Di Weekend NYHETER

Företagsprofiler talar ut i sommar

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

”NERVÖS FÖR ATT LÄMNA UT MIG”. Bland årets sommarpratare finns Gunilla von Platen som hörs den 19 juli. Foto: TT

Mattias Ahlm

Olof Stenhammar, Gunilla von Platen och Anders Borg är några av årets sommarpratare i P1, liksom tech-profilerna Niklas Adalberth och Martin Lorentzon. Med på listan finns även mannen som kallats ”Norges Wallenberg”.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

I går släpptes listan över årets Sommarvärd i P1. Bland de 58 namnen finns statsepidemiologen Anders Tegnell, klimataktivisten Greta Thunberg och ÖB Micael Bydén. I samlingen märks även Klarna-grundaren Niklas Adalberth, samt ekonomie doktorn och författaren Kjell A Nordström.

”Jag kommer att berätta om ett maskineri som förvandlar det fulaste vi vet – egoism – till det finaste vi vet – allmännytta, och om hur en liten idé dominerar hela världen: kapitalismen. Jag kommer dessutom att göra det på ett sätt som ingen gjort tidigare”, säger Kjell A Nordström.

De flesta programmen är förinspelade.

”Jag är ändå nervös för att ’lämna ut’ mig till närmare 4 miljoner lyssnare på ett mycket personligt sätt. Vi i näringslivet gör sällan det, men jag tycker att det är viktigt så att man förstår personen bakom en framgång”, säger Gunilla von Platen, grundare av Xzakt Kundrelation och i dag delägare i det globala kundservicebolaget Transcom Worldwide med 27 000 anställda.

Hon är sommarvärd den 19 juli.

”Jag är för spontan för att chansa på direktsändning”, säger Olof Stenhammar, som 1984 startade Optionsmäklarna, världens första elektroniska och privata börs, som 24 år senare såldes till amerikanska Nasdaq för 32 miljarder kronor.

Han lättar inte på förlåten vad gäller musikval men flaggar för att framföra en egen snapsvisa.

Gunilla von Platen: »Jag har en skyldighet att berätta«

Att företagande och entreprenörskap handlar om människor, om uppväxten i Borås och vikten av riktigt bra lärare tänker Spotify-grundaren Martin Lorentzon ta upp i augusti.

”Jag sa länge att affärsidén är 5 procent och genomförandet 95 procent för att lyckas. Jag hade fel. Affärsidén är 3 procent och genomförandet, det vill säga människorna, 97 procent. Förvånansvärt många tycks tro att det är tvärtom”, säger han.

Johan H Andresen har kallats för ”Norges Wallenberg” och leder som femte generationen familjeföretaget och investmentbolaget Ferd, värderat till drygt 30 miljarder kronor.

”Jag blev född med ansvar, eller åtminstone kändes det så. Jag ska prata om att ha och ta ansvar, och spela musik av rebeller”, säger han.

ÖB vill ha en allians med näringslivet

Även forne finansministern Anders Borg är inne på ansvar vad gäller ekonomi och politik med ett undantag:

”Den ganska besvärliga processen att lära sig dansa tango som bröllopsdans. Dominika var med i Let’s dance året innan och vi tog hjälp av Martin Drakenberg och Maria Zimmerman. Vi lade 30 timmar på att öva en dans som tog 30 sekunder att genomföra. Så blir det för amatörer”, säger han till Di.