Di Weekend NYHETER

Filmare drar åt tumskruvarna på riskkapitalet

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

BESÖK I CHILE. Dokumentärfilmen ”Push” av Fredrik Gerttten följer Leilani Farha (till höger), som är FN:s rapportör i frågor som rör rätten till bostad.

Intresset för fastigheter som investeringar har blivit ett globalt problem, där fattiga tvingas ut ur städerna med hjälp av chockhöjda hyror, och hela stadsdelar ligger öde. Dokumentärfilmaren Fredrik Gertten tar sig an ännu en social orättvisa i nya filmen ”Push”.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

”Skurkarna är de som har för mycket pengar och placerar dem där fattiga människor har råd att bo”, säger Fredrik Gertten.

Efter sina uppmärksammade filmer ”Bananas!” och ”Bikes vs Cars” är han tillbaka med filmen ”Push”. Titeln syftar till hur låginkomsttagare känner sig undanträngda från stadsdelar där de ofta levt hela sitt liv och som ansetts som lågstatusområden. När riskkapitalbolag plötsligt köper upp hyreshusen och höjer hyran med 50 procent efter en enklare – och ofta onödig – renovering har de flesta inte råd att bo kvar.

Alternativt görs inget nödvändigt underhåll av lägenheterna, för att pressa hyresgästerna att flytta från bostäder med läckor och trasiga fönster så att en renovering och hyreshöjning kan genomföras.

En hyresgäst i en ruffig tvårumslägenhet i Harlem, New York, lägger redan 90 procent av sin lön på hyran, motsvarande 26 000 kronor, men har fått veta att hyran ska höjas med ytterligare 9 000 kronor i månaden.

Det handlar inte om gentrifiering, ett begrepp som blivit populärt på senare år för att beskriva hur områden som till exempel Södermalm i Stockholm går från ruffigt till hippt.

FAKTA
Fredrik Gertten

Ålder: 63 år.

Bor: I Malmö.

Gör: Dokumentärfilmare och producent. Driver produktionsbolaget WG Film.

Bakgrund: Journalist och utrikeskorrespondent. Har gjort flera filmer om hemstaden Malmö, bland annat ”Blådårar”, ”Bye bye Malmö”, ”Den unge Zlatan” och ”Mordet på en tidning”. Har på senare år inriktat sig på att granska globala orättvisor, bland annat i filmen ”Bananas!” och ”Bikes vs cars”.

Aktuell med: Dokumentärfilmen ”Push” har Sverigepremiär den 6 september.

VISA MER

”Det här är något mycket djupare och aggressivare. Man kan kalla det ”land grabbing” i stället, för det är precis samma krafter som går in och hugger för sig i Afrika och Latinamerika. Det handlar om bostäder som investeringsobjekt och för de här nya fastighetsägarna är det inte hyresgästen som är kunden, utan investerarna”, säger Fredrik Gertten.

I filmen, som har Sverigepremiär 6 september, följer han den kanadensiska juristen Leilani Farha under två år. Hon rapporterar till FN om hur det står till med människors rätt till bostad, som står inskriven i FN:s stadgar. Under besök i Toronto, Berlin, Valparaiso, Barcelona, London, New York och många andra städer möter hon hyresgäster, politiker och experter, och målar en bild av en global kris. Och pekar ut en syndabock: riskkapitalbolaget Blackstone.

»Kreativa kockar gör Stockholm stekhett«

”De köpte sina första fastigheter 2011. I dag är de världens största fastighetsägare. Cash flow är inget problem, de tankar in enorma pengar och det gör att de kan agera snabbare än någon fastighetsägare kunnat göra tidigare i historien”, säger Fredrik Gertten.

I Sverige finns Blackstone sedan 2014, idag genom bolaget Hembla där man är majoritetsägare, och har redan blivit den största privata ägaren av fastigheter i förorter som Husby och Botkyrka.

”I Malmö har vi Victoria Park som jobbar på ungefär samma sätt. Ett antal miljardärer har gått in och tjänat miljarder. Man kan fråga sig vad de har gjort för svensk förort, men en bra affär var det såklart”, säger Fredrik Gertten.

Han hoppas att trycket på politikerna blir större efter filmens premiär.

”I Sverige har det här inte riktigt varit på agendan och min egen tolkning är att det beror på att det här händer med full kraft ute i förorterna och bland unga människor, där svenska medier och politiker är som sämst förankrade.”

Bländande från litterärt New York

Globalt finns dock en FN-stödd motståndsrörelse, The Shift, ledd av Leilani Farha. Städer som Berlin, Barcelona, New York och Seoul har genom den lokala styrningen anslutit sig till The Shift. I Berlin har kommunen till exempel börjat köpa upp mark och fastigheter för att förhindra ytterligare exploatering av stadsdelar som Kreuzberg, och lagstiftat om ett fem år långt stopp för höjda hyror. Även Malmö har anslutit sig till The Shift.

”Många politiker sätter det här lika högt på agendan som klimatkrisen. Bostadskrisen är till exempel en del av orsaken till protesterna i Hongkong. Folk flippar till slut”, säger Fredrik Gertten.