Hoppa till innehållet

Fotografiska öppnar i i Tallinn

Fotografiskas internationella expansion har varit på gång länge. Att det ska öppna Fotografiska i både London och New York är känt, men nu visar det sig överraskande att Tallinn blir först.
Foto: Maja Suslin/TT
Innehåll från Telia CygateAnnons

Nato-inträdet ger konsekvenser – var förberedd

Michael Mothander, strategisk portföljägare inom området säkerhet på Telia och Telia Cygate.
Michael Mothander, strategisk portföljägare inom området säkerhet på Telia och Telia Cygate.

Säkerheten först.

Om ditt företag vill stå väl rustat inför framtiden är det hög tid att agera.

– Säkerhetsarbetet blir aldrig färdigt. Det kräver ständig tillsyn för att lyckas. Men det finns bra vägar att gå för att nå heltäckande säkerhetsskydd, säger Michael Mothander, strategisk portföljägare inom området säkerhet på Telia och Telia Cygate.

Extern länk: Läs mer om cybersäkerhet 

Ett förändrat omvärldsläge och en ökande hotbild mot Sverige ökar även digitala risker för cyberattacker och bedrägerier. Nato-inträdet kommer sannolikt också att påverka. Finland, som har varit medlem sedan april 2023, har sett en fyrdubblad ökning av ransomware-attacker under året som har gått.

– Pandemi och temperaturhöjningen i det geopolitiska klimatet de senaste åren har gjort hela samhället medvetna om hur sårbara vi är och hur viktigt det är med robust infrastruktur, organisation och rutiner för att kunna hantera det oförutsedda, säger Michael Mothander, säkerhetsexpert.

– Säkerhetshoten utvecklas hela tiden och blir både mer smarta och mer utstuderade. Utvecklingen har gått från att visa sig på styva linan till att man nu medvetet kan uppnå stora effekter, både ekonomiskt och opinionsmässigt. I början var det mer oskyldigt men i takt med att de kriminella sett hur mycket det går att tjäna på dessa attacker och bedrägerier så har utvecklingen gått snabbt framåt.

Att tänka ”det händer aldrig mig” är inte att rekommendera för den som vill ta sitt företag vidare in i framtiden.

– Alla har något som kan nyttjas av de kriminella eller andra hotaktörer. De flesta vet bara inte vad det är och vad det kan nyttjas till”, säger Michael Mothander

Angriparnas metoder utvecklas ständigt och kan i värsta fall lamslå en hel organisation, till exempel genom så kallade Ransomware-attacker där attackeraren gör verksamhetens data obrukbar och kräver pengar för att återställa det. Cyberattacker mot företag idag kan handla om att någon anställd klickar på ett så kallat phising-mejl och skapar en digital ingång i företagets inre. Andra kända tillvägagångssätt är att ordersystem tas över, att oönskade varor beställs, att hackare tar över web eller e-post och därigenom den externa kommunikationen, att system stängs ner, och så vidare.

”Säkerheten måste byggas in i hela verksamheten”

Michael Mothander menar att det därför är viktigt att ta ett helhetsperspektiv på säkerhet och att arbeta systematiskt och strukturerat så att säkerhet kommer in tidigt i utvecklingen av verksamhetens digitalisering och verksamhet.

– Säkerhetsarbete behöver inte vara så svårt som många tror. Det viktigaste är att inse att jobbet behöver göras. Och det är ofta inte tekniken som är den största utmaningen utan snarare att se till att det finns en struktur. Säkerheten måste byggas in i hela verksamheten och finnas i processer, rutiner, i organisationen och hanteras av människor, inte bara av datorer.

– Det kan vara lätt att dra i väg med digitaliseringens alla möjligheter och innovationer och bara tänka på hur snabbt man kan nå sina kunder. Men man får inte glömma bort säkerheten, säger Michael Mothander.

Att ta extern hjälp kan vara en avgörande nyckel för att navigera rätt i säkerhetsdjungeln. Om möjligt – bygg in säkerheten redan från början!

– Vi på Telia Cygate har enormt mycket samlad erfarenhet som vi kan paketera ihop och använda för att hjälpa våra kunder. Eftersom vi är en del av Telia så har vi en robust, säker, skalbar infrastruktur som är byggd för att alltid fungera. Vi är en del av totalförsvaret och ligger alltid i framkant när det gäller cybersäkerhet.

Extern länk: Läs mer om cybersäkerhet 

 

 

Mer från Telia Cygate

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Telia Cygate och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera