Di Weekend NYHETER

»Flöjten har blivit min röst«

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

VINNARE. ”Det här är en dröm som har blivit sann, att kunna vara en solist. Det trodde jag aldrig skulle vara möjligt”, säger Laura Michelin. 

Arne Hyckenberg

Laura Michelin är årets vinnare av Sveriges största pris för unga, klassiska musiker. Talanger från hela landet tävlar om Solistpriset som innebär en gyllene väg till en framtid som professionell musiker. ”Det är ett lyft i karriären på en sekund”, säger vinnaren. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

100 000 kronor in på kontot, en rad prestigefulla framträdanden och flera sändningar i Sveriges Radio. Det är några saker som väntar den 23-åriga vinnaren av årets Solistpris. 

”Det här är verkligen en dröm som har blivit sann, att kunna vara en solist. Det trodde jag aldrig skulle vara möjligt. Särskilt inte med mitt instrument”, säger Laura Michelin. 

Laura Michelin är den första tvärflöjtisten att ta emot priset och hon hoppas att vinsten ska leda till att blåsmusiken får sig ett uppsving. De vanligaste soloinstrumenten är cello, piano och fiol. 

”Ibland är det nästan upprörande hur få blåssolister det förekommer. Därför känns det kul att visa att flöjt är ett värdigt soloinstrument”, säger Laura Michelin.

Utav hundratals sökande tar sig endast tre vidare till Solistprisets finalplatser. Årets final med Sveriges Radios Symfoniorkester avgjordes i en näst intill fullsatt Berwaldhallen och direktsändes i P2 Sveriges Radio. Laura Michelin tävlade mot Pontus Carron på piano från Ekerö och Kristina Winiarski på cello från Stockholm. 

FAKTA
Solistpriset

Består av: En prissumma på 100 000 kronor, en turné arrangerad av Musik i Syd, framträdanden som solist med Göteborgs symfoniker kommande säsong, en solokonsert med Malmö Symfoniorkester, en solistturné med Norrbottens kammarorkester och en solistturné med Musica Vitae samt en rad inspelningar och sändningar med Sveriges Radio P2.

Delas ut: Vartannat år av Kungliga Musikaliska Akademien. Tävlingen är nationell, står öppen för sångare och instrumentalister inom konstmusikområdet och genomförs i samarbete med bland andra Sveriges Radio och Berwaldhallen.

VISA MER
FAKTA
Laura Michelin

Ålder: 23.

Bor: I München där hon går sitt sista år på masterprogrammet vid Hochschule für Musik und Theater.

Familj: Mamma, pappa och två småbröder.

Bakgrund: Uppvuxen i Norrköping där hon började spela tvärflöjt sex år gammal och gick musiklinjen på gymnasiet. Efter det flyttade Laura Michelin till Stockholm där hon studerade i fyra år vid Kungliga Musikhögskolan.

Fritid: Gillar att vara utomhus, springer, läser, lagar mat och umgås med kompisar.

VISA MER

I finalen framför var och en ett stycke som de valt själva inför en jury. Laura Michelin spelade Carl Nielsens flöjtkonsert. I juryns motivering till Laura Michelins vinst går att läsa: 

”Vi har fått uppleva en makalös kombination av briljant teknik, stor utstrålning och smittande spelglädje.”

Laura Michelin säger att den värsta nervositeten inträffade på eftermiddagen. Under själva framförandet tänkte hon inte så mycket på tävlingen och att det sändes i radio utan fokuserade på publiken där både familj och vänner satt. 

”I början när jag spelade kände jag mig lite skakig, men sen blev det roligare och roligare”, säger Laura Michelin. 

En solist är en person som framför ett musikaliskt solo. Man står ofta framför en orkester och framför en tydligt urskiljbar stämma. 

Medieprofilen Joachim Berner talar ut

”Det är en väldigt exklusiv sak att vara en solist. Det är bara de allra bästa som lyckas leva på det”, säger Laura Michelin. 

Vinnaren var sex år gammal när hon började spela tvärflöjt. Först provade Laura Michelin fiol, sin pappas instrument, men under de lektionerna kände hon sig illa till mods. Laura Michelins musikfamilj har aldrig pressat henne till en musikalisk karriär, men att spela någonting var närmast en självklarhet. Hennes föräldrar kände en bra flöjtlärare i Norrköping och till slut föll valet på ett blåsinstrument. 

”Flöjten har blivit min röst, men det är musiken jag brinner för”, säger Laura Michelin.

Det är inte lätt att ta sig fram som klassisk musiker. Laura Michelin framhäver att Solistpriset innebär en skön trygghet och en garanti för att hon kommer ha jobb framöver.  

”Det pluggar fler flöjtister på Musikhögskolan i Sverige än vad det finns platser i orkestrarna.” 

Frilansbranschen är livsnödvändig för att folk ska kunna jobba överhuvudtaget. Alla kommer inte få fasta jobb, det finns inte så många”, säger Laura Michelin.

Har du någonsin tvivlat på flöjtkarriären?

”Många gånger, hela tiden.”

Skolans nya bas sjunger ut

Laura Michelin berättar hur motivationen kan tryta när hon måste stå flera timmar ensam i ett rum och öva. Hennes tips till barn och unga som funderar på att börja spela instrument är att göra det tillsammans med andra. Det är viktigt att komma in i ett sammanhang och dela lärandet med någon. Annars kan tragglandet bli för tråkigt och leda till att man ger upp. 

”Vissa dagar känns det meningslöst, men när jag spelar tillsammans med eller inför folk känns det betydelsefullt.”

De kommande två åren är det många som kommer få både spela med och se Laura Michelin uppträda. Kommande säsong framträder hon som solist med Göteborgs symfoniker och Malmö symfoniorkester samt turnerar med Musik i syd, Norrbottens kammarorkester och Musica Vitae. För de som trivs bäst i hemmet går hennes flöjtande att höra i Sveriges Radio P2.

”Jag lever i min drömframtid just nu”, säger Laura Michelin.