Di Weekend NYHETER

»En katastrof för Japan om OS ställs in«

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

SER MÖRKT UT. I Japans huvudstad fortgår förberedelserna inför sommar-OS, men om spelen verkligen kommer att kunna hållas enligt plan beror på utvecklingen för coronapandemin. Ett definitivt besked väntas snart från Internationella olympiska kommittén, IOK.

Jae C. Hong

Efter att fotbolls-EM ställts in är OS det enda återstående stora arrangemang som sportälskare har att se fram emot i år.  På torsdag inleds fackelstafetten med den olympiska elden i området Fukushima i Japan. Men om facklan når ända fram till Tokyo, där den olympiska elden ska tändas den 24 juli, blir allt mer tveksamt för var dag som går.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

”Det finns ingenting i det officiella Tokyo som indikerar att man inte tänker ha OS. Här görs stort väsen av att facklan nu har tänts, OS-ringarna är uppe och förberedelserna är i full gång”, säger Sveriges ambassadör i Japan, Pereric Högberg.

”Sedan förstår ju alla att det beror helt på vad som händer med corona. Nu förefaller det inte som att det är Japans sätt att hantera coronaviruset som kommer att bli avgörande för om det kommer att gå att genomföra OS eller inte, det är en global fråga.” 

Även om Japan lyckas hålla smittan under kontroll hotas OS (den 24 juli–9 augusti) och det efterföljande Paralympics (den 25 augusti–6 september) av utvecklingen i deltagarländerna. Om ett stort antal tävlande smittas eller av andra skäl inte kan förbereda sig tillräckligt kan OS skjutas upp. 

Det slutgiltiga beslutet, om världens största idrottsevenemang kan hållas som planerat eller ej, fattas av Internationella olympiska kommittén, IOK. I helgen kom signaler om att ett besked kan komma snart. 

”Rent ekonomiskt skulle det vara en katastrof för Japan om det blir inställt. Japan har satsat oerhört mycket på sommar-OS. Det är ett land som kämpat på med en stagnerad ekonomi under lång tid. Momshöjningen strax före jul fick konsumtionen att minska och BNP föll ordentligt sista kvartalet förra året”, säger Pereric Högberg.

I sin kamp mot smittspridningen har Japan infört reserestriktioner som tillsammans med de regler som gäller i Europa gör inresa mer eller mindre omöjligt för närvarande. Ett undantag är facklan, som tändes i Aten i torsdags och därefter har fraktats till Japan i ett speciellt flygplan kallat ”Tokyo 2020 Go”. Den veckolånga fackelstafetten i Grekland innan avfärden till Tokyo ställdes in och facklan är redan på plats.

”Det är i praktiken stopp på resande mellan Europa och Japan under en månad. Det som regeringen här hoppas åstadkomma med de här åtgärderna är att på ett eller annat sätt rädda OS. Efter den här perioden, i slutet av april, hoppas man kunna säga att läget är under kontroll”, säger Pereric Högberg.

Det finns de som ställt sig skeptiska till att Japan, trots en befolkning på cirka 125 miljoner människor, endast rapporterat cirka 1 100 fall av coronasmittade, mindre än Sverige i både absoluta och relativa tal. 

”Det jag – som bor, lever och verkar i Japan – kan säga är att om antalet var mycket högre, så är min nuvarande bedömning att man skulle märka av det. Det skulle vara synligt på ett annat sätt inom till exempel sjukvården.”

”Jag måste understryka att jag inte vet, men vi kan inte gör på något annat sätt än att lyssna på myndigheterna och då ser man att antalet fall inte följer den ökningstrend som man sett i andra länder. Framtiden kommer att utvisa hur det verkligen ser ut.”

Japan har drabbats av kriser i större utsträckning än många andra länder. Den stora jordbävningen i Tokyo 1923 kostade cirka 140 000 människoliv. En jordbävning 2011 var orsak till kärnkraftsolyckan i Fukushima. Därtill drabbas landet av andra återkommande naturkatastrofer, som tyfoner. 

”Det finns en otrolig tålighet och motståndskraft i det japanska samhället och bland det japanska folket. Man är vana vid sådant här”, säger Pereric Högberg.

Det är så klart alla idrottsutövarna som står i centrum under ett OS, men näringslivet brukar alltid vara med på ett hörn. Det hårt krisdrabbade flygbolaget SAS är huvudsponsor för ett House of Scandinavia som håller på att byggas i Tokyo. Där ska en rad aktiviteter genomföras för att främja handel, kultur, mat med mera. 

”Det är ett stort antal svenska företag som håller på att förbereda sig för det. Men jag vill understryka att det finns ett stort japanskt företag, Uniqlo, som har valt att samarbeta med den svenska olympiska kommittén. Uniqlo har ju öppnat en stor butik i Stockholm och kommer att vara med och sponsra den svenska truppen med kläder”, säger Pereric Högberg.

Han arbetar dagligen med att främja utbytet mellan länderna och gläder sig åt att den svenska exporten till Japan ökade med 13 procent under 2019.

 

”Japan har satsat oerhört mycket på sommar-OS. Det är ett land som kämpat på med en stagnerad ekonomi under lång tid.”

Pereric Högberg