Di Weekend NYHETER

Frantzén gör succé i Hongkong

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

RAKETSTART. När Björn Franzén öppnade Franzéns Kitchen i Hongkong blev den på nolltid stadens hetaste lyxkrog. På bilden restaurangens köksmästare Jim Löfdahl.

Johan Nylander

Stjärnkocken Björn Frantzéns två restauranger i Hongkong har tagit stadens trendkänsliga läckergommar med storm. Men att tillfredsställa foodies i en stad med kulinariska upplevelser från hela världen i vartenda gatuhörn är en ständig utmaning.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Den svenske köksmästaren Jim Löfdahl hade inte kunnat anlända till Hongkong under värre omständigheter för två år sedan. Beslutet att flytta till andra sidan jordklotet hade tagits bara tre veckor tidigare och när han landade i den subtropiska staden rasade ett så kallat svart regn; på sociala medier kunde man se hur träd, utemöbler och motorcyklar spolades bort på gatorna. Tre dagar senare slog årets hårdaste tyfon till mot regionen och hela stan stängdes ner. Om det inte var omskakande nog så hittade han ohyra i servicelägenheten och fick flytta in på ett risigt hotell där, till råga på allt, kaffet smakade diskvatten.

Men den riktiga stormen brakade loss, metaforiskt sätt, några veckor senare när han slog upp dörrarna för vad som på nolltid blev Hongkongs hetaste lyxkrog – Frantzéns Kitchen. Dagen innan öppning hade han gift sig med sin flickvän Petronella, och bara timmar efter bröllopsmiddagen tvingades de bryta upp för att förbereda inför den kommande anstormningen. Första sittningen var med stadens mest kända kockar och mest inflytelserika branschnamn. Det handlade direkt om att vinna eller försvinna.

”Första tiden i Hongkong var rätt galen”, säger han och brister ut i ett skratt under en intervju på gruppens nya restaurang i Hongkong, The Flying Elk, som slog upp dörrarna i somras. ”Under de första månaderna sov jag inte många timmar per natt”.

Nu har de hittat en bättre balans, förklarar Jim Löfdahl som har jobbat tillsammans med Björn Frantzén sedan starten av den Michelinstjärnspäckade restaurangen i Stockholm för tio år sedan. Men det är ändå med rätt ansträngd min som han vittnar om det utmanande arbetsklimatet i Hongkong, en stad som aldrig sover och där tempot aldrig slackar av. Men så fort vi kommer in på själva maten lyser ögonen upp på honom. Flying Elk ska precis lansera en ny lunchmeny och Jim Löfdahl målar upp en bild av havskräftstjärtar med löjromsdipp, fläsksida på rapsgris och inbakad pumpa med saffran och curry.

Senare på kvällen sitter jag tillsammans med en vän i baren på Flying Elk. Inredningen på Älgen är betydligt mer robust än Franzéns och maten likaså. För en svensk som bott i Asien i många år är det en njutning att äta skandinavisk mat, och allt kommer med en överraskande twist: Popcorn med tryffel. Friterade grisöron med sauce gribiche. Kycklingvingar med Kvibilleost. Och Nils Oscars öl och OP Anderson.

Lokalen sväljer tre gånger fler gäster än lilla Franzéns och i kväll har man livemusik på prov för första gången. Jim Löfdahl säger att de fortfarande ”bor in sig” och vrider och vänder på inredning och menyn. Stämningen är högljudd och uppsluppen och svenska kockar och bartenders med trendriktiga tatueringar och frisyrer ser ut att vara direktimporterade från Stureplan. Servicen är kanske den bästa jag någon upplevt i Hongkong. Från balkongen har man utsikt över partystråket Lan Kwai Fong som ligger inklämt mellan en klunga skyskrapor.

Bland lokalbefolkningen i Hongkong har både Frantzéns och The Flying Elk bemöts med ris och ros, med slagsida mot det bättre. De flesta recensionssajter, som den mest polära Open Rice, ger restaurangerna antingen 5 stjärnor (med leende gubbe) eller 1 stjärna (gråtande gubbe). Få är där emellan.

Kinesernas nya bebis: en hund

Michelle Kwok, en lokal foodie som alltid testar nya restauranger, säger att äta på de två svenska restaurangerna är som att åka bergochdalbana; vissa rätter är magnifika medan andra inte riktigt lever upp till förväntningarna.

”Förrätterna på Frantzéns är som en smakorgasm som exploderar i munnen – den svenska sushin gjord på torkad mossa var helt unik. Men jag hade förväntat mig lite modigare smaker överlag. Både hypen och priserna var för höga jämfört med den faktiska smakupplevelsen. The Flying Elk, å andra sidan, är mer för gemene man och ger en bra introduktion till svensk mat. Den har betydligt bättre värde för pengarna.”

”Med det sagt”, lägger hon till med ett leende, ”både Frantzéns och Flying Elk är bland de bästa restaurangupplevelserna som jag haft i Hongkong på länge”.

Restaurangerna är bara de senaste tillskotten av svensk gastronomi i Hongkong under senaste åren, där allt från havremjölk till knäckebröd går att hitta i butikerna. Men på frågan vad det är som lockar Hongkongborna till skandinavisk kost vänder Jim Löfdahl på steken. Det handlar snarare om ett tankesätt gällande råvaror. Han är inblandad i flera projekt för att odla ekologiska grönsaker och föda upp grisar utan antibiotika i norra Hongkong, och försöker skapa medvetenhet hos både gästerna och andra kockar i staden.

Hongkongs nya gatubild

”Jag hoppas att folk i Hongkong kan lära sig att ta mer ansvar för moder jord. Det är mycket slöseri här. Vi vill få folk förstå betydelsen av bra kvalitet och ekologiska närodlade råvaror”, säger han:

”Kanske är tankesättet mer svenskt än själva smakerna”.