Di Weekend NYHETER

Fredspistol fyller jämnt

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

FYLLER JÄMNT. Under de 30 år som gått sedan Carl Fredrik Reuterswärds klassiska ”Non-Violence”, restes i New York har den blivit en global symbol för fred och konfliktlösning.

Det mest kända exemplaret av ett av Sveriges mest uppmärksammade konstverk står inte på svensk mark utan i New York. Nu firar Carl Fredrik Reuterswärds hopknutna revolver, ”Non-Violence”, 30-årsjubileum.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

I september 1988 avtäcktes ett av Sveriges internationellt mest kända konstverk utanför FN-skrapan i New York. Under de 30 år som gått sedan dess har Carl Fredrik Reuterswärds klassiska ”Non-Violence”, blivit en global symbol för fred och konfliktlösning. I veckan uppmärksammades 30-årsjubileet med en särskild ceremoni i New York.

I dag finns symbolen som skulptur på över 30 platser världen över. Originalet i brons kan ses på Moderna museet i Stockholm. Men även i Göteborg, Malmö, på Olympiska museet i Lausanne och på förbundskanslerskansliet i Berlin finns varianter av revolvern.

Den har också gett upphov till en välgörenhetsstiftelse med samma namn, som jobbar med att utbilda barn och ungdomar i fredlig konfliktlösning.

”Det där med icke-våld var verkligen Carl Fredriks grej”, säger Jan Hellman, grundare och styrelseordförande för Non-Violence Foundation.

”Hans pappa var militär, hans farfar var militär. Och själv var han total vapenvägrare.”

Efter uppförandet i New York åkte Carl Fredrik Reuterswärd och Jan Hellman tillsammans jorden runt för att marknadsföra fredssymbolen. Det var en omtumlande tid, berättar Jan Hellman.

”Vi var på Alexanderplatz i Östberlin och lämnade samma dag som muren officiellt togs ner. Vi var på Röda torget under perestrojkan.”

Väl hemma insåg Jan Hellman revolversymbolens bildliga sprängkraft – trots dess enkelhet. Efter att ha fått konstnärens välsignelse startade han tillsammans med en bekant Non-Violence Foundation som ett försök att ta vara på den kraften.

I dag har stiftelsen 400 anställda och verksamhet i 30 länder. Sedan starten 1993 har man utbildat 50 000 lärare och över åtta miljoner unga människor.

”Symbolen spelar en stor roll. Det är den som binder oss samman”, säger han.

I Sverige vänder sig verksamheten till barn och ungdomar mellan 10–19 år, men den stödjer även lärare, ledare, sportcoacher och volontärer som vill lära ut hur man löser konflikter utan våld och bygger självkänsla.

Och det tycks vara givande.

”Det sämsta resultatet vi haft under en period är 25 procents minskning av antalet våldsincidenter. Det bästa vi har sett var en 70-procentig minskning, det var i Rosengård i Malmö.”

I år ska stiftelsen premiäröppna i Mellanöstern. Tack vare ett samarbete med ett universitet i Libanons huvudstad Beirut når de ut till sju länder i regionen.

”Vi kommer att sätta upp en stor ”Non-Violence”-symbol i centrala Beirut. Det blir väldigt speciellt. Våld är ju en del av vardagen i den regionen”, säger styrelseordföranden.

Den knutna revolvern är i dag det mest fotograferade motivet på FN-högkvarteret i New York. Men det är inget som den svenska staten kan ta åt sig äran för. Ingvar Carlssons regering avböjde 1988 att bidra med finansiering till uppförandet av skulpturen. Carl Fredrik Reuterswärd vände sig därför i stället till Luxemburg.

Symbolen har också en speciell koppling till John Lennon, som var Carl Fredriks Reuterswärds vän. Det var nämligen mordet på Beatles-medlemmen i december 1980 som inspirerade svensken att skapa den knutna revolvern.

Att firandet sker just den 2 oktober har dock inget med Reuterswärd att göra. Det beror istället på en annan global fredssymbol: Mahatma Gandhi. Sedan 2007 firas ”världsdagen för icke-våld” för att uppmärksamma födelsedagen för den indiska självständighetsrörelsens frontfigur.

Jan Hellman tror dock att FN kommer att inrätta en speciell ”Non-Violence”-dag från och med nästa år.

”Jag skulle tro att det blir någon gång i maj–juni och så återkommande varje år. Tanken är att vi ska ’återavtäcka’ skulpturen tillsammans med någon av våra ambassadörer och samtidigt dela ut ett pris.”

Stiftelsen har genom åren samlat på sig flera kända ambassadörer som har fått ta fram egna varianter av skulpturen. Bland de svenska namnen återfinns artisterna Håkan Hellström, Meja och senast Petter och ishockeyprofilerna Henrik och Joel Lundqvist. Bland de internationella namnen finns bland andra Ringo Starr, Yoko Ono och Muhammad Ali.

Men den svenska konstnären bakom symbolen fick inte uppleva veckans jubileum. Carl Fredrik Reuterswärd avled för två år sedan vid 81 års ålder. Men enligt Jan Hellman var han ändå närvarande vid ceremonin.

”Även om stiftelsen köpte rättigheterna till symbolen för 18 år sedan har Carl Fredriks anda hela tiden vilat över skulpturen och verksamheten.”