2015 såg ut att bli något av ett genombrottsår för kvinnliga kockar. Det året gick sensationellt två kvinnor – Saori Ichihara och Emma Shields (då Erlandsson) – till final i den tävling som gäller som SM i professionell matlagning, Årets kock.
Kort tid dessförinnan hade dessutom Emma Bengtsson blivit New Yorks första kvinnliga tvåstjärniga kock, när svenskägda Aquavit fick sin andra stjärna i den franska krogguiden Guide Michelin. Arrangörerna av Årets kock var på alerten och flög över Emma Bengtsson från andra sidan Atlanten för att sitta i juryn för Årets kock, som det året avgjordes på Svenska mässan i Göteborg.
Di Weekend uppmärksammade det förmodade genombrottet genom att samla 13 kvinnliga kockar på en gruppbild (bilden till vänster) som togs i samband med finalen, där Saori Ichihara blev bronsmedaljör. Det var första gången sedan 2004 som en kvinna placerade sig på prispallen i Sveriges mest prestigefyllda kocktävling.
Kort därefter blev Titti Qvarnström Sveriges första kvinnliga stjärnkock när restaurang Bloom in the Park i Malmö belönades med en stjärna. Det var för drygt tre år sedan. Därefter hände ingenting, förutom att Guide Michelin även började bedöma restauranger belägna i landsorten, vilket resulterade i att Karin Fransson på Hotell Borgholm sedan 2016 kan titulera sig stjärnkock.
Årets kock grundades 1983. En enda gång har en kvinna segrat. Det var för 30 år sedan och vinnaren hette Kristina Pettersson.
Varken 2016 eller 2017 gick någon kvinnlig tävlande till final. Chansen att en kvinna vinner Årets kock 2018 är i skrivande stund en på 32, eller 3 procent om man vill uttrycka det så. Marie Skogström från Malmö tävlar nämligen mot 31 män när årets åtta finalister tas ut genom en kvalificeringstävling denna vecka.
När årets tävling utlystes kände sig 58 kockar kallade och skickade in tävlingsbidrag. Av dessa var sex stycken kvinnor. Det är ungefär samma procentuella andel som tidigare år, men antalet anmälningar till Sveriges mest uppmärksammade kocktävling har på bara ett år halverats. Förra året skickade 106 kockar in tävlingsbidrag, tidigare har antalet som prövat lyckan legat uppåt 130–140.
Även om tävlingen har gjorts om och kraven i viss mån skärpts går det inte att komma ifrån att en halvering av antalet tävlingsbidrag är en anmärkningsvärd minskning. Inte minst med tanke på den nyordning som gäller från och med i år och som avser att förnya tävlingen.
Stellagalan – restaurangernas egen gala utan mänNy vd för Årets kock är Andreas Stenberg, som tagit över efter Hanna Halpern. Ny ord- förande för juryn är Stefan Karlsson, känd kock och krögare i Göteborg, som så här långt har samlat sju manliga (!) kolleger kring sig i juryarbetet. Först vid ett moment under tävlingsdag två (råvarukorg) i den stundande kvalificeringstävlingen utökas juryn med två kvinnor.
En av flera nyheter i år är att endast svenska medborgare får delta. Med de nya reglerna hade inte Saori Ichihara fått tävla 2015 när hon tog brons. Hon kommer från Japan och driver med framgång restaurang Ichi på Södermalm i Stockholm, som fick 22 poäng av 25 möjliga i Di Weekends krogtest.
Apropå geografi kan det konstateras att det tidigare förfarandet med semifinaler på mindre orter runt om i Sverige skrotats. Tävlandet är i år helt koncentrerat till Stockholm, där finalen avgörs den 28–29 september. Att tävlingen pågår under två dagar är en nyhet, liksom att den flyttats från vinter till höst.
Platsen är Kungliga Tennishallen och där ska i alla fall Karin Franssons Mentorpris delas ut. Priset instiftades 2012 och syftar till att lyfta fram och utveckla kvinnliga kockar.
Tävlingar, priser och utmärkelser av alla de slag har kommit att få stor betydelse i restaurangbranschen – och det finaste individuella inhemska priset är alltjämt Årets kock. Vinnaren får förutom ära och berömmelse en prissumma på 250 000 kronor, också det en nyhet.
Årets kock om segerns sötmaLedningen för Årets kock förtjänar dock inget pris för sitt arbete för jämställdhet och mångfald.