Di Weekend NYHETER

En coach för bra samtal

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

PLATS FÖR HÅRDA ORD. Shanga Aziz är en av grundarna av Locker Room Talk, en organisation som riktar sig mot den tuffa jargong som förekommer i omklädningsrummen bland unga idrottsutövare.

Foto: Lasse Hejdenberg

Barnrättsorganisationen Reach for Change har utsett årets Change Leaders.

En av dem är Locker Room Talk som grundades av de två unga entreprenörerna Shanga Aziz och Rogerio Silva för att bidra till jämställdhet i samhället – med start i killarnas omklädningsrum.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

”Vi startade projektet i samma veva som Donald Trump ursäktade sina förnedrande uttalanden med att det bara var ’locker room talk’. Skitsnack i omklädningsrummet kan följa unga killar ut i livet och skapa skeva värderingar”, säger 19-åriga Shanga Aziz.

Tillsammans med kompisen Rogerio Silva, 18, startade Shanga Aziz hösten 2016 organisationen Locker Room Talk. Idén kom till genom ett gymnasiearbete med syfte att förebygga hård jargong i killars omklädningsrum.

I dag, ett och halvt år senare, har de två unga entreprenörerna redan hunnit vara ute på över 100 idrottsföreningar för att diskutera jämställdhet, mansideal och jargonger med yngre killar mellan 10 och 14 år. Nu har de tillsammans med två andra ideella föreningar blivit utsedda till årets Change Leaders av Stenbecksfärens barnrättsorganisation Reach for Change.

Genom Reach for Change kommer de att få ekonomiskt och rådgivande stöd i upp till fem år vilket innebär att de kommer kunna arbeta heltid med organisationen.

Både Shanga Aziz och Rogerio Silva har idrottsbakgrund och var i tonåren själva med om det de kallar för ”skitsnacket” i omklädningsrummet efter fotbollspassen.

”Jargongen där var påtaglig. Killarna visade nakenbilder på tjejer och skrek könsord till varandra”, säger Shanga Aziz och fortsätter:

FAKTA
Reach for Change

Reach for Change är en svensk ideell organisation som hjälper sociala entreprenörer att utveckla innovationer som skapar en bättre värld för barn.

Organisationen grundades 2009 av Stenbecksfärens maktbolag Kinnevik och Sara Damber.

I dag finns den i 18 länder på tre kontinenter.

I styrelsen sitter bland andra Cristina Stenbeck, MTG:s vd Jørgen Madsen Lindegaard och Tele 2:s avgående vd Allison Kirby.

Change Leaders får:

Finansiellt stöd som är behovsanpassat så att varje Change Leader kan arbeta heltid med sin idé.

Rådgivning av Reach For Changes partnerföretag.

Organisations- och ledarskapsutveckling.

Tillgång till Reach For Changes globala nätverk.

Stödet ges i upp till fem år.

VISA MER
FAKTA
Locker Room Talk

Grundades hösten 2016 av Shanga Aziz och Rogerio Silva i Finspång.

Är en ideell organisation som ska motverka det negativa samtalsklimatet i killars idrottsomklädningsrum, främja jämställdhet och driva opinion.

Organisationen vann även hederspriset Nummer 10 på årets fotbollsgala.

VISA MER
FAKTA
… och övriga vinnare

Kidnovation: Imad Elabdala har grundat Kidnovation som erbjuder verktyg med fokus på storytelling för att ge nyanlända ungdomar som flytt till Sverige en bättre möjlighet att bearbeta och behandla sitt trauma.

Young Innovation Hub: Sissa Pagels och Louise Lindén har grundat organisationen som är Sveriges första franchisekoncept för ungdomsdrivna entreprenörshubbar.

VISA MER

”När jag lämnade idrotten fick jag perspektiv och började reflektera över mitt eget beteende”.

Shanga Aziz och Rogerio Silva tror att det hårda klimatet i omklädningsrummen grundar sig i de förväntningar som finns på pojkar redan i tidig ålder och hänvisar både till mäns våld mot kvinnor och mäns överrepresentation i självmordsstatistiken.

”Många killar vågar inte prata om hur de mår. Som liten kille lär man sig att inte visa känslor och alltid prestera. Man ska vara tuff och försöka imponera, genom det blir skitsnacket en del av jargongen”, säger Shanga Aziz.

För att åstadkomma förändring i omklädningsrummens hårda klimat har de utvecklat en metod som de aktivt jobbar med ute på idrottsföreningar runt om i landet. De kallar sig ”utbildare” och håller under en åttaveckorsperiod en kvarts föreläsning varje vecka för pojkar där de diskuterar de förväntningar som finns på dem.

”Vi brukar säga att allt det här är påhittade regler, vilket innebär att det går att ändra på dem. Att man som kille kan vara på flera olika sätt och att det går att skapa en ny definition av manlighet”, säger Shanga Aziz.

Nu har gruppen av utbildare ökat från två till fyra, men de hoppas under året bli ännu fler så att de kan nå ut till så många barn som möjligt.

”Hur många klubbar vi än träffar är det i dagsläget långt ifrån alla. Därför vill vi engagera fler i vår ålder med erfarenhet av skitsnack i omklädningsrummen till att bli utbildare. De ska brinna för de här frågorna, det är egentligen de enda kraven”, säger Shanga Aziz.

Att åldern och erfarenheten spelar roll beror på att utbildarna ska ha en så hög förståelse för barnen inom idrotten som möjligt. De ska helst själva ha varit en del av kulturen och veta vilka konsekvenser det kan få. Maxåldern för utbildare är 25 år.

Att den ideella organisationen blivit utsedd till Change leaders 2018 betyder mycket för Locker Room Talk och skapar goda möjligheter för dem att förverkliga sina visioner.

”Vi vill vara idrottens röst när det kommer till jämställdhetsfrågor och det här är ett steg i rätt riktning”, säger Shanga Aziz.

En av duons visioner är att hjälpa pojkar att hitta en plats för att prata känslor och diskutera sådant de annars inte vågar. Att skapa detta i ett omklädningsrum som de hävdar annars är en miljö förknippad med hård jargong är en av Shanga Aziz och Rogerio Silvas stora förhoppningar.

”Jag tror en av anledningarna till att just vi har blivit utvalda till årets Change Leaders är att vi står för samma vision om trygghet som Reach for Change arbetar för”, säger Shanga Aziz.