Di Weekend NYHETER

Genombrottet som kom av sig

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

TOPPKOCKAR. I samband med Årets kock 2015 samlade Di Weekend gräddan av kvinnliga kockar. Från vänster, stående bakre raden: Ulrika Brydling, Carina Brydling, Sara Aasum Hultberg, Anna Johansson, Emma Bengtsson, Cajsa Johansson, Emma Shields, Karin Andersson och Malin Söderström. Främre raden: Saori Ichihara, Frida Ronge, Karin Fransson och Marie Skogström.

Joey Abrait

En enda kvinna bland 32 tävlande, en helt manlig jury och enbart kockar med svenskt medborgarskap i tävlingsköken. Trots förnyelse i flera avseenden fortsätter Årets kock att vara en extremt homogen tävling.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

2015 såg ut att bli något av ett genombrottsår för kvinnliga kockar. Det året gick sensationellt två kvinnor – Saori Ichihara och Emma Shields (då Erlandsson) – till final i den tävling som gäller som SM i professionell matlagning, Årets kock.

Kort tid dessförinnan hade dessutom Emma Bengtsson blivit New Yorks första kvinnliga tvåstjärniga kock, när svenskägda Aquavit fick sin andra stjärna i den franska krogguiden Guide Michelin. Arrangörerna av Årets kock var på alerten och flög över Emma Bengtsson från andra sidan Atlanten för att sitta i juryn för Årets kock, som det året avgjordes på Svenska mässan i Göteborg.

Di Weekend uppmärksammade det förmodade genombrottet genom att samla 13 kvinnliga kockar på en gruppbild (bilden till vänster) som togs i samband med finalen, där Saori Ichihara blev bronsmedaljör. Det var första gången sedan 2004 som en kvinna placerade sig på prispallen i Sveriges mest prestigefyllda kocktävling.

Kort därefter blev Titti Qvarnström Sveriges första kvinnliga stjärnkock när restaurang Bloom in the Park i Malmö belönades med en stjärna. Det var för drygt tre år sedan. Därefter hände ingenting, förutom att Guide Michelin även började bedöma restauranger belägna i landsorten, vilket resulterade i att Karin Fransson på Hotell Borgholm sedan 2016 kan titulera sig stjärnkock.

Årets kock grundades 1983. En enda gång har en kvinna segrat. Det var för 30 år sedan och vinnaren hette Kristina Pettersson.

Varken 2016 eller 2017 gick någon kvinnlig tävlande till final. Chansen att en kvinna vinner Årets kock 2018 är i skrivande stund en på 32, eller 3 procent om man vill uttrycka det så. Marie Skogström från Malmö tävlar nämligen mot 31 män när årets åtta finalister tas ut genom en kvalificeringstävling denna vecka.

FAKTA
Kockarna som tävlar i årets kvalificeringsrunda:

Albin Edberg, Restaurang UNN, Stockholm.

Anders Johnsson, Rejmes restaurang, Örebro.

Andreas Johansson, Bar Nombre och Le Nom, Stockholm.

Björn Glans, Grand Hôtel, Lund.

Danny Falkeman, Restaurang Etoile, Stockholm.

David Bygdeståhl, Svartengrens, Stockholm.

David Lundqvist, Grand Hôtel Saltsjöbaden, Saltsjöbaden.

Jesper Bogren, Kungsportshuset matbar/ The concept, Göteborg.

Jim Florin, Toftaholm Herrgård, Toftaholm.

Joachim Johansson, Hotell Liseberg Heden, Göteborg.

Johan Ståhl, Hotel At Six, Stockholm.

Jonas Lagerström, Restaurang Etoile, Stockholm.

Jonas Alvin, Stångs magasin, Linköping.

Jonas Karlsson, Lilla Bjers Gårdskrog, Visby.

Jonathan Kasche, Ulriksdals Värdshus, Solna.

Knutur Kristjansson, Köket Falkenberg, Falkenberg.

Lars Niklasson, Lilla Ego, Stockholm.

Ludwig Tjörnemo, Operakällaren, Stockholm.

Luqaz Ottosson, Restaurang ROT, Norrlanda.

Magnus Persson, Stureplansgruppen, Stockholm.

Magnus Santesson, Stadshuskällaren, Stockholm.

Marcus Jansson, Knut Bar, Stockholm.

Marie Skogström, Mat & Vin Slottsparken, Malmö.

Martin Moses, SK Mat & Människor, Göteborg.

Mats-Peter Kristiansen, Spira Food, Göteborg.

Morgan Fredriksson, Sigtunastiftelsen, Sigtuna.

Niklas Pallgren, Kämpasten, Sigtuna.

Peter J Skogström, Mat och Vin Slottsparken, Malmö.

Petter Johansson, RestaurantFrantzén, Stockholm.

Sanny Lind, Krubb, Stockholm.

Sebastian Lopez, Nosh and Chow, Stockholm.

Sonny Tapper, Ichi, Stockholm.

VISA MER
FAKTA
Årets kock

Grundades 1983 av Svensk Mjölk tillsammans med Gastronomiska Akademien och Tore Wretman. I år är det således 35-årsjubileum.

I hedersjuryn sitter prins Carl Philip som även är beskyddare av Årets kock.

Tävlingen ägs av Restaurangakademien, som i sin tur ägs av livsmedelsföretagen Arla och Menigo med 50 procent vardera.

I veckan hålls en kvalificeringstävling med 32 deltagare. De åtta bästa går vidare till finalen som avgörs den 28–29 september i Kungliga Tennishallen i Stockholm.

VISA MER

När årets tävling utlystes kände sig 58 kockar kallade och skickade in tävlingsbidrag. Av dessa var sex stycken kvinnor. Det är ungefär samma procentuella andel som tidigare år, men antalet anmälningar till Sveriges mest uppmärksammade kocktävling har på bara ett år halverats. Förra året skickade 106 kockar in tävlingsbidrag, tidigare har antalet som prövat lyckan legat uppåt 130–140.

Även om tävlingen har gjorts om och kraven i viss mån skärpts går det inte att komma ifrån att en halvering av antalet tävlingsbidrag är en anmärkningsvärd minskning. Inte minst med tanke på den nyordning som gäller från och med i år och som avser att förnya tävlingen.

Ny vd för Årets kock är Andreas Stenberg, som tagit över efter Hanna Halpern. Ny ord- förande för juryn är Stefan Karlsson, känd kock och krögare i Göteborg, som så här långt har samlat sju manliga (!) kolleger kring sig i juryarbetet. Först vid ett moment under tävlingsdag två (råvarukorg) i den stundande kvalificeringstävlingen utökas juryn med två kvinnor.

En av flera nyheter i år är att endast svenska medborgare får delta. Med de nya reglerna hade inte Saori Ichihara fått tävla 2015 när hon tog brons. Hon kommer från Japan och driver med framgång restaurang Ichi på Södermalm i Stockholm, som fick 22 poäng av 25 möjliga i Di Weekends krogtest.

Apropå geografi kan det konstateras att det tidigare förfarandet med semifinaler på mindre orter runt om i Sverige skrotats. Tävlandet är i år helt koncentrerat till Stockholm, där finalen avgörs den 28–29 september. Att tävlingen pågår under två dagar är en nyhet, liksom att den flyttats från vinter till höst.

Platsen är Kungliga Tennishallen och där ska i alla fall Karin Franssons Mentorpris delas ut. Priset instiftades 2012 och syftar till att lyfta fram och utveckla kvinnliga kockar.

Tävlingar, priser och utmärkelser av alla de slag har kommit att få stor betydelse i restaurangbranschen – och det finaste individuella inhemska priset är alltjämt Årets kock. Vinnaren får förutom ära och berömmelse en prissumma på 250 000 kronor, också det en nyhet.

Ledningen för Årets kock förtjänar dock inget pris för sitt arbete för jämställdhet och mångfald.