Di Weekend NYHETER

Etta på att syna nollor

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

PRISAS. Den brittiska journalisten Carole Cadwalladr tilldelas årets Stieg Larsson-pris, som varje år delas ut till någon som verkar i Millieniumförfattarerns anda.

Amanda Lindgren

Maktmissbruk, hackers och kvinnohat – historien bakom årets Stieg Larsson-pristagare är som hämtad ur en Millenniumroman. ”Demokrati existerar inte längre”, säger den brittiska journalisten Carole Cadwalladr. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Stieg Larssons pris utges varje år sedan 2009 till någon som verkar i den världskände Millenniumförfattaren och journalistens anda. Detta genom att bland annat motverka rasism och framhäva demokrati. 

”Jag har insett att de här priserna som jag vunnit är som vapen. De blir som en rustning som ger både mig och min story trovärdighet”, säger årets vinnare Carole Cadwalladr när Di träffar henne under hennes Stockholmsbesök. 

Banan för årets pristagare börjar dock långt ifrån Larssons författarskap och aktivismjournalistik.

Carole Cadwalladr är en erfaren och mångfacetterad reporter på brittiska The Guardians söndagstidning The Observer. Hon inledde sin journalistiska gärning som feature-reporter. Efter många års författande av reseguider, intervjureportage och krönikor började hon skriva om techföretag, då hon upplevde att rapportering av dem ofta var nischad och svårbegriplig för gemene man. Den självpåtagna folkbildarrollen inom tech kom att förändra hennes liv.

”Det var precis efter att det stod klart att Trump skulle bli president. I Storbritannien hade vi haft brexit och det kändes som att världen tog en bisarr vändning. Jag hade tidigare skrivit om hur den moderna teknologin påverkar politik och demokrati, och min redaktör ville att jag skulle ta ett nytt grepp på det, men jag hade ingen vinkel.”

FAKTA
Carole Cadwalladr

Ålder: 49 år.

Bor: London.

Familj: ”Jag är singel, det har varit något som mina kritiker har använt som vapen mot mig.”

Drömjobb som barn: Författare.

VISA MER
FAKTA
Tidigare pristagare

2017: Claudia Dantschke, demokratiaktivist, Tyskland.

2016: Jac Sm Kee, forskare och aktivist, Malaysia.

2015: Yang Jisheng, författare och journalist, Kina.

2014: Soraya Post och Thomas Hammarberg, aktivist respektive politiker, Sverige.

2013: Svetlana Gannusjkina, aktivist från Ryssland.

VISA MER

Vinkeln kom till henne av en slump via Google.

”En vän ringde mig och sa förvånat ’Jag visste inte att du hade fyllt 50’, vilket inte stämde. Han hade fått siffran från Google, men det stod inte att jag var 50 för mig när jag googlade mitt eget namn.”

Hon fascinerades över att de kunde få så olika resultat och började experimentera med Google Search. I sin efterforskning kring sökmotorn kom hon i kontakt med en amerikansk forskare vid namn Jonathan Albright. Redan i första samtalet nämde han ett företag vid namn Cambridge Analytica.

”Han pratade om hur de och liknande företag planterar en kaka i vår dator och samlar in information om oss. Sedan kan de, via nätverk som sprider falska nyheter, göra oss till måltavlor för personlighetsanpassad propaganda som på så sätt påverkar valresultat världen över.”

När hon sedan kopplar det kontroversiella och numer avvecklade analysbolaget till både partiet Ukip:s utbrytningskampanj och Trumps valrörelse hade hon en världsnyhet på sina händer. 

”Den artikeln blev superviral och föranledde två polisutredningar i Storbritannien.”

Svensken bakom världens största fiskeapp

Publiciteten ledde, som den ofta gör, till både hyllningar men också utbrett motstånd.

”Vi har fått väldigt mycket kritik. Dels rena personpåhopp på mig, attacker med rent misogyna motiv, men också mot tidningen. Vi anklagades för att i princip publicera konspirationsteorier.”

Flera kritiker i den senare kategorin tystades dock i mars tidigare i år. En tidigare anställd på Cambridge Analytica, Christopher Wylie, agerade visselblåsare för Cadwalladr och The Guardian.

”De dokument Chris gav mig gjorde att jag aldrig tappade tron på storyn när vi fick som mest kritik för att den var lös. Jag fick dokument som kvitton för att samla in Facebook-data, kontrakt mellan Facebook och Cambridge Analytica och juridiska dokument till Trumps chefstrateg Steve Bannon.”

Christopher Wylie avslöjar hur 50 miljoner, en siffra som senare visade sig vara närmare 90 miljoner, Facebook-användares uppgifter har skördats av Cambridge Analytica. The Guardian och New York Times delar på avslöjandet, då det var Christopher Wylies krav. 

”Han sa att amerikanerna behövde läsa om detta i sin tidning, och i efterhand var det nog jätteviktigt. Med tanke på hur Mark Zuckerberg behandlar det brittiska parlamentet hade han nog inte brytt sig om den brittiska pressen.”

Facebook-grundaren Mark Zuckerberg har vittnat inför den amerikanska kongressen i frågan, men har också kallats till det brittiska parlamentet utan att dyka upp. 

Inflytande mer värt än guld

I snart två år har Cadwalladr granskat den digitala tidsålderns påverkan på demokratin och det har minst sagt skapat ringar på vattnet. Rubriker skrivs världen över och brottsutredningar har igångsatts i såväl USA som Storbritannien. Hittills har ingen dömts. 

Har din syn på demokrati förändrats under arbetets gång?

”Demokrati existerar inte längre. Våra brittiska vallagar grundar sig på att man kan kontrollera valfinansieringen, vilket inte man inte kan göra om den utförs via ett privat amerikanskt bolag som vi inte får insikt i. Det gör våra val till åtlöje.”

Oavsett om demokratin finns eller inte fortsätter hon försvara den, vilket juryn till Stieg Larsson priset framhäver i sin motivering av Cadwalladr som vinnare.

”Jag jobbar mot en rätt hård deadline. Vi lämnar EU om fem månader, som ett resultat av en omröstning som inte var rättvis, där flera lagar brutits. Efter det kanske jag slappnar av, och någon gång i tiden skriver jag nog en bok det här. Men just nu kan jag inte ge upp”, säger Carole Cadwalladr.