Hoppa till innehållet

Esperanto kvar i toppskiktet

När den svenska krogguiden White Guide flyttar sin prisgala från Stockholm till Göteborg tar Malmökrogarna plats.
Men Sveriges bästa restaurang finns i Stockholm. Etta på White Guides topplista är återigen Esperanto.

TRE I TOPP. Sayan Isaksson, med mössan, har inte mindre än tre restauranger på listan över landets bästa, Esperanto, Imouto och Shibumi, som alla ligger i samma fastighet på Kungstensgatan i Stockholm.
TRE I TOPP. Sayan Isaksson, med mössan, har inte mindre än tre restauranger på listan över landets bästa, Esperanto, Imouto och Shibumi, som alla ligger i samma fastighet på Kungstensgatan i Stockholm.Foto: Magnus Gotander
TRE I TOPP. Sayan Isaksson, med mössan, har inte mindre än tre restauranger på listan över landets bästa, Esperanto, Imouto och Shibumi, som alla ligger i samma fastighet på Kungstensgatan i Stockholm.
TRE I TOPP. Sayan Isaksson, med mössan, har inte mindre än tre restauranger på listan över landets bästa, Esperanto, Imouto och Shibumi, som alla ligger i samma fastighet på Kungstensgatan i Stockholm.Foto: Magnus Gotander
RESMÅL. Martin Sjöstrand med diplom och i sällskap av gänget från Hörte Brygga, Sveriges sydligast belägna toppkrog, belägen strax öster om Smygehuk. Hörte brygge är Årets värt en resa.Foto: Magnus Gotander
FÖREBILDER. Priset Årets banbrytare går till Take Over Sverige, ett nätverk av kvinnliga kockar som grundats av Lisa Lönner Pulkkinen och Linn Söderström.Foto: Magnus Gotander
PIONJÄR. Göteborgskrögaren Ulf Wagner, som driver klassiska Sjömagasinet, hyllades för ”långtida betydelsefull gastronomisk gärning” vid White Guides prisgala.Foto: Magnus Gotander
PANG PÅ. Årets stjärnskott är restaurang Adam/Albin i Stockholm som drivs av Adam Dahlberg och Albin Wessman. På plats i Göteborg för att ta emot priset var Albin Wessman och restaurangchefen Mercedes Bachelet.
PANG PÅ. Årets stjärnskott är restaurang Adam/Albin i Stockholm som drivs av Adam Dahlberg och Albin Wessman. På plats i Göteborg för att ta emot priset var Albin Wessman och restaurangchefen Mercedes Bachelet.Foto: Magnus Gotander

Därmed har Sayan Isakssons Esperanto fått högsta poäng fyra av de fem senaste åren. Undantaget var 2015 när Fäviken Magasinet i Jämtland knep förstaplatsen.

Men det är inte i den absoluta krogtoppen som de intressantaste nyheterna finns i årets guide.

Längre ned på listan är det större förändringar, bland annat avancerar Malmökrogarna.

Visserligen tappar stjärnkrogen Bloom in the Park poäng och ramlar ur White Guides mästarklasslista, men Bord 13, SAV och Sture är nya på årets lista som därmed innehåller fem Malmökrogar i stället för fjolårets tre.

Anrika Sture togs nyligen över av Karim Khouani, som flyttade sin restaurangverksamhet från Ambiance à Vindåkra i Tygelsjö i utkanten av Malmö in till centrum. Med Karim Khouani som ny krögare fick Sture direkt en stjärna i franska Guide Michelin, något som nu följs upp med en topplacering i White Guide.

Ambiance à Vindåkra har efter ägarskiftet bytt namn till SAV, en förkortning som ska utläsas Sven & Alex på Vindåkra. Den dansk-svenska kockduon Sven Jensen och Alexander Fohlin tog över så sent som i december och går rakt in i mästarklass.

Bloom in the Park degraderas alltså, men krögaren Igy Vidals är snubblande nära mästarklass med sin nya restaurang i Malmö, The Embassy of Sagrantinia.

Det är också nya Villa Strandvägen i Ystad. Höga poäng får även Hörte Brygga mellan Ystad och Trelleborg, som också tilldelas utmärkelsen Årets värt en resa.

Rakt norr om Ystad, i Skåne Tranås, finns ju också, precis som tidigare, Skånes bästa restaurang enligt White Guide, Daniel Berlin Krog.

I det verkliga toppskiktet, Global mästarklass, avancerar Malmökrogen Vollmers till sin högsta placering hittills, en sjätteplats, med samma höga matpoäng som Daniel Berlin, 38 av 40 möjliga. Lägre poäng för miljö/stämning gör att Vollmers inte hamnar lika högt i totalrankingen.

Vollmers utsågs nyligen till Malmös första tvåstjärniga restaurang av Guide Michelin och fick för tio dagar sedan nästan full pott i Di Weekends krogtest, 24 poäng av 25 möjliga. Det var bara i kategorin miljö som Vollmers inte fick högsta poäng.

Någon tvåstjärnig krog har Guide Michelin aldrig hittat i Göteborg, som tappar på White Guides mästarklasslista samtidigt som branschens årliga stora prisgala efter tolv år i Stockholm flyttar till Göteborg. Antalet Göteborgskrogar på mästarklasslistan minskar från åtta till sex i och med att Swedish Taste och Thörnströms Kök ramlar ur och ingen ny tillkommer.

Stockholm tappar också mark, även om huvudstadens dominans fortfarande är stor. Både Mathias Dahlgren Matsalen och Frantzén stängde under 2016. När nettot av nytillkomna och försvunna Stockholmskrogar summeras minskar antalet från 17 till 14.

Anmärkningsvärt nog tillhör publikfavoriten Lilla Ego de som har försvunnit, liksom kontroversiella Punk Royale. Bland de nya märks Adam/Albin, som får utmärkelsen Årets stjärnskott.

Stockholms dominans på den översta delen av mästarklasslistan, som alltså heter Global mästarklass, har också minskat, från sju till fyra krogar. Operakällaren, Omakase Köttslöjd och ny-blivna stjärnkrogen Imouto åker ur.

Däremot gör Niklas Ekstedts restaurang Ekstedt comeback i högsta klassen. Efter ett byte av köksmästare under 2015 nedgraderades Ekstedt i både White Guide och i Di Weekend, men restaurangen har nu kommit tillbaka starkt med högre poäng i bägge publikationerna.

Ekstedts unge köksmästaren Rodrigo ”Rod” Pérez, 27 år, utnämns dessutom till Årets Rising Star, en utmärkelse som ges för att uppmärksamma yngre, intressanta kockar.

För första gången på flera år har Gotland två restauranger på mästarklasslistan. Krakas krog i Katthammarsvik får nämligen sällskap av Gula Hönan, som ligger i Ronehamn på Gotlands sydöstra kust. Ingen av Gotlands bästa krogar finns alltså i Visby.

Utanför allfarvägarna, i Småländska Kosta, och strax utanför mästarklasslistan, hittar vi en nykomling med höga poäng, nämligen Brasserie by EDz. Det är vinnaren av ”Kockarnas kamp” i tv förra året, Edin Dzemat, som öppnat nytt i Kosta Boda Art Hotel. Nästa år är det tänkt att han med Torsten Jansson, ägare av New Wave, i ryggen dessutom ska öppna en fine dining-restaurang i lilla Kosta.

Innehåll från RiksbyggenAnnons

Nu kan AI hjälpa din BRF att spara tid och kapa kostnader

Anna Rosén som är affärsutvecklare på Riksbyggen.
Anna Rosén som är affärsutvecklare på Riksbyggen.

Debatten går het om huruvida AI kommer att ta våra jobb. Men de flesta av Sveriges BRF-styrelser skulle nog uppskatta lite avlastning. Genom en ny tjänst från Riksbyggen kan du med bara några knapptryck skapa en skräddarsydd underhållsplan för din fastighet – komplett med uppskattade kostnader för de kommande 50 åren.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Replano från Riksbyggen

En välskött underhållsplanering är många bostadsrättsföreningars dåliga samvete. Stammar, rörledningar, fönster, fasad, tvättstugan: att hålla koll på fastighetens alla delar tar mycket tid i anspråk. Samtidigt förstår de flesta fördelarna med att planera i förväg, snarare än att behöva släcka bränder.

– En bra underhållsplanering ger styrelsen större möjligheter att konkurrensutsätta och upphandla leverantörer. Dessutom kan föreningen samordna insatser, vilket både sparar pengar och minskar störningarna för alla som bor och verkar i fastigheten. Men framför allt handlar underhållsplaneringen om att kunna lägga en långsiktigt hållbar budget, säger Anna Rosén som är affärsutvecklare på Riksbyggen.

Underlättar för mindre föreningar

Större bostadsrättsföreningar tar ofta in hjälp med underhållsplaneringen, medan mindre föreningar hanterar den själv för att spara tid och pengar. Men risken då är att planen blir för kortsiktig och för oprecis, konstaterar Anna Rosén.

För att hjälpa mindre föreningar har Riksbyggen därför lanserat en ny digital prenumerationstjänst, Replano, som gör det möjligt att ta fram en skräddarsydd underhållsplanering på bara några minuter.

Replano – som främst är utvecklad för föreningar med upp till 50 lägenheter – bygger på AI-teknik, automatiserad datainhämtning från tredje part och Riksbyggens samlade data och kunskap från de 3 000 BRF:er som de hjälper med teknisk och ekonomisk förvaltning.

Det som också är speciellt är att användarna får tillgång till tjänsten månadsvis, där första månaden är kostnadsfri och möjligheten finns att säga upp när som helst.

Snabbt och enkelt att göra sin egen plan

Underhållsplanen skapas i tre steg, förklarar Anna Rosén. Det första är att Replano samlar in den externa data som behövs.

– Tjänsten hämtar in data från bland annat Lantmäteriet och föreningens årsredovisning, och under de få minuter som detta tar så får ni också svara på några frågor om det underhåll som skett hittills. Kan ni inte svaret på de frågorna så gör tjänsten i stället en uppskattning baserat på byggår och en rad andra faktorer.

I nästa steg tar Replano hjälp av karttjänster och AI för att göra så kallad mängdmätning.

– Vi har lärt AI:n att med hjälp av publika karttjänster mäta storleken på bland annat tak och fasader, vilket är väldigt viktigt för att kunna uppskatta kostnaderna som är förknippade med olika åtgärder, säger Anna Rosén.

Det sista steget är att göra en kostnadsberäkning. Replano beräknar underhållsbehovet utefter modern branschstandard – ett stambyte ska till exempel göras var 45 år. Sedan presenteras en underhållsbudget.

– Replano bevakar priser på material och entreprenadtjänster, och kan baserat på det uppskatta föreningens underhållskostnader, både per år och per kvadratmeter. Dessutom ger tjänsten en rekommendation på hur stort årligt sparande som krävs för att ligga i fas, förklarar Anna Rosén.

Rådgivning ger extra stöd

Genom verktyget uppdateras underhållsplan och kostnader löpande. Men ibland behöver man mer hjälp och rådgivning och då erbjuder Replano tillgång till Riksbyggens fulla tjänsteutbud, framhåller Anna Rosén:

– Vi har stor kompetens och erfarenhet inom teknik, juridik och ekonomi – och jag vet att rådgivningen ger ett viktigt extra stöd till våra föreningar. I Replano kan man boka ett videosamtal med en expert direkt i tjänsten och få hjälp, säger hon.

EXTERN LÄNK: Passar Replano er BRF? Gör ett quiz

 

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera