Hoppa till innehållet

Fyra Oscarsnomineringar till svenskar

Flera svenskar har chans att ta hem Oscarsstatyetter i år, bland dem regissören Hannes Holm för ”En man som heter Ove”. Det stod klar när de nominerade till världens mest prestigefyllda filmpris presenterades i går. 

Efter att skådespelerskan Alicia Vikander fick ta emot pris för bästa kvinnliga huvudroll under fjolårets Oscarsgala har nu sex svenskar i fyra olika kategorier chans på en Oscar i år. Det stod klart på tisdagen när nomineringarna till det amerikanska filmpriset presenterades. 

"Så oerhört roligt. Ihop med alla internationella festivalframgångar och Hollywoodsvenskars framfart, inte minst Alicia Vikanders, är det stark vind i seglen för svensk film", säger Pia Lundberg, Filminstitutets utlandschef i ett pressmeddelande. 

Flest nomineringar har ”En man som heter Ove” som är nominerad både i kategorin Bästa utländska film och Bästa smink och hår. Det innebär att både regissören Hannes Holm och maskörerna Eva von Bahr och Love Larson har chans att ta hem priser. 

"Vi på Film i Väst är självklart jätteglada över att ´En man som heter Ove´ är bland de fem nominerade. Vi hoppas naturligtvis att det håller hela vägen fram och resulterar i en Oscar", säger Mikael Fellenius, vd på filmfonden Film i Väst, som är medproducent till filmen.

"En man som heter Ove" är baserad på Fredrik Backmans storsäljande roman med samma namn som gavs ut 2012. Filmen gick upp på bio i regi av Hannes Holm juldagen 2015 och den blev snabbt en publiksuccé som drog över en miljon biobesökare.

Under 2016 har den sålts till 50 olika länder, och blev i fjol den mest sedda icke engelskspråkiga filmen på amerikanska biografer 2016.Vid den svenska Guldbaggegalan förra året tog "En man som heter Ove” också hem flera av priserna. Bland annat fick Rolf Lassgård som spelar Ove, ta emot pris för bästa manliga huvudroll 2016. Filmen fick också pris för bästa smink och mask, samt vann biopublikens pris. Andra prestigefulla priser filmen fått är European Film Award 2016 i kategorin bästa komedi. 

Men bland årets Oscarsnominerade finns fler svenskar som är nominerade. En av dem är fotografen Linus Sandgren som filmat den hyllade indiemusikalen "La la land", som är nominerad i ett flertal kategorier, som går upp på svenska biografer i helgen. Förra året prisades han också som årets fotograf 2016 på Hollywood Film Awards.

Två andra svenskar som är nominerade är de svenska låtproducenterna Max Martin (Martin Karl Sandberg) och Shellback (Karl Johan Schuster) som nominerades för bästa originalmusik med låten "Can't stop the feeling", som är medproducerad av och framförd av Justin Timberlake för filmen "Trolls".

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera