Di Weekend NYHETER

Europa får dubbelt så stor Pridefestival

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

AVSKEDSSHOW. Alcazar står för årets Pridelåt och kommer även köra sin sista konsert som ett avsked till hbtq-publiken.

I sommar kommer Europride till Sverige. Stockholm och Göteborg delar för första gången på värdskapet för den internationella hbtq-festivalen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Stockholm Pride och West Pride tar i år på sig en större kostym än vanligt och gör ett delvis gemensamt arrangemang genom Europride.

Med temat och underrubriken ”Two cities, one country – for a united Europe, open to the world” är det första gången någonsin som två städer delar på arrangörskapet. Men Stockholm har stått värd för Europride två gånger tidigare, 1998 och 2008.

”Det blir mer internationellt fokus jämfört med en vanlig Pridefestival. Folk från hela Europa kommer hit för att uppleva Stockholm och Göteborg, och många av programpunkterna är på engelska. Bland annat är det konferenser om mänskliga rättigheter i båda städerna, och andra europeiska festivaler kommer hit för att utbyta idéer och tankar”, säger Alf Kjeller, projektledare för Europride 2018.

Europride hoppar varje år mellan olika städer, som ansöker om arrangemanget hos European Pride Organisers Association, Epoa. Förra året stod Madrid värd, nästa år är det Wien och därefter Thessaloniki.

Europride 2018 pågår i två olika perioder. Först ut är Stockholm Pride den 27 juli till den 5 augusti, därefter är det paus tills West Pride drar i gång den 14 till den 19 augusti.

FAKTA
Europride datum och höjdpunkter

Stockholm

Europride 2018 Stockholm, den 27 juli till den 5 augusti.

Kulturhuset Stadsteatern blir Europride House och arrangerar under perioden 30 juli till 3 augusti seminarier, konserter, debatter och utställningar, bland annat en partiledardebatt.

Europrideparken håller öppet på Östermalms IP den 1 till den 5 augusti.

Prideparaden går den 4 augusti.

Göteborg

Europride 2018 Göteborg, den 14 till den 19 augusti.

Debatter, seminarier och workshops hålls i Europride House runt Götaplatsen under hela festivalperioden.

Europrideparken har öppet på Kungstorget under hela festivalperioden.

Prideparaden går 18 augusti.

VISA MER

Även om Stockholm Pride och West Pride står som värdar tillsammans skiljer sig de två organisationerna åt. West Pride finansieras i högre grad av kommunala medel, är helt gratis för besökare och har en del anställd personal. Stockholm Pride finansieras av sponsorer och biljettförsäljning och bygger nästan helt på volontärt arbete.

Stockholm Pride omsätter runt 13 miljoner kronor. Uppåt 50 000 personer beräknas delta i paraden genom Stockholm och ungefär en halv miljon ytterligare brukar vara åskådare längs kortegevägen.

Festivalgeneralens bästa tid är nu

”Enligt en undersökning från 2014 omsätter Stockholm Pride motsvarande 220 heltidsanställda för besöksnäringen, så det är en rejäl turistmagnet”, säger Alf Kjeller.

Ett normalt år omsätter West Pride cirka 3 miljoner kronor och i år beräknas det komma 200 000 besök. Festivalen arrangeras samtidigt som Kulturkalaset i Göteborg och det är också därför Europride gör ett uppehåll på åtta dagar.

”För att rigga en så stor festival som Kulturkalaset måste man spärra av stan och då hade Europride i Göteborg fått äga rum på en byggarbetsplats för Kulturkalaset”, säger Alf Kjeller.

Vad ser du mest fram emot?

”I Stockholm blir det schlagerkvällen på torsdagen och Alcazars konsert på lördagen. De ska lägga ned så det blir en specialkonsert som ett avsked till hbtq-publiken. I Göteborg tror jag Culture Clubs konsert blir en höjdare och även Bananaramas konsert på Liseberg. Sedan är det ju massor som händer på stan, museer och företag som ordnar saker i samband med Europride.”

Hur kommer det att märkas att det är val i september?

”Det kommer bland annat att vara partiledardebatt i Europride House, som arrangeras av RFSL, och frågor kopplade till hbtq och mänskliga rättigheter kommer säkert att diskuteras hos alla politiska partiers hbtq-avdelningar (Öppna moderater, HBT-socialdemokrater, HBT Liberalerna med flera) mer än ett vanligt år. Och vi kommer säkert se fler partiledare än vanligt i paraderna.”

Sommar är musik – ingen vill tala om festivaldöd Är det en slump att Europride kommer till Sverige med tio års mellanrum: 1998, 2008 och 2018?

”Jag tror att man passade på att söka för att det skulle vara roligt. Men jag tror inte man kan förvänta sig att det blir 2028 för det är många festivaler som står på tur. Och att arrangera Europride tar mycket mer energi än en vanlig Pride.”

Vad är skillnaden?

”Vi har större tryck utifrån. Det blir naturligt så eftersom man gör Europride för att få ett större fokus på frågorna. Då är det fler som engagerar sig och vill vara med och det i sig kräver mer resurser.”

Redan 2021 är det dock dags för ett ännu större Pride-evenemang i Sverige. Då delar Köpenhamn och Malmö på värdskapet för internationella World Pride. Det blir den sjunde internationella Pridefestivalen som arrangeras och namnet licensieras av organisationen Inter Pride.