Di Weekend NYHETER

»Finansbranschens Beyoncé« vill fylla Globen

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

FÖRELÄSER. ”Det är många som vill höra mer om sparande”, säger Andra Farhad, grundare av Börshajen.

Amanda Lindgren

Förra året fyllde hon Hovet. Nu tar Börshajengrundaren Andra Farhad nästa steg för att bli ”finansbranschens Beyoncé”. I höst åker hon på turné – med final i Globen – för sitt utbildningsevenemang om sparande och hur man blir rik. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Efter att ha tjänat sin första miljon som 21-åring har Andra Farhad gjort det till sin livsuppgift att lära ut finansiellt sparande till alla som ännu inte hittat till finansmarknaden. Genom sitt företag Börshajen arrangerar hon utbildningar, håller föreläsningar och arrangerar finansevent. 

I fjol hölls det första på Hovet i Stockholm. Nu avslöjar Andra Farhad att årets stora evenemang kommer att hållas på Globens scen, något hon drömt om sedan hon såg världsartisten Beyoncé uppträda där för sex år sedan. 

”Jag och min kompis hade köat hela dagen för att vi ville stå så långt fram att vi kunde känna Beyoncés svettdroppar landa på oss. I ögonblicket hon kom upp på scen vände jag mig om och såg ut över publiken. Det var magiskt att se alla människor som skrattade, grät, tusentals kamerablixtar och jag kände att en dag vill jag också fylla en arena.” 

Fjolårets evenemang blev en publiksuccé, med drygt 7 750 besökare. Vad berodde det på? 

”När vi först hyrde Hovet var det många som frågade: ”Är du galen?”. Vi fick jobba hårt, men eftersom vi vågar göra saker annorlunda i den annars väldigt traditionella finansbranschen blev det lyckat.”

Vad gjorde ni då?

”Vi arrangerade en rockshow med fokus på ekonomi och hade eldshow, breakdancers och fantastiska talare. Man måste skapa ett roligt forum för att folk ska vilja lyssna på sådant de tror är tråkigt.” 

Vilka gäster som kommer att delta i år är än så länge hemligt, men Andra Farhad berättar att det är alltifrån tunga näringslivsprofiler till inspirerande personer som hittat sin egen väg in i finansbranschen. 

Under hösten kommer hon dessutom att åka på turné och hålla liknande evenemang i Göteborg och Malmö. 

”Tack vare våra snälla sponsorer, som också brinner för att demokratisera kunskapen kring sparande, kommer det att vara gratis för besökarna att delta.” 

Det ryms 14 000 personer på Globen – mer än dubbelt så många som på Hovet. Vad är din plan för att fylla arenan?

”Det är en utmaning, men utan att vara för kaxig, så ser förutsättningarna rätt bra ut. I en tid då vi pratar mycket om att ta lån och konsumera är det många som vill höra mer om sparande också. Jag kommer att vara så nervös, men förra året kände jag mig faktiskt som finansbranschens Beyoncé och när jag står där i höst hoppas jag att det kan inspirera fler till att ingenting är omöjligt. Oavsett om man vill fylla en arena eller starta aktiesparande.”