Di Weekend NYHETER

Efterlängtade nöjen öppnar

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

POPULÄR. Mechanica invigdes 25 april 2015 då Liseberg öppnade för sommarsäsongen 2015.

På lördag slår två av Sveriges mest välbesökta resmål upp sina portar för säsongen. Då öppnar både nöjesfältet Liseberg i Göteborg och Gröna Lund i Stockholm.  ”En festlig markering att våren är här”, säger Lisebergs vd Andreas Andersen. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Öppningshelgerna brukar, beroende på vädret, bli en speciell tillställning för både Gröna Lund och Liseberg och förhoppningarna inför starten på årets säsong är höga. För nöjesparkerna representerar den första öppna helgen mer än början på säsongen.  

”När vi slår upp portarna är det en festlig markering att våren är här, både för oss och våra besökare”, säger Lisebergs vd Andreas Andersen.  

För att nöjesfälten ska fortsätta locka både lokala, regionala och internationella besökare i en bransch med växande global konkurrens är utveckling och upprustning viktigt. Ett nytt inslag som bara stannar den här säsongen på Gröna Lund är Snake, en attraktion som snurrar besökaren i en fart på 80 kilometer i timmen, 40 meter upp i luften. 

”70 procent av våra besökare kommer från Storstockholm och är återkommande besökare. När vi har så hög andel lokala besökare är det viktigt att vi förnyar oss för att utveckla parken. Vi har turen att kunna återinvestera all vinst för att kunna öka standarden över lag på hela nöjesfältet och inte bara i nya attraktioner”, säger Gröna Lunds vd Magnus Widell. 

Att utvecklingen är drivande för nöjesparkerna håller Andreas Andersen med om. 

”Innovationen är kärnan i affärsmodellen och om man ser på svenska nöjesparker är innovationstakten ganska hög. Generellt bland aktörerna investeras mellan 12 och 14 procent av intäkterna tillbaka i verksamheterna.”  

FAKTA
Gröna Lund

Öppnade 1883.

1980 satte Bob Marley publikrekord med 32 000 besökare under en konsert.

2001 köptes Gröna Lund av koncernen Parks & Resorts Scandinavia som ägs av syskonen Helena Ek Tidstrand och Johan Tidstrand, ättlingar till Clas Ohlson och storägare i butikskoncernen med samma namn.

2017 hade Gröna Lund 1,7 miljoner besökare och omsatte 667 Mkr.

Liseberg

Öppnade 1923

Mellan 1967–1970 genomförde Jimi Hendrix sju spelningar på Liseberg. Den sista spelningen 1970 skedde bara 17 dagar innan hans död.

Liseberg är ett helägt dotterbolag till Göteborg & Co Träffpunkt AB som helägs av Göteborgs Stadshus AB som i sin tur är helägt av Göteborgs Stad.

2017 hade Liseberg 3,1 miljoner besökare och omsatte 1 219 Mkr.

VISA MER

Liseberg har ingen ny åkattraktion för året, men har renoverat flera restauranger och dessutom sin mest välbesökta bergochdalbana, Lisebergsbanan, för 35 miljoner kronor. Något som Andreas Andersen beskriver som en ”upprustning av en Lisebergsklassiker”. Att inte uppdatera utbudet av attraktioner varje år är också en medveten strategi från Lisebergs håll. 

”Vi har olika fokusgrupper bland besökarna varje år. De två senaste åren har vi fokuserat på ungdomar, med exempelvis nya attraktioner, i år satsar vi mer på de vuxna genom att rusta upp restauranger och ha ett större utbud av konserter och musik. Nästa år är det barnens tur”, säger Andreas Andersen.   

Nöjesfält har en bred målgrupp: från barnfamiljer till ungdomsgäng och far- och morföräldrar som tar med sig barnbarnen på en dag fylld av äventyr. För att det i sin sanna mening ska vara ett nöjesfält måste det enligt både Andreas Andersen och Magnus Widell finnas aktiviteter för alla. Även för dem som mår illa av bara tanken på att snurra 40 meter upp i luften. 

Förra årets sommarsäsong led av den ovanligt höga sommarvärmen. De tidiga försäsongsmånaderna maj och juni gick bra, men när den ovanligt höga sommarvärmen kom för att stanna i juli brädades nöjesfälten av badstranden. Flera nöjesparker vittnade om att besöksstatistiken mitt i sommaren såg mörk ut jämfört med det betydligt svalare 2017.

”Förra sommaren var intressant. Man är alltid rädd för regn och kyla, men vi fick lära oss att tropisk värme inte heller alltid är så bra”, säger Magnus Widell. 

Trots att juli förra året inte alls bjöd på nöjesparksväder, uppger både Liseberg och Gröna Lund att de inte hade ett minskat antal besökare sett över hela året.  

”Det var en tuff sommar för de flesta nöjesparkerna, men det togs igen under sensommar och under halloween- och julsäsongen. Vi hade samma besökssiffror som året innan, men de fördelades annorlunda”, säger Andreas Andersen.

Önskningarna inför årets säsong är därför tydliga: gärna fint väder, men inte lika varmt som 2018. 

”Får man säga att man hoppas på 22 grader och sol? Utöver de självklara önskemålen som nöjda besökare och välbesökta konserter. Jag hoppas dessutom att många nyfikna vågar åka Snake”, säger Magnus Widell och uppger att han själv inte bestämt sig för om han ska provåka årets nyhet. 

”Jag är nog tvingad att åka ändå, per kontrakt.”