Hoppa till innehållet

En perfekt match i rekrytering

Efter att ha blivit pistolhotad och berövad allt i Syrien kom hr-specialisten Kinan Halal till Sverige för fem år sedan.

Nu har han blivit partner i rekryteringsföretaget Novare Potential – efter bara 1,5 år i bolaget.

LYCKAD LÖSNING. Kinan Halal blev delägare i rekryteringsföretaget Novare Potential på rekordtid. Här tillsammans med farmaceuten Norma Ghashranian som han har rekryterat till Åhlens.
LYCKAD LÖSNING. Kinan Halal blev delägare i rekryteringsföretaget Novare Potential på rekordtid. Här tillsammans med farmaceuten Norma Ghashranian som han har rekryterat till Åhlens.Foto: Evelina Carborn

Kinan Halal hade tidigare arbetat med hr, bland annat som rekryteringschef på telekomjätten MTN i Damaskus, när han kom till Novare Potential.

Han fick en flygande start genom att rekrytera en vaktmästare till Setterwalls advokatbyrå redan första veckan.

Sedan dess har det även blivit en farmaceut till Åhléns (bilden), en lastbilsmekaniker till Scania, en skatterevisor och administratörer till PWC, en affärsanalytiker till Tieto och en säljare till Telia, för att ta några exempel.

Novare Potential är ett bolag inom Novare-familjen, som Wallenbergarnas maktbolag Investor en gång var med och grundade innan partergruppen köpte ut det 2014.

Bolaget fokuserar på att matcha nyanlända som saknar arbete med företag som saknar kompetent personal.

Enligt Arbetsförmedlingens definition är man nyanländ om man har fått uppehållstillstånd och varit i Sverige i upp till tre år efter det.

”Vårt bolag har bara funnits i två år, men vi har redan 3 500 kandidater i vår databas och vi har genomfört ett sjuttiotal rekryteringar. Av dem är det bara en som inte har fungerat”, säger han.

Affärsmodellen går ut på att Novare Potential, med stöd av bidrag från Arbetsförmedlingen, står för anställningen i ett år. Alla får en mentor som talar den anställdas språk eller har liknande erfarenhet.

”Våra kunder slipper betala ett bemanningspåslag medan vi får rätt till statsbidraget och bjuder på mentorskapet. Det är en win win-modell för alla. Om en anställd inte har rätt till bidrag kan vi hitta en lösning ändå”, säger Kinan Halal.

Mentorn är tänkt som stöd, eller kulturellt bollplank, för både den anställda och dess arbetsgivare.

Den anställda kan undra om man ska hälsa på alla kolleger när man kommer på morgonen? Ska man ta av sig jackan på ett möte inomhus?

”Någon frågade sin mentor om en resa han hade hört talas om och han undrade om han borde infinna sig på stationen nästa morgon. Det visade sig att kollegerna har pratat om ett Luciatåg. Men eftersom det var hans första vecka vågade han inte avslöja att han inte förstod. Det är därför vi vill skapa en ’inga dumma frågor-zon’, där man får fråga vad som helst”, säger Kinan Halal.

Även arbetsgivaren kan ha funderingar som den vill ta upp.

”En bekymrad chef sa till vår mentor att den anställda verkade osocial, för han följde aldrig med på fikapauser. Det stämde inte med vår bild av kandidaten, och när vi pratade med honom visade det sig att han ville visa att han jobbade hårt och inte var en sådan som tog paus hela tiden.”

Novare Potential kommunicerar i sociala medier på olika språk, som arabiska, persiska, ryska och polska. Där skriver de teasers för jobbannonser, som man också översätter.

Bolaget har även utvecklat ett snabbspår för it-utvecklare tillsammans med KTH. Novare står för uttagningen av kandidater och KTH står för en tremånadersutbildning i Javaprogrammeringsspråk.

Kursen har genomförts tre gånger och de allra flesta har fått jobb efteråt. Ett liknande samarbete för läkare har inletts tillsammans med Sophiahemmet, där Wallenbergstiftelsen går in som finansiär.

Vad tycker du, rent generellt, om Sveriges förmåga att ta till vara kompetensen hos nyanlända?

”Arbetsgivarna behöver våga ge dem chansen. Det blir för långa väntetider när de nyanlända kommer hit. Snabbspår som våra skräddarsydda utbildningar är ett bra exempel på vad Sverige kan göra.”

Egentligen är det en slump att Kinan Halal och hans fru Caroline hamnade i Sverige. De hade inte alls tänkt lämna Syrien.

”Trots att det var oroligt där var vår inställning att det skulle lösa sig.”

Men 2012, när paret var på en semesterresa i USA, förvärrades läget i deras hemstad Damaskus.

”Vi stannade till i Göteborg på hemvägen, för att hälsa på vänner där. Då ringde min mamma och sa att både vår lägenhet och vår bil hade beslagtagits.”

Redan före avresan till USA hade paret blivit stoppade i sin bil av fyra män med pistol i området där de bodde. Männen utgav sig för att tillhöra gerillans underrättelsetjänst och de krävde legitimation och registreringsbevis för bilen.

”Jag vågade inte avslöja att jag arbetade för ett stort internationellt företag, eftersom det redan hade börjat inträffa kidnappningar i utpressningssyfte. En granne kom ut och gick i god för oss, så vi klarade oss från männen.”

Paret valde att stanna i Sverige, där de hade vänner och avlägsna släktingar. De hade även kunnat bo i USA, men för Caroline var det viktigt att Sverige låg närmare Syrien om de någon dag skulle kunna återvända.

”För mig spelade det inte så stor roll, men jag hade kanske tänkt ett varv till om jag hade vetat hur kallt det är här nio månader om året”, skojar Kinan Halal.

I dag, fem år senare, har även Caroline jobb som apotekare och paret har i princip övergett tanken på att återvända.

”Folk lever som vanligt i Damaskus, de är lite fatalister och fortsätter att ha sina fester, till exempel. Men det är farligt, jag har förlorat flera vänner i bombanfall i vårt gamla bostadsområde.”

”Ett annat problem är att Sverige fortsätter att utvecklas som nation, medan Syrien går tillbaka. Vem orkar bry sin om jämställdhet, respekt för andra människor eller miljö när folk dör runt omkring en? Det skulle vara väldigt svårt att återvända till Syrien nu.”

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera