Hoppa till innehållet

Favorit utsedd till Årets kock

Det blev favoritseger i Årets kock 2017. Johan Backeus från matstudion Aveqia i Stockholm vann efter att två gånger tidigare ha tagit silver.
”Hade det blivit en silvermedalj till hade jag ramlat ihop”, sa en överlycklig vinnare.

Kocken Johan Backeus, Aveqia, jublar efter segern i finalen i Årets kock-tävlingen i Malmö Arena på torsdagen.
Kocken Johan Backeus, Aveqia, jublar efter segern i finalen i Årets kock-tävlingen i Malmö Arena på torsdagen.Foto: Emil Langvad / TT

Det lönar sig att vara idog. Daniel Räms på restaurang Lilla Ego vann i sin fjärde final. Nu var han en av de tidigare vinnare av Årets kock som hissade och gratulerade Johan Backeus, som också vann i sin fjärde final.

Första gången han skickade in ett tävlingsbidrag var 2012. Då nådde Johan Backeus semifinal. 2015 gick han inte ens vidare till semi, men förra året blev det silver och i år blev det äntligen guld.

”Jag skulle ha ställt upp igen om jag inte hade vunnit. Man kan ju inte ge upp”, säger en lätt omtulad vinnare.

Varför just han vann kunde inte Johan Backeus svara på i tumultet efter prisceremonin.

”Jag hade en bra dag. Det var vad som behövdes.”

”Jämfört med tidigare finaler har jag förenklat maträtterna en del. Det gjorde att jag hade mer tid.”

Johan Backeus är en riktig tävlingskock och på frågan om han kommer att ställa upp i fler kocktävlingar blev svaret:
”Det finns väl bara en tävling.”

Den nykorade svenska mästaren i professfionell matlagning syftade förstås på Bocuse d’Or, som populärt kallas kock- VM. När det kan bli aktuellt kunde han dock inte säga. För Årets kock väntar ett intesivt år med många uppdrag och stor exponering i media.

Juryns motivering lyder:
”Vinnaren har lyckats exceptionellt bra att skapa väl utvecklade rätter med balanserade smaker, god finnish och prov på tekniskt kunnande. Rätterna ger en god eftersmak som dröjer sig kvar länge i munnen.”

Det var första gången som finalen i Årets Kock avgjordes i Malmö. Tidigare har finalen hållits i Stockholm och, inte lika ofta, i Göteborg.

Tävlingen hölls i Malmö Arena där de åtta finalisterna gjorde upp inför välfyllda läktare.

Årets kock är Sveriges största och viktigaste evenemang för restaurangbranschen. Alla välkända kockar ställer upp mangrant i juryn, även sådana som annars inte syns så ofta i publika sammanhang.

”De ser hur viktigt det här är för branschen. I dag har vi till exempel tre ministrar på plats”, säger Hanna Halpern vd för Årets kock och Restaurangakademien.

En av dem var näringsminister Mikael Damberg som delade ut silvermedaljen till Sebastian Thureson på Lilla Ego i Stockholm. Bronset vanns av Magnus Persson på Restaurang Hillenberg i Stockholm.
I hedersjuryn ingick Prins Carl Philip som också delade ut guldmedaljen till Johan Backeus.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera