Di Weekend NYHETER

Filmjätte tvingar hobbit-hotell att slå igen dörren

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

MÅSTE ÄNDRA OM. Förutom att byta namn på det lilla hotellet måste också den runda dörren målas om, efter påtryckningar från Warner Brothers.

Det började som ett kul projekt för att skapa en bostad åt döttrarna, men blev så efterfrågat att det öppnade som bed and breakfast. Nu tvingas det lilla hotellet Hobbit Stockholm stänga, efter påtryckningar från filmjätten Warner Bros.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

På taket växer mossa. Dörren är en stor cirkel. Det är svårt att tro att familjen Sandells bed and breakfast är ett Attefallshus, byggt på deras tomt i ett villaområde i Nacka. Huset – som är inspirerat av hobernas, i folkmun hobbitarnas, hus i Sagan om ringen – har lockat fans från hela världen. Men nu är det slut med det. Nu kräver filmbolaget Warner Bros att allt som kan associeras till Sagan om ringens värld ska bort.

”De kontaktade mig i somras och skrev att vårt bed and breakfast gjorde varumärkesintrång på Sagan om ringen och att de skulle driva frågan juridiskt om vi inte kunde lösa det själva. När de förstod att det inte var ett företag utan en person som drev hotellet mjuknade de lite”, säger Fredrik Sandell, pappa i familjen.

För att få fortsätta bedriva verksamheten ska ytterdörren målas om. Inne i huset måste kartan över Midgård, replikan av själva ringen och ett kontrakt som hoben Bilbo skriver på i filmen bort. Rekvisita som köpts in i Warner Bros egna butik.

”Tyvärr har de ingen representant i Sverige som jobbar med de här frågorna. Då hade de kunnat komma hit och se att vi inte är en konkurrent till dem, utan snarare att vi bygger på deras varumärke”, säger Fredrik Sandell.

Kunde du ana att det här skulle ske?

”Jag hade ganska tidigt en tanke att det skulle kunna hända. Sen försvann den i och med att det här är en så liten verksamhet. Vem skulle bry sig?”.

Från början var tanken att huset skulle byggas som bostad åt Fredrik Sandells döttrar. För att bygget skulle bli mer diskret väcktes idén om att gräva ned det i marken. Därifrån var steget till ett hobbithus nära. När Fredrik Sandell insåg att det fanns en stor efterfrågan på att övernatta i hobbithuset öppnade familjen ett bed and breakfast.

Totalt har de lagt ned 700 000 kronor på huset.

Exklusivt boende: Passion för gamla möbler Vad händer nu?

”Nu måste vi stänga ned vår hemsida och Facebook-sida eftersom vi inte får behålla namnet Hobbit Stockholm. Det är nästan jobbigast, eftersom vi kommer tappa alla följare. Vi har fram till april på oss att ta bort och göra om allt”.

Det nya namnet blir Round door bed and breakfast. Fredrik Sandell är övertygad om att det kommer bli tufft att få i gång verksamheten igen när Sagan om ringen-temat tas bort, men han hoppas på att folk vill komma dit ändå.

Vill göra vinnande vin Hur känns det?

”I början var det jättejobbigt. Sen hittade jag en filosofi som var skön: så fort det kom ett mail från dem så svarade jag på en gång. Det kan jag rekommendera alla som är i liknande situationer”.