Di Weekend NYHETER

Första månsteget firas

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

PIONJÄRERNA. Astronauterna Neil Armstrong och Buzz Aldrin blev de första människorna att landa på månen. På bilderna syns Buzz Aldrin fotograferad av Neil Armstrong.

Neil Armstrong

På lördag firas femtioårsdagen av den första månlandningen vid Stockholms gamla observatorium i närvaro av Christer Fuglesang, Sveriges första och hittills enda astronaut. Det är ett jubileum som uppmärksammas stort i medierna, bland annat med smygpremiär på bio av en ny dokumentärfilm om Apollo 11.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Det var den 20 juli 1969 som människan för första gången landade på månen. Den 20:e varje månad i år har Vänföreningen Christer Fuglesang Space Center anordnat publika aktiviteter kring observatoriet, som ett slags nedräkning till den stora dagen.

”När vi satte igång var det väl inte så stort, men vid tredje tillfället, i mars, kom det 1 500 personer. Vi hade 322 personer inne i huset här som vi visade runt. Det kunde vi inte riktigt hantera, ”, säger Christer Persson, projektledare för Rymdåret 2019 och styrelseledamot i vänföreningen när vi träffas i observatoriet som byggdes 1753.

”Det var en jättefin kväll, men det var fullmåne så inga stjärnor syntes för det var alldeles för ljust.”

Till femtioårsfirandet nu på lördag är antalet begränsat till 400 personer genom biljettförsäljning. Närvarande under nedräkningen till klockan 21.17, det klockslag svensk tid som de amerikanska astronauterna Neil Armstrong och Buzz Aldrin landade, är Christer Fuglesang tillsammans med sin fru Lisa Fuglesang, verksam i vänföreningens styrelse.

Längre ned på Drottninggatan, på biografen Skandia, är det på lördagskvällen smygpremiär på den amerikanska dokumentärfilmen ”Apollo 11”, en specialvisning som presenteras av Christer Fuglesang. Även på biografen Capitol på Sankt Eriksgatan anordnas en förhandsvisning av filmen som har biopremiär den 23 augusti.

Som en del av firandet vid observatoriet visas på biografen Grand på Sveavägen två föreställningar av ”Open Space”, en simulerad resa genom rymden.

”Bakom ”Open Space” står Norrköpings visualiseringscenter, som är ledande på att ta rymddata och visualisera dessa så att du kan resa omkring i rymden i princip var som helst”, säger Peder Jonsson, ordförande för vänföreningen Christer Fuglesang Space Center.

Både själva månlandningen och Neil Armstrongs första steg på månen, mitt i natten svensk tid, direktsändes i tv. Det sägs att tre miljarder människor följde händelserna på tv över hela världen. Under lördagskvällen sänder SVT i båda kanalerna dokumentärer och musikföreställningar med anknytning till månen.

Nästa stora steg för mänskligheten

Månlandningen uppmärksammas stort i Di Weekend, den utgåva som kommer på fredag, med ett långt reportage från Cape Canaveral i Florida, USA.

Själva firandet är i Stockholm alltså koncentrerat till observatoriet.

”Det här är svensk astronomis vagga”, säger Peder Jonsson.

Här låg tidigare Observatoriemuseet som stängde 2014. Sedan dess, i fem års tid, har den historiska fastigheten varit stängd för allmänheten.

I april 2018 köpte Stockholms stad, genom skolfastighetsbolaget Sisab, fastigheten av Kungliga Vetenskapsakademien. I augusti förra året hölls en ”smyginvigning” för en planerad öppning vid årsskiftet, men ännu har inget hänt och något datum för när och i vilken form Observatoriemuseet kan återuppstå finns inte. En orsak är att den tillgänglighetsanpassning som är nödvändig står i konflikt med fastighetens kulturminnesmärkning.

Det som trots allt har hänt är att verksamheter med anknytning till astronomi flyttat in och fler är på väg. Stockholms stad planerar att hyra ut lokaler i observatoriet till ideella organisationer med fokus på skola och vetenskap. Vänföreningen Christer Fuglesang Space Center flyttade in i februari och sitter intill Astronomisk ungdom, en snabbväxande förening med närmare 5 000 medlemmar spridda på ett 50-tal lokalföreningar.

Tunga namn bakom nytt gamingcenter

Vänföreningen verkar för att skapa ett rymdcenter med koppling till Sveriges första astronaut, Christer Fuglesang.

”Vi har en enkel devis, att ta ner rymden på jorden. Fler ska förstå vad det handlar om och fler ska kunna använda den kunskap som vi faktiskt genererat. Meningen är att vi ska skapa ett framtida kunskapscenter och få till stånd en gymnasieutbildning, ett rymdgymnasium”, säger Peder Jonsson.”

Det var föreningen som tog initiativ till Rymdåret 2019, där årsdagen av den lyckade månfärden utgör en kulmen. Det är inte det enda som firas, på agendan står också hundraårsjubileet för Internationella Astronomiska Unionen (IAU) och Svenska Astronomiska Sällskapet (SAS).