Di Weekend NYHETER

Esperanto kvar i toppskiktet

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

TRE I TOPP. Sayan Isaksson, med mössan, har inte mindre än tre restauranger på listan över landets bästa, Esperanto, Imouto och Shibumi, som alla ligger i samma fastighet på Kungstensgatan i Stockholm.

Magnus Gotander

När den svenska krogguiden White Guide flyttar sin prisgala från Stockholm till Göteborg tar Malmökrogarna plats.
Men Sveriges bästa restaurang finns i Stockholm. Etta på White Guides topplista är återigen Esperanto.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Därmed har Sayan Isakssons Esperanto fått högsta poäng fyra av de fem senaste åren. Undantaget var 2015 när Fäviken Magasinet i Jämtland knep förstaplatsen.

Men det är inte i den absoluta krogtoppen som de intressantaste nyheterna finns i årets guide.

Längre ned på listan är det större förändringar, bland annat avancerar Malmökrogarna.

Visserligen tappar stjärnkrogen Bloom in the Park poäng och ramlar ur White Guides mästarklasslista, men Bord 13, SAV och Sture är nya på årets lista som därmed innehåller fem Malmökrogar i stället för fjolårets tre.

Anrika Sture togs nyligen över av Karim Khouani, som flyttade sin restaurangverksamhet från Ambiance à Vindåkra i Tygelsjö i utkanten av Malmö in till centrum. Med Karim Khouani som ny krögare fick Sture direkt en stjärna i franska Guide Michelin, något som nu följs upp med en topplacering i White Guide.

FAKTA
White Guide 2017

Global mästarklass
1. Esperanto, Stockholm, 39/96
2. Fäviken Magasinet, Järpen, 39/95
3. Gastrologik, Stockholm, 38/93
4. Daniel Berlin Krog, Skåne Tranås, 38/92
Oaxen Krog, Stockholm, 38/92
6. Vollmers, Malmö, 38/89
7. PM & Vänner, Växjö, 37/89
8. Koka, Göteborg, 36/92
9. Ekstedt, Stockholm, 36/88
10. Bhoga, Göteborg, 36/87
11. Upper House Dining, Göteborg, 36/85


Mästarklass
12. Operakällaren, Stockholm, 35/92
13. Aloë, Stockholm, 35/87
14. Krakas Krog, Katthammarsvik, 35/84 Omakase Köttslöjd, Stockholm, 35/84
16. Imouto, Stockholm, 35/79
17. Adam/Albin, Stockholm 34/77
18. Hoze, Göteborg, 34/75
19. SK Mat & Människor, Göteborg, 33/81
20. Fotografiska, Stockholm, 33/80 Mathias Dahlgren Matbaren, Stockholm,               33/80 Spritmuseum, Stockholm, 33/80
23. Volt, Stockholm, 33/78
24. Sture, Malmö, 33/76
25. Hotell Borgholm, Borgholm, 33/75 Lyran, Malmö, 33/75
27. Sjömagasinet, Göteborg, 32/80
28. Gula Hönan, Hemse, 32/79 Shibumi, Stockholm, 32/79
30. SAV Malmö, 32/77
31. Bord 13, Malmö, 32/75


Anm: Krogarna är i första hand rankade efter matpoäng (max 40) och i andra hand totalpoäng (max 100).
Fakta

VISA MER

Ambiance à Vindåkra har efter ägarskiftet bytt namn till SAV, en förkortning som ska utläsas Sven & Alex på Vindåkra. Den dansk-svenska kockduon Sven Jensen och Alexander Fohlin tog över så sent som i december och går rakt in i mästarklass.

Bloom in the Park degraderas alltså, men krögaren Igy Vidals är snubblande nära mästarklass med sin nya restaurang i Malmö, The Embassy of Sagrantinia.

Det är också nya Villa Strandvägen i Ystad. Höga poäng får även Hörte Brygga mellan Ystad och Trelleborg, som också tilldelas utmärkelsen Årets värt en resa.

Rakt norr om Ystad, i Skåne Tranås, finns ju också, precis som tidigare, Skånes bästa restaurang enligt White Guide, Daniel Berlin Krog.

I det verkliga toppskiktet, Global mästarklass, avancerar Malmökrogen Vollmers till sin högsta placering hittills, en sjätteplats, med samma höga matpoäng som Daniel Berlin, 38 av 40 möjliga. Lägre poäng för miljö/stämning gör att Vollmers inte hamnar lika högt i totalrankingen.

Stjärnklart på Malmökrogar

Vollmers utsågs nyligen till Malmös första tvåstjärniga restaurang av Guide Michelin och fick för tio dagar sedan nästan full pott i Di Weekends krogtest, 24 poäng av 25 möjliga. Det var bara i kategorin miljö som Vollmers inte fick högsta poäng.

Någon tvåstjärnig krog har Guide Michelin aldrig hittat i Göteborg, som tappar på White Guides mästarklasslista samtidigt som branschens årliga stora prisgala efter tolv år i Stockholm flyttar till Göteborg. Antalet Göteborgskrogar på mästarklasslistan minskar från åtta till sex i och med att Swedish Taste och Thörnströms Kök ramlar ur och ingen ny tillkommer.

Stockholm tappar också mark, även om huvudstadens dominans fortfarande är stor. Både Mathias Dahlgren Matsalen och Frantzén stängde under 2016. När nettot av nytillkomna och försvunna Stockholmskrogar summeras minskar antalet från 17 till 14.

Anmärkningsvärt nog tillhör publikfavoriten Lilla Ego de som har försvunnit, liksom kontroversiella Punk Royale. Bland de nya märks Adam/Albin, som får utmärkelsen Årets stjärnskott.

Stockholms dominans på den översta delen av mästarklasslistan, som alltså heter Global mästarklass, har också minskat, från sju till fyra krogar. Operakällaren, Omakase Köttslöjd och ny-blivna stjärnkrogen Imouto åker ur.

Däremot gör Niklas Ekstedts restaurang Ekstedt comeback i högsta klassen. Efter ett byte av köksmästare under 2015 nedgraderades Ekstedt i både White Guide och i Di Weekend, men restaurangen har nu kommit tillbaka starkt med högre poäng i bägge publikationerna.

Bästa nordiska maten finns i Stockholm

Ekstedts unge köksmästaren Rodrigo ”Rod” Pérez, 27 år, utnämns dessutom till Årets Rising Star, en utmärkelse som ges för att uppmärksamma yngre, intressanta kockar.

För första gången på flera år har Gotland två restauranger på mästarklasslistan. Krakas krog i Katthammarsvik får nämligen sällskap av Gula Hönan, som ligger i Ronehamn på Gotlands sydöstra kust. Ingen av Gotlands bästa krogar finns alltså i Visby.

Utanför allfarvägarna, i Småländska Kosta, och strax utanför mästarklasslistan, hittar vi en nykomling med höga poäng, nämligen Brasserie by EDz. Det är vinnaren av ”Kockarnas kamp” i tv förra året, Edin Dzemat, som öppnat nytt i Kosta Boda Art Hotel. Nästa år är det tänkt att han med Torsten Jansson, ägare av New Wave, i ryggen dessutom ska öppna en fine dining-restaurang i lilla Kosta.