Di Weekend NYHETER

Fyra x Frank i Falsterbo

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Lars Jansson

Efter sex månaders totalrenovering har det 115-åriga stationshuset mitt i byn förvandlats till ett modernt galleri. I morgon slår Falsterbo Konsthall upp portarna med lokalprofilen Josef Frank i huvudrollen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Arkitekten och formgivaren Josef Frank tillbringade själv många lediga somrar i Falsterbo. Mellan 1927 och 1936 formgav han också fem modernistiska funkisvillor i byn. Med andra ord är det inte särskilt förvånande att det är just bokstäverna F R A N K som möter direkt innanför dörren på Falsterbo Konsthall.

”Vi har bjudit in fyra konstnärer, Cilla Ramnek, Åke E:son Lindman, Martin Wickström och Lotta Kühlhorn, som på olika sätt låtit sig inspireras av Josef Franks livsverk”, säger galleristen Ulf Carlson, som tillsammans med hustrun Cäcilia Carlson Starck står bakom satsningen.

Premiärutställningen, som fått namnet ”Frank in the house”, innehåller allt från färgglada målningar och möbler till fotografier och höstfärgade kemigram.

”Jag har egentligen bara sagt namnet Josef Frank till konstnärerna. Det här är vad de kom tillbaka med. Frågan är hur Josef Frank hade ställt sig till svensk design och svensk konst i dag. Jag säger inte att de här konstnärerna försöker besvara det, men de visar tydligt hur man kan bli inspirerad och ta vissa idéer vidare”, säger curatorn och konsthallschefen Johan Petterson.

I ett av rummen står soffan Liljevalchs, en av de första möblerna Josef Frank formgav för Svenskt Tenn, där besökarna kan slå sig ner och ta del av verken. Och själva konsthallen, ett sedan länge nedlagt stationshus, är något av ett konstverk i sig. Byggnaden stod klar 1904 och samma år rullade också det första ångloket in vid perrongen.

FAKTA
Ulf Carlson

Ålder: 57.

Bor: Höllviken.

Familj: Hustrun Cäcilia Carlson Starck. Tonårssönerna Oscar och Marcus.

Gör: Äger och driver tillsammans med Cäcilia Carlson Starck Galleri Final, Fabriken Bästekille och Falsterbo Konsthall. Ulf driver även företaget Fyren förvaltning som äger och förvaltar cirka 150 lägenheter.

VISA MER

”Järnvägen byggdes för att locka ner Malmöborna och arkitekten Theodor Wåhlin ritade alla stationshusen längs vägen. Kung Gustav V stod här uppe på balkongen och vinkade under invigningen”, säger Ulf Carlson, som dessutom har personliga minnen från platsen.

”Jag växte upp som en asfaltsunge i Malmö och i slutet på 1960-talet tog vi rälsbussen till Falsterbo för att bada.”

1971 revs dock de privatägda spåren bort, och det övergivna stationshuset blev så småningom en plats för olika konstutställningar i kommunal regi. När Vellinge kommun bestämde sig för att sälja byggnaden 2016 såg Ulf Carlson en chans att väcka liv i såväl konstambitionerna som den nedgångna fastigheten. Först i januari i år var bygglovshandlingarna i hamn för det K-märkta huset, och morgondagens premiär innebär slutet på sex intensiva renoveringsmånader.

”Det är ett fantastiskt hus. Men många bjälkar var ruttna, ventilationen fungerade inte och i väggarna har vi sanerat bort en hel del mögel. Samtidigt har vi öppnat upp den andra våningen för besökare och fått sammanlagt 250 kvadratmeter utställningsyta. Rummet högst upp i huset, där lokföraren en gång bodde, skall under nästa år renoveras upp till en lägenhet där besökande konstnärer kan bo”, säger Ulf Carlson.

Projektet innebär att Ulf Carlson och Cäcilia Carlson Starck nu driver tre gallerier. 1997 öppnades Galleri Final i Malmö och 2011 förverkligades idén om en större konsthall på Österlen genom Fabriken Bästekille. I den 1 200 kvadratmeter stora lokalen, en ombyggd fabriksbyggnad, strax utanför Kivik har bland annat utställningar med Lennart Nilsson, Barbro Bäckström, Christer Strömholm och Björn Wessman lockat storpublik. Förra veckan var det premiär för sommarens utställning: fotografier tagna av Dag Hammarskjöld och Hans Hammarskiöld.

”Det är inte alla som vet att Dag Hammarskjöld också var en hängiven fotograf. Det här är första gången som hans bildskatt visas upp”, säger han.

Samtidigt fortsätter utvecklingsarbetet med Falsterbo Konsthall. I september, när det stängs för säsongen, ska ett läckande tak fixas och därefter finns planer på en Dan Wolgers-utställning. Nästa år öppnas även ett café.

”På 1980- och 1990-talen hade man fantastiska utställningar i just det här huset. Så här finns en lång och fin historia som konsthall, som vi nu får värna och vårda.”

Egentligen är det bara en enda sak Ulf Carlson saknar:

”Tänk om spåren hade fått vara kvar. Det hade varit fantastiskt att ta tåget hit.”