Hoppa till innehållet

Flyttar in i New York

Fotografiska expanderar utomlands. Nästa år öppnar ett Fotografiska i New York och året därpå exporteras konceptet till London.
Inför den internationella expansionen har Fotografiska fått en ny, stor utländsk aktieägare.

NEW YORK OCH LONDON. Bröderna Jan och Per Broman, grundare av Fotografiska, ska expandera till två världsmetropoler. Här står de i de nya lokalerna i New York.
NEW YORK OCH LONDON. Bröderna Jan och Per Broman, grundare av Fotografiska, ska expandera till två världsmetropoler. Här står de i de nya lokalerna i New York.Foto: Foto: Thomas Nilsson

Första gången bröderna Jan och Per Broman, grundare av Fotografiska, talade om att öppna utomlands var i en intervju i Di Weekend 2013. Det skulle visa sig vara en besvärligare och betydligt mer långdragen process än de tänkte sig. Först 2018, fem år efter intervjun, öppnar det första Fotografiska på Park Avenue South i New York.

”Vi trodde det skulle gå snabbare, det kan vi ju säga. Det är ett himla pussel att få ihop allting, men nu är vi på rätt ställe och har rätt folk med oss, så det är riktigt spännande”, säger Per Broman, vd för Fotografiska Stockholm.

Han äldre bror Jan Broman är vd för Fotografiska International, som svarar för utlandsetableringarna.

Dessa sker enligt traditionell franchisemodell.

Fotografiska New York öppnar om precis ett år, i september 2018, och ska ligga i en gammal fastighet från 1894 med ett mycket centralt läge på Park Avenue vid 22:a gatan. Fastigheten är sex våningar hög, varav tre kommer att vara utställningslokaler. Fotografiska disponerar hela huset, som är mellan 3 500 och 4 000 kvadratmeter stor. Det är något mindre än det gamla tullhuset på Stadsgårdskajen i Stockholm som är 6 500 kvadratmeter stort, inklusive restaurang, butik och andra ytor som inte används för utställningar.

”Vi har haft flera intressanta lokaler på gång, men det har alltid hakat upp sig på något. Vi hade en fantastisk lokal vid High Line men när de började gräva där visade det sig att marken var förorenad”, säger Jan Broman.

Fotografiska kommer att lanseras under sitt svenska namn och ha samma logotype och profil som i Sverige.

”Vi hoppas och tror att det ska fungera”, säger Per Broman.

Något motsvarande till Fotografiska finns inte i världsstaden New York. Man kommer närmast att tänka på ICP, The International Center of Photography, som kallar sig världens ledande institution dedikerat till fotografi.

”Vi ser väl inte ICP som vår konkurrent direkt. Det de är bra på är kursverksamhet och att förvalta det dokumentära, som fotografen Robert Capas arkiv. Det är väl snarare Moma, Guggenheim och Metropolitan som är våra konkurrenter”, säger Jan Broman.

På Fotografiska i Stockholm betalar cirka 530 000 besökare entré varje år.

I New York räknar man med en publik på cirka 700 000 personer och i London 600 000.

”Jag tror att både New York och London har kapacitet för över en miljon besökare, men det finns ingen anledning att göra budget utifrån det. Det blir helt galet. Vår första budget här i Stockholm låg på 370 000 på årsbasis”, säger Jan Broman.

Fotografiska i London beräknas öppna under första kvartalet 2019 och blir med 9 000 kvadratmeter, det största av de tre. Det ska ligga i stadsdelen Whitechapel i en befintlig fastighet som genomgår en omfattande ombyggnad.

”Det är en annan typ av fastighet än den i New York, som är mer lik vår fastighet här i Stockholm. I London bygger vi neråt, under jord. Alla utställningslokaler kommer att vara under marknivå, men vi är inte beroende av ljus. Tvärtom skärmar vi ju av ljus för att kunna sätta vårat eget”, säger Per Broman.

Inför utlandssatsningen har Fotografiska fått en ny storägare, tysken Joram Roth (ibland stavat Yoram Roth), bosatt i Berlin. Han är verksam i fastighetsbranschen och som konstfotograf.

”Han kan fotovärlden väldigt, väldigt bra”, säger Per Broman.

Joram Roth har köpt ut finansmannen Sven Hagströmer och Antonia Ax:son Johnson, och är nu största enskilda aktieägare i Fotografiska Holding med 45 procent av aktierna. Bröderna Boman har tillsammans 34 procent.

Fotografiska Holding äger i sin tur 100 procent av aktierna i Fotografiska Stockholm och Fotografiska International.

Joram Roth är dessutom den största investeraren i Fotografiska New York. Vilka de övriga ägarna i New York och London är vill bröderna Broman inte uppge.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera