Di Weekend NYHETER

”Följa John” på börsen

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

FLOCKBETEENDE? I den nya boken ”Börspsykologi” skriver författaren Cristofer Andersson om beteenden vid stora påverkande händelser, till exempel vid börsras.

Richard Drew

Föredrar du välkända jaktmarker där du kan fortsätta att briljera med det du redan behärskar? Eller drivs du av att utvecklas och lära dig nytt? I boken ”Börspsykologi – så blir du en bättre investerare” funderar författaren Cristofer Andersson på varför vi agerar som vi gör på aktiemarknaden, något som är extra knepigt på en coronaskakig börs.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

”Börsen rasar och ’alla’ säljer. Om man frågar en småsparare varför hen säljer, blir svaret ofta: ’kursen går ju ned’. Att sälja bara för att alla andra gör det är inte eget tänk. Det är flockbeteende”, säger han.

Flockbeteende har ett eget kapitel i boken.

”Var det din fria vilja som låg till grund för att du valde att gå kort i H&M enbart för att du såg hur mycket Zalandos aktiekurs blev straffad efter sin vinstvarning?”, frågar Cristofer Andersson retoriskt i boken.

”Ju mindre tid du lägger på att analysera fundamenta och skapa en egen uppfattning, desto mer osäker blir du när marknaden skakar. Mitt starkaste råd är att dokumentera såväl tankar som nyckeltal och estimat.”

Han varnar för att blanda ihop tro med fakta, eller att godta baklängesförklaringar, bortförklaringar som knåpas ihop i efterhand för att rättfärdiga undermåliga siffror.

FAKTA
Cristofer Andersson

Ålder: 34 år.

Familj: Föräldrar och bror.

Bor: Motala.

Gör: Gymnasielärare i svenska och historia parallellt med masterstudier i pedagogik vid Linköping universitet. Även investerarkurser på Folkuniversitetet, egna aktieaffärer och bokskrivande.

Tjänar: ”Som lärare? För lite.”

Avkastning: 77,95 procent, från mars 2014 till december 2019.

Aktuell: Med boken ”Börspsykologi– så blir du en bättre investerare”, Pug Förlag.

VISA MER

”Hjärnan vill i det längsta undvika energikrävande konflikter. En metod för att spara på energi är att finna snabba lösningar. Som ägare tror du att bolaget kommer att gå bra eftersom det gynnar dig som aktieägare. Med det som underlag börjar du leta efter fakta som stödjer din tes. Det gör att du får en snäv, kanske helt felaktig, bild av hur det ser ut i bolaget egentligen.”

Tankar tappar kraft när de uttalas eller skrivs ned, betonar Cristofer Andersson.

”Det är först när du antecknar tankarna som du kan dissekera, observera och värdera dem. När tankar som ’måste’ eller ’misslyckande’ tillåts härja fritt har de enorm makt. Vems måste? Måste du sälja? Måste du titta på kurserna, eller jämföra dig med alla andra? Svaret är nej.”

Måste man läsa din bok?

”Nej. Läs den för att du tror att den kan hjälpa dig att bli en bättre investerare. I takt med tiden och dina anteckningar kommer du att se vad du verkligen vill med dina investeringar.”

Cristofer Andersson är varken psykolog eller forskare. Däremot ”nördigt” intresserad av psykologi och beteendeekonomi sedan tonåren, när en knäskada och personlig kris tvingade honom att lägga drömmen som elitfotbollsspelare på hyllan.

Boken har källförteckning och Cristofer Andersson är utbildad gymnasielärare i svenska och historia. Han jobbar som lärare i Motala parallellt med masterstudier i pedagogik i Linköping om dagarna, och köper aktier för halva lärarlönen om kvällarna.

”Jag började så smått 2010, men är ingen daytrader. Jag köper för att behålla. Tanken är ett passivt kassaflöde via utdelningarna, som finansierar nya köp.”

Portföljen består av 35–40 bolag, varav 60 procent är svenska och resten utländska, främst Kanada, Europa och USA, däribland läkemedelsbolaget Abbvie och IBM.

Bland de svenska bolagen finns en rad investmentbolag som Investor, Industrivärden, Lundbergföretagen, Öresund, Bure och Svolder.

”Wallenberg och Lundberg är bättre på det här än jag, tänker jag.”

Hittills har affärerna slagit index. Avkastningen har från mars 2014 till december 2019 ökat med 78 procent. Gymnasieläraren slår därmed både OMXS30-listans uppgång på 35 procent och Dow Jones drygt 74 procent under samma period.

Varför inte Asien?

”Bolagen där är inte tillräckligt transparenta för att direktäga aktier.”

”Börspsykologi”  är Cristofer Anderssons andra bok. Hans första bok är från 2016, "Marius – Roms tredje grundare", en historisk spänningsroman som den första av fyra delar.

”’Misslyckas’ är ett dynamiskt ord medan ‘misslyckande’ är ett statiskt. Att inte se misslyckanden som lärdomar är signumet för ett statiskt mindset. Du har alltid ett val. Antingen ligger du kvar, grämer dig och tycker synd om dig själv, eller så ser du möjligheten till lärdom och framsteg.”