Däremellan, på andra plats, placerar sig Daniel Berlin Krog i Skåne-Tranås, som liksom Magnus Nilssons Fäviken (etta första gången 2015) har två stjärnor i franska Guide Michelin. Det betyder att fyra av de tio bästa restaurangerna i Sverige, däribland de två bästa, ligger på landsorten. Till topp tio, som kallas Global Mästarklass, hör nämligen också PM & Vänner i Växjö och Krakas Krog på Gotland.
I den yppersta toppen är det små marginaler som skiljer restaurangerna åt. White Guide rankar Sveriges bästa restauranger i först hand efter matpoäng (max 40) och i andra hand efter totalpoäng (max 100).
Fäviken Magasinet, som också ligger överst i Di Weekends kroglista, har 39 matpoäng och totalt 97. Björn Frantzéns självbetitlade Frantzén har 38 matpoäng, men 98 poäng totalt och kan som helhet anses vara bäst. Detta speglas också i de priser som delades ut på en gala på Malmö Opera under måndagseftermiddagen. Fäviken vann priset ”Årets bästa gastronomi” medan Frantzén kammade hem både ”Årets serviceupplevelse” och ”Årets restaurangkultur”.
Nykomlingen Etoile i Stockholm, som Di Weekend tidigt uppmärksammade, utsågs till ”Årets stjärnskott” och gick rakt in på Mästarklasslistan på plats 25.
”Årets värt en resa” gick till Skoogs Krog- och Logi i Funäsdalen medan ”Årets hjärtekrog” blev Hemmagastronomi i Luleå. Det nyinstiftade priset ”Årets dolda pärla” gick till Taxinge Krog i Nykvarn.
Det är alltså god representation av landsortskrogar i årets guide, där också Köket Falkenberg, Lilla Bjers på Gotland och Boo Natur i Hjortkvarn är nykomlingar på Mästarklasslistan.
Det är även Mathias Dahlgrens Rutabaga i Grand Hôtel i Stockholm, som nyligen också fick höjt betyg i Di Weekend.
Därtill kan noteras att Restaurang & Vinbar 28+ i Göteborg gör comeback på Mästarklasslistan. Det är den restaurang i Norden som haft en stjärna i Guide Michelin längst av alla, i 29 år, sedan 1991. White Guide, som funnits i 15 år, har vanligtvis inte rankat 28+ lika högt.
Årets enda nya svenska stjärna i Guide Michelin var den som gick till Gastrologik i Stockholm som därmed har två. I White Guide ligger krogen på en oförändrad fjärdeplats med samma matpoäng som året innan.
De personliga utmärkelserna gick till kocken Frida Nilsson på MJ’s i Malmö, som utsågs till ”Årets rising star”, och till krögaren PG Nilsson på Svenska Brasserier i Stockholm, som fick ta emot priset ”Årets hyllning av en långtida betydelsefull gastronomisk gärning”.