Di Weekend NYHETER

Går som en dans

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

STANNAR INTE UPP. Bella Malekian startade Malmö dansakademi som artonåring. I dag är hon 27 år och har som mål att starta en CSN-berättigad dansutbildning.

Foto: Johan Bävman

Hon började dansa som tvååring och blev företagare som artonåring. 27 år gammal driver hon Skånes största dansskola och är världsmästare i salsa.
Men Bella Malekian nöjer sig inte med det.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Väggarna i Malmö dansakademis lokaler skriker av färg och liv. De ytor som inte är täckta med speglar vill med sina starka nyanser locka fram all energi ur besökaren. I hörnen står palmer och i korridorerna hänger gröna växter och taket är klätt med gröna blad.

”Det ska vara som att komma utomlands när man går in här. Svenskar är ibland så stela på hemmaplan, men utomlands går det bra att släppa loss, då är det lika bra att förflytta besökarna mentalt”, säger Bella Malekian.

Hon ville bli psykolog och satsade allt på gymansiestudierna. Men samtidigt, som 18-åring, startade hon den egna dansskolan, som fick fart direkt.

”Jag tänkte att jag skulle söka till universitetet när det lugnat ned sig med företaget. Men det lugnade aldrig ned sig.”

I februari utsågs Bella Malekian till Årets näringslivsrookie vid Malmö näringslivsgala. Hon och Malmö dansakademi vann också Malmö stads näringslivspris inom mångfald, men eftersom ingen tidigare vunnit två priser så förstod hon inte att hon hade tilldelades mångfaldspriset ens när motiveringen lästes upp.

FAKTA
Bella Malekian

Ålder: 27 år.

Född: I Malmö, men familjen flyttade till Svedela när hon var 11 år.

Började undervisa i dans när hon var 15 år och har drivit den egna dansskolan sedan hon var 18.

Malmö dansakademi håller 75 kurser i veckan för 1 200 elever per termin.

VISA MER

Hon berättar att priserna har förändrat henne och att hon efter 10 år som företagare äntligen fått en bekräftelse på att det hon gör och det hon har byggt upp är bra.

”Under alla år har jag så många gånger fått höra att jag varit för ung, att jag fokuserat på fel saker och att jag aldrig skulle lyckas. Om man sedan är kvinna och tredje generationens invandrare så gör det inte saken lättare.”

Det är först nu, efter priserna och att ha lyckats med sitt företag, som hon menar att hon blir tagen på allvar som företagare. Hon berättar att hon många gånger öppnat dörren till dansstudion för att ta emot andra företagare, som bara tittat förbi henne och undrat om inte chefen är på plats.

”Tidigare fick jag inte den respekten som jag får i dag. Jag var ung, kvinna och invandrare och blev inte tagen på allvar. Förut låtsades jag att jag var huvudkoreograf och att dansstudion var ett familjeföretag som drevs av en stark vd i bakgrunden. Men nu känner jag att jag kan kalla mig både vd och konstnärlig ledare”, säger Bella Malekian.

Intervjun avbryts av att en hantverkare kommer in för att fixa ventilationen i lokalen.

”Du jobbar här va?” frågar han på bred skånska.

”Öh, ja, jag jobbar här ja”, svarar Bella Malekian närmast överraskad av frågan och går ursäktande i väg.

När hon kommer tillbaka efter att ha visat hantverkaren rätt så slår hon ut med armarna innan hon sätter sig i soffan.

”Du ser, det är ingen som tar mig på allvar. Så nu berättade jag för honom att det här stället du står i är mitt, det har jag byggt, jag har lagt golvet själv och fått handledsinflammation av att måla väggarna”, säger Bella Malekian.

Hon berättar om hur hon undervisade timme efter timme för att skrapa ihop pengar för att ha råd med en egen lokal. Hon släpade högtalare och musikutrustning på bussen mellan lokalerna hon undervisade i.

”För mig är det viktigt att stå på egna ben. Jag gillar inte tanken av att någon skulle kunna säga att det är någon annans förtjänst att jag har lyckats.”

Bella Malekian bubblar av idéer och energi. Och hon arbetar med samma intensitet. När hon inte undervisar på skolan så reser hon runt, främst i USA, och tävlar, uppträder och undervisar. Förutom skolan är hennes passion att själv utvecklas som dansare.

”Jag trodde att det endast var min dröm att ha en egen dansskola, men drömmen var att utvecklas på flera plan. Eftersom jag var ung när jag startade företaget så har jag inte hunnit leva ut alla mina dansdrömmar, jag ser till att förverkliga dem nu, en efter en.”

Malmö dansakademi omsatte 2,7 miljoner kronor 2014 och gjorde ett resultat på -0,3 miljoner kronor. För att ta Malmö dansakademi till nästa nivå är Bella Malekians mål att starta en CSN-berättigad dansutbildning som ska fostra professionella dansare.

”I den här regionen saknas det en eftergymnasial utbildning för de som vill leva på dans. De som är duktiga flyttar till Danmark, Tyskland eller Stockholm. Jag vill visa att man kan satsa på dans även i Sverige.”