Di Weekend NYHETER

Från dataspel till skyddsvisir

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

VIKTIG INSATS. I projektet deltar Martin Hultberg från Sharkmob, Aurélie Herlevsson från Hemocue och Daniel Monsén och Sandra Klang från Monsén Arkitekter. Matthias Klauser deltar som privatperson. De har hittat ett sätt att med hjälp av 3D-printrar skriva ut skyddsvisir som kan återanvändas.

Evelina Gustavsson

Många kraftsamlar för att tillverka skyddsutrustning till vårdpersonal. I Skåne har ett dataspelsbolag, en arkitektbyrå och ett medicinteknikföretag tillsammans med privatpersoner hittat ett sätt att göra skyddsvisir som kan återanvändas.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Uppropet kom via Facebook. Arkitektbyrån Monsén, med vd:n och grundaren Daniel Monsén i spetsen, flaggade för att de hade kapacitet att göra visir med firmans 3D-skrivare. Martin Hultberg, kommunikationschef på dataspelutvecklaren Sharkmob, högg omedelbart tag i stafettpinnen.

”Jag såg inlägget på kvällen och ringde min chef som gav klartecken att köpa in det som behövdes till 3D-skrivarna”, säger Martin Hultberg.

I samma veva hörde Aurélie Herlevsson, som är strategisk inköpare på medicinteknikbolaget Hemocue, av sig och berättade att de hade läkemedelsplast på rulle som kunde användas till visir.

”Det unika med det vi gör är att plasten är robustare och uthålligare jämfört med de engångsvisir som är tillverkade av overheadplast. Våra kan återanvändas eftersom de går att sprita av mellan varje patientbesök”, säger Martin Hultberg.

Ursprungstanken med gräsrotsinsatsen var att förse vårdpersonal i Ängelholmstrakten med skydd i väntan på att stora företag som Getinge kan få i gång masstillverkning av utrustning av det här slaget.

Fram till i slutet av förra veckan har 600 visir levererats, framför allt till akut intagningen vid Ängelholm sjukhus och Ängelholm kommun.

”Viruspandemin är en kris som drabbat oss alla och där det är uppenbart att enskilda individer och företag kan gå in och hjälpa till. Vi tre företag, tillsammans med andra frivilliga, fick i gång det här samarbetet på några dagar och på akuten blev de eld och lågor när vi lämnade av de första. De tyckte att visiren var bättre än vad de kan komma över genom sina vanliga kanaler”, säger Martin Hultberg.

Arkitektjätte printar bågar till vårdgivare

I den växande skaran av personer och företag som är med i hjälpinsatsen finns även ett par dussin privatpersoner som ställt sina privata 3D-printrar till förfogande.

”Utmaningen nu är inte att printa byglarna, som plasten sätts fast i, utan att klippa till plasten. Det är tidsödande och resurskrävande. Nu har vi hittat ett företag som kan klippa 2 000 plastvisir åt oss så att vi kan dela ut dem också”, säger Martin Hultberg.

Monsén Arkitekter skriver ut 16 visirbyglar om dagen och klipper till plasten. Hemocue står för rullarna och en kapmaskin till plasten.

Martin Hultberg köper in materialet till 3D-skrivarna och sköter transporterna. 

”Det är inga enorma kostnader för oss. Det går åt tid och tid är ju pengar, men totalt sett är det ingen dyr produkt. Vi får ut relativt mycket med enkla medel och gör stor skillnad. Vårdpersonalen säger att de är bra och stabila att använda. Det blir till exempel ingen imma på visiret som med dem som har skumgummi på bygeln”, säger Martin Hultberg.

Jakten på vaccinet

Den stora fördelen, enligt trion bakom det nya visiret, är att både ram och plast kan spritas av.

”Varje anställd har sin egen bygel och så har vi gett dem några i reserv. När jag kör ut och levererar har jag med mig ett färdigmonterat visir så de ser hur det ska se ut. Byglarna och själva plasten kan ligga på en hylla och tar nästan ingen plats jämfört med de som är färdigmonterade”, säger Martin Hultberg som levererat till ett antal äldreboende.

”Förhoppningsvis behöver vårdapparaten häromkring aldrig använda dem i stor skala. Vårt område här i nordvästra Skåne är ännu inte så hårt drabbat av coronaviruset. Vi är ute i god tid. Men vårdmaskinen har börjat ställa om. Man räknar med att antalet fall kommer att öka i slutet av april till mitten av maj. De förbereder sig för en storm som kanske kommer.”