Foundation instiftades i höstas och ska årligen dela ut två priser, The Food Planet Prize, på vardera en miljon dollar, cirka 10 miljoner kronor. Nomineringsprocessen inför den första utdelningen pågår och cirka 250 förslag har inkommit från hela världen. Till följd av coronavirusets härjningar är det osäkert när de första pristagarna kan utses, men innan årets slut ska det i alla fall ha skett. 

I den internationella, namnkunniga juryn ingår från svenskt håll professor Johan Rockström, Line Gordon på Stockholm Resilience Center och den internationellt kända kocken Magnus Nilsson, som fram till i julas drev Fäviken Magasinet i Jämtland. 

Mer omedelbart förestående är att Stockholms universitet på tisdagen utlyser den nya professuren med fokus på hållbar livsmedelsförsörjning, som ska vara verksam vid det tvärvetenskapliga Stockholm Resilience Center. Donationen på 20 miljoner kronor ska finansiera professuren under tio år. 

Curt Bergfors lever en anonym tillvaro och ger aldrig några intervjuer, inte heller den här gången. Di ställde fem frågor, via ett ombud, och fick svar på två. 

Vad kan en professur på Stockholms universitet göra för skillnad?

”För att kunna lösa problemen med mat åt en växande global befolkning utan att fortsätta slita på miljön, så måste vi förstå hur det hela hänger ihop. Det krävs kunskap, både forskning och allmänförståelse. Stockholms Resilience Centre anses ledande på tvärvetenskaplig forskning inom området och därför vill vi ha professuren där”, skriver Curt Bergfors i ett svar från Florida, där han befinner sig i en av sina bostäder.

Klimatkrisen och den hotade livsmedelsförsörjningen för jordens närmare 8 miljarder invånare är en brännande het fråga, som för tillfället kommit att överskuggas av den pågående covid-19 pandemin. Men de båda kriserna hänger på ett sätt ihop, coronavirusets spridning ska ju ha börjat på en matmarknad i Wuhan i Kina där man sålde levande djur. Smittor från djur till människor riskerar att bli allt vanligare i framtiden. 

Jakten på vaccinet Är det risk att miljöarbetet blir eftersatt när stater runt om i världen snart sitter med en gigantisk nota för coronakrisens effekter på ekonomin?

”Som på så många andra områden kommer det finns ett före och efter coronakrisen för miljöarbetet i företag och samhälle. När världen stannar av under en tid så lättar trycket tillfälligt på miljön, men risken är att de resurser som vikts för miljöarbete framöver inte längre kommer att finnas tillgängliga”, säger Curt Bergfors.

Curt Bergfors, 71 år, öppnade 1968 grillkiosken X-grillen i Gällivare tillsammans med sin dåvarande sambo Britta. När en tredje restaurang startades tre år senare i Luleå fick den namnet Max efter grundarens smeknamn. Resten är, som man brukar säga, historia.

Drygt 50 år senare är Curt Bergfors fortfarande huvudägare med 82 procent av aktierna och verksam som styrelseordförande. Den dagliga driften leds av sönerna Richard och Christoffer Bergfors, vd respektive vice vd, som äger 4,5 procent av aktierna vardera. 

Socialministern om sitt svåraste beslut

Näst största ägare i Max är stiftelsen Rättvis fördelning med 9 procent. Aktierna kommer från en donation av Curt Bergfors och genom stiftelsen delas mellan 7 och 10 procent av Max nettovinst ut till människor i nöd. Förra året uppgav Max att stiftelsen under tio år delat ut 267 miljoner kronor. Enligt Max Burgers AB:s senaste årsredovisning från 2018 uppgick omsättningen till 3,1 miljarder kronor och rörelseresultatet till 480 miljoner kronor. Det ger en rörelsemarginal på drygt 15 procent. 

I år lär vinsten och därmed avsättningarna till stiftelsen minska i och med att Max, liksom restaurangnäringen i övrigt, drabbas av coronakrisen. Hur krisen påverkar Max är en av de frågor som Curt Bergfors inte svarar på.