Di Weekend NYHETER

Ett biobesök utöver det vanliga

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

BÄNKAD FÖR INVIGNING. Jakob Abrahamsson är vd för Bio Capitol som slår upp portarna nästa vecka. Salongen som kallas Tvåan har har 86 platser och rejäla nivåskillnader mellan bänkraderna. Borden är tänkta för att gästerna ska kunna äta och ta ett glas under föreställningarna.

Jack Mikrut

Oväntade byggproblem har försenat invigningen av Bio Capitol i Stockholm med nära ett år. Men nästa vecka är det dags. Di fick en exklusiv förhandstitt i den nya lyxbion.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Foajén är fortfarande en byggarbetsplats. Kartonger med nyss levererade taklampor och armaturer står halvt uppackade huller om buller. Det doftar starkt av impregneringsmedel och ventilationsutrustningen maxtestas så det låter som om lokalen är fylld av en bisvärm.

”Vi var lite naivt optimistiska när vi sa att vi skulle öppna redan förra hösten”, medger Jakob Abrahamsson.

Han drar vid sidan av sitt ordinarie jobb som vd för Nonstop Entertainment lasset som projektledare och vd för Bio Capitol, eller Kinematografen S:t Erik som bolaget egentligen heter.

Bio Capitol startade som en galen idé hos ägarna till de två filmdistributörerna Nonstop Entertainment och Njutafilms.

Med hjälp av en Kickstarterkampanj lockades totalt 1 165 personer att putta in drygt 1,6 miljoner kronor. Stockholms stad har bidragit med ytterligare 1 Mkr och Svenska Filminstitutet har skjutit till 600 000 kronor i teknikstöd.

FAKTA
Bio Capitol

Inredningsarkitekt: Tengbom Arkitekter.

Planarkitekt: Engstrand & Speek.

Byggentreprenör: OP2.

Ansvarig för mat och dryck: Anna Viola Edman, som har ett förflutet på Fotografiska museet, Bouqerian och En halv trappa plus gård i Stockholm.

Kökschef: Jesper Sennerfeldt, som bland annat tidigare jobbat på Mikkeller i Stockholm.

VISA MER

Tanken är att ge Stockholm en bio för ”en vuxen bioupplevelse”. I klarspråk betyder det att film ska kunna njutas med lagad mat i sköna fåtöljer. Bistron i gatuplanet kan ta drygt 35 gäster. Biljettförsäljningen kombineras med barservering.

Bio Capitol ligger alldeles intill S:t Eriksplan och var från början en av stadens första biografer, byggd 1926. Under årens lopp har lokalerna huserat tv-studio med Robert Aschberg och varit replokal för trumslagarensemblen Kroumata.

”När vi tog över var lokalerna i väldigt risigt och ramponerat skick”, konstaterar Jakob Abrahamsson.

Som i de flesta byggen av det här slaget har budgeten på 10 Mkr spräckts med råge. Bland annat kom den högst obehagliga upptäckten att takkupolen var svårt behäftad med asbest.

”Saneringen kostade närmare 600 000 kronor och stoppade allt annat arbete. Vi har heller inte kunnat få in rätt elförsörjning ännu utan har en provisorisk lösning”, säger Jakob Abrahamsson.

Med bara dagar kvar till invigningen är de två biosalongerna nästan färdiga. Tengbom arkitektbyrå står bakom den art deco-inspirerade inredningen – mässingsdetaljer och marmor i bardisken. Färgtonerna är mossgrönt, ockra, vinrött och kobolt.

Ursprungsbiografen var äggformad och har nu delats på hälften. I salong 1, som rymmer 103 sittande och har balkong, spänns filmduken som bäst upp vid Di:s besök.

Salong 2, som har 86 platser ligger spegelvänd på andra sidan väggen. Här är nivåskillnad mellan bänkraderna större än grannsalongen, vilket garanterat omöjliggör att få sikten skymd – även om framförvarande så skulle behålla sin top hat på under filmvisningen.

Fåtöljerna har ryggstöd som kan fällas bakåt. Längst fram i vardera salong står specialdesignade sammetsfåtöljer, som formgivits av Senab. Båda salongerna har även datingvänliga soffor för två sittande.

Nystart för vattenhålet

Varje plats har tillgång till bord med tillhörande lampa (ljusstyrkan sänks när filmen drar i gång) för att man ska hitta sin tallrik eller glas.

Ingen av salongerna ger intryck av att vara liten. Biodukarna är 8 meter breda och ljudsystemet är potent nog att klara en lokal för 200 platser.

Enligt biograftekniker på plats behövs inte den senaste tekniken för att få bra ljud. Kupolen gör att akustiken är lika bra som i en kyrka. Däremot har det ljudisolerats uppåt för att inte störa boende i huset.

För den som söker absoluta mittpunkten i vardera salong kan vi avslöja att i salong 1 är det plats 27 och i salong 2 plats 33.

”Vi kommer att ha en fullödig meny med rätter i mellanstorlek. Nu i sommar är köket öppet kvällstid, men till hösten ska vi även ha lunchservering”, säger Jakob Abrahamsson.

Han ser framför sig biobesökare som gärna vill ha ett bättre glas vin och finmat snarare än popcorn och läsk.

”Alla är välkomna men det är inte one size fits all. Det här ska vara ett lite vuxnare stuk. Vi kommer inte att visa superhjältefilmer, men säger inte nej till ”Mamma Mia 2” eller ”En man som heter Ove”. Vi tror det finns en marknad för att kunna bjuda på en bioupplevelse där gästerna också kan njuta av ett schysst glas bourgogne.”

Någon budgetverksamhet är det inte. Biljettpriserna kommer att ligga mellan 160 och 210 kronor.

Inledningsvis är det två kvällsföreställningar samt eftermiddagsföreställningar torsdag till söndag. Man kommer också köra temavisningar: Musikaler på måndagar, klassiker på torsdagar, genrefilmer på söndagar.

Köper Avalanche efter rekordår

I grund och botten är satsningen på Bio Capitol väldigt specifik hos cineasterna bakom projektet:

”Allt ligger på ett väldigt basalt och känslomässigt plan, att ha en egen bio. Och vi har nått väldigt nära det vi tänkte oss från början”, säger Jakob Abrahamsson.

I ett senare skede kommer två betydligt mindre salonger, ”klubbrum” att tillkomma.

”De ska vara mer för kompisgäng eller slutna sällskap. Vi har redan fått förfrågningar från eventbolag och företag som vill hyra lokalerna framöver. Men vi ska i första hand vara en biograf.”