Di Weekend NYHETER

Fotografiska öppnar i i Tallinn

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Maja Suslin/TT

Fotografiskas internationella expansion har varit på gång länge. Att det ska öppna Fotografiska i både London och New York är känt, men nu visar det sig överraskande att Tallinn blir först.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Redan den 19 juni öppnar det första Fotografiska utanför Sverige i Estlands huvudstad Tallinn i ett trendigt och centralt beläget område som heter Telliskivi Creative City.

”Vi har lyckats hålla det här långt under radarn, men nu är allting på plats”, säger Jan Broman som tillsammans med sin bror Per öppnade Fotografiska på Stadsgårdskajen våren 2010.

Redan i juli 2013 grundade de det företag som i dag heter Fotografiska international och som svarar för utlandssatsningen.

”Per och jag hade redan från början tanken på utlandsexpansion i fall själva idén fungerade i Stockholm”, säger Jan Broman.

Från början var tanken att konceptet först skulle exporteras till Shanghai, men dessa planer grusades. Utlandspremiären blir betydligt närmare än så, på andra sidan Östersjön.

Fotografiska i Tallinn får en lika stor utställningsyta som dess motsvarighet i Stockholm, men totalytan blir mindre eftersom eventdelen inte är lika stor. Precis som i Stockholm ska det nya Fotografiska ha en restaurang och en butik som säljer fotoböcker, affischer och annat.

Nästa steg i utlandssatsningen blir den emotsedda och omtalade öppningen i september av Fotografiska i New York i en egen fastighet på Park Avenue South vid 22:a gatan. Däremot har bygget av Fotografiska i London stött på problem och öppnar inte förrän tidigast om ett år.

”Det är mycket som inte fungerat där”, säger Jan Broman.

Samtliga utländska enheter har det svenska namnet och drivs enligt franchisemodell, som innebär att svenska Fotografiska erhåller en royalty. Det svenska bolaget är delägare i Fotografiska New York, men har inget ägande i London och Tallinn.

Bröderna Bomans ägarandel i svenska Fotografiska har successivt reducerats till 34 procent av aktierna i Fotografiska Holding, där Jan Broman är vd. Största aktieägare är tysken Joram Roth med 45 procent medan övriga 21 procent är spridda på några mindre aktieägare.